Cele mai bune dozatoare de apa | Ghid si Recomandari de la specialisti

Dozatorul de apa a devenit un dispozitiv la care tot mai multe persoane apeleaza pentru a se bucura de apa proaspata si purificata zi de zi. Practic, acesta dispune de filtre speciale care elimina clorul, ierbicidele, pesticidele, dar si mirosul neplacut al apei, astfel incat apa sa poata fi consuma in siguranta. Este o solutie practica din multe puncte de vedere, dar ideal ar fi sa incepeti printr-o informare corecta.

Un astfel de aparat este excelent atat acasa, cat si la birou, incurajand consumul de apa, iar pe termen lung, este si o solutie economica. Dar inainte de a face o alegere, este important sa cunoasteti cateva amanunte importante care fac diferenta intre un produs de calitate si unul mai putin calitativ.

Top cele mai bune dozatoare de apa

#1 Dozator de apa cu purificator Prestige

 

Elimina rugina, clorul, virusurile, bacteriile si sedimentele. Este prevazut cu patru filtre si dispune de un rezervor de apa calda cu capacitatea de 1 litru si rezervor pentru apa rece cu capacitatea de 3.2 litri. Are la baza compresor cu freon si este realizat din plastic alimentar antibacterian. Dimensiunile acestuia sunt de 33 x 34 x 98 cm.

Vezi detalii si pret

 

 

 

#2 Dozator de apa de podea Zass ZWD 20 C Silver

 

Este un model compatibil cu bidon de apa cu capacitatea de 11 sau 19 litri. Debitul maxim al apei rece este de 2.5 litri pe ora, iar pentru apa calda 4 litri pe ora. Beneficiaza de indicatoare LED, butoane de pornire si oprire. Ofera un design elegant si poate fi amplasat oriunde in locuinta adaptandu-se usor din punct de vedere estetic.

Vezi detalii si pret

 

 

#3 Dozator de apa cu bidon Living Solutions YL-1643S

 

Este un model ce necesita alimentare la retea si este compatibil cu bidon de apa de 10-19 litri. Este ideal atat pentru acasa, cat si pentru birouri, hoteluri si alte locatii. Puterea de incalzire este de 420 W, iar de racire 100 W. Debitul maxim pentru apa rece este de 4 litri pe ora. Dimensiunile dispozitiviului sunt de 31 x 37.5 x 106.1 cm.

Vezi detalii si pret

 

 

#4 Dozator apa de birou electric Zass ZWD 12 E

 

Este un model ce poate furniza atat apa rece, cat si apa calda, fiind prevazut cu doua robinete. Se conecteaza la retea  si are o putere de 500 W pentru incalzire, respectiv 65 W pentru incalzire. Dispune de indicatoare LED si termostat automat. Capacitatea rezervorului pentru apa rece este de 700 ml, iar pentru apa calda de 1.5 litri.

Vezi detalii si pret

 

 

 

#5 Dozator de apa Crown CWD-1806W

 

Este un model compatibil cu bidon de 5 litri, 10 litri sau 19 litri. Dispune de doua robinete si poate furniza atat apa rece, cat si apa calda. Debitul maxim pentru apa rece este de 0.8 litri pe ora, iar pentru apa calda de 5 litri pe ora. Prezinta o putere de 550 W pentru incalzire si de 70 W pentru racire.

Vezi detalii si pret

 

Tip

In primul rand, este important sa stiti ca exista doua variante de dozatoare de apa si anume: cel care toarna apa in pahar la temperatura camerei, pur si simplu, si cel care raceste si incalzeste apa. Multi dintre cumparatori sunt atrasi de ultima varianta fiindca se pot bucura de apa rece in zilele caniculare. Pe de alta parte, pot prepara cu ajutorul sau si ceaiuri mai rapid sau cafea.

Insa, cei care prefera varianta simpla care doar sa le furnizeze apa potabila si nici nu sunt dispusi sa faca o investitie mai mare, atunci prima varianta este cea potrivita nevoilor sale.

Sursa de apa

Analizand aparatul din perspectiva sursei de apa, aveti la dispozitie doua variante. Prima se reefera la dozatorul care se alimenteaza cu ajutorul bidoanelor mari, avand aproximativ 20 de litri  si nu necesita schimbare foarte frecventa, pretul de achizitie fiind mai convenabil decat cel al apei imbuteliate.

Cea de-a doua variante se refera la dozatoarele care se conecteaza direct la reteaua de apa a orasului sau la sistemul care furnizeaza lichidul vital prin intermediul unei pompe sau a unui hidrofor, reprezentand o varianta de dozator de apa fara bidon.

Sunt mai economice pe termen lung fiindca nu mai trebuie sa cumperi apa, chiar daca investitia initiala poate fi mai mare. Motivul pentru care investitia initiala este mai mare este ca acest tip de echipament prezinta un sistem de filtrare ce garanteaza ca apa care va fi consumata este cel putin la fel de pura ca cea imbuteliata si nu va mai parcurge intreg traseul de depozitare, ambalare in recipiente din plastic si asa mai departe.

Sistem de racire

Daca optezi pentru un dozator de apa cu functie de racire/incalzire, poti opta intre doua principii de functionare. Racirea apei se poate realiza fie pe baza de compresie si agent termic – freon precum in cazul frigorificelor, fie prin efectul Peltier, utilizand o pastila de racire, un radiator de aluminiu si un ventilator.

Varianta cu freon este indicata in spatiile cu multi consumatori care trebuie sa furnizeze aproximativ 3-4 litri de apape ora. Varianta ce are la baza sistemul Peltier poate furniza pana la 1 litru de apa rece pe ora si este mai inidcata pentru utilizatorii casnici.

Dimensiuni si montare

In functie de locul unde doresti sa amplasaezi dozatorul, ai posibilitatea sa alegi intre un model de dimensiuni mici pe care il poti aseza pe o masa, pentru un dozator cu picior de dimensiuni mari care poate fi o piesa de mobilier separata sau chiar unul ce poate fi montat pe perete.

Prima varianta necesita alimentare la sursa de apa a orasului ori funcitoneaza cu bidoane cu capacitate redusa, de 5 litri, sistemul de racire fiind adesea tip Peltier. Dozatoarele cu picior sunt alimentate, de regula, cu ajutorul bidoanelor de dimensiuni mari, in jur de 20 de litri. Cele de perete utilizeaza exclusiv sursa de apa curenta si sunt dotate cu un rezervor care o pastreaza rece, la temperatura dorita.

Consum

Consumul variaza in functie de brand si de  model. Cu cat apa este mai rece, cu atat consumul energetic este mai mare. Tipul si dismensiunea compresorului indica temperatura apei, un compresor mai mic furnizeaza apa cu temperatura mai mare.

Siguranta pentru cei mici

Siguranta este o conditie esentiala, mai ales, pentru cei care au copii. Este important ca bebelusii sa nu paota actiona robtinetul de apa rece. Pentru a preveni incidentele nedorite, inundatii si asa mai departe, asigurati-va ca aparatul ales dispune de sistem de siguranta.

Mentenanta

Un dozator de apa necesita mentenanta minima, cu toate ca mentinerea igienei robtinetului este o conditie esentiala. tava care colecteaza apa trebuie sa fie usor de detasat pentru o curatare facila. Daca folosesti un dozator de apa cu sistem de filtare, verifica daca filtrele pot fi achizitionate usor, iar inlocuirea lor nu necesita prea mare efort. Daca folosesti apa plata care, de regula, are un continut mare de minerale, o curatare periodica cu otet ar putea ajuta la indepartarea depozitelor de calcar. Daca schimbi amplasarea sau te muti, asigura-te ca dispozitivul este prevazut cu compresor si ca este mentinut intr-o pozitie verticala in timpul transportului.

Cum folosim corect dozatorul de apa

Este important sa stii si cum se foloseste corespunzator dozatorul de apa pentru a te putea bucura de el un timp indelungat.

Este recomandat ca mai intai de toate sa fii informat referitor la functiile produsului. Consulta schema de asamblare, verifica componentele si monteaza-le pe suprafata orizontala realizand toate racordurile necesare.

Poti alege un dozator de podea sau unul de masa, avand grija sa il amplasezi la minim 15 cm de perete. Unghiul de inclinare maxim admisa este de 5 grade, dar ar fi bine sa incerci sa il faci nul. Totodata, la transport este esential sa mentii dozatorul in pozitie verticala. In plus, nu este bine sa il amplasezi intr-un loc unde exista lumina solara directa.

Pentru instalare, nu se conecteaza la priza pana nu s-a stabilit racordul cu sursa de apa prin tub daca alegi un doztor de apa racordat la retea sau pe baza unui bidon de apa dozator. Recipientele se monteaza in felul urmator: se indeparteaza protectia igienica cu care sunt prevazute pe capac, se pune rezervorul direct pe dozator, se testeaza robtinetul pentru apa pentru a permite aerului sa fie eliberat.

Se activeaza robinetul pentru apa calda pana incepe sa curga lichidul. Apoi, se conecteaza dozatorul in priza si se pornesc butoanele de racire ori incalzire.

In perioadele in care nu mai folositi dozatorul, deconectati-l de la reteaua si goliti-l de apa. Atunci cand il veti refolosi, spalati rezervorul cu apa pura. Orice lucrare de mentenanta sau repozitionare se realizeaza cu aparatul deconectat de la priza.

Conexiunea la sursa de energie se realizeaza dupa ce ati eliminat aerul de pe circuit. Nu se recomanda folosirea dispozitivului de catre copii si persoane cu deficiente. In plus, nu vor fi intrebuintate substante inflamabile in apropiere. Unii producatori recomanda conectarea directa la reteaua electrica si nu atasarea prelungitoarelor.

Atunci cand curatati aparatului, il veti scoate intai din priza si indepartati rezervorul eliminand apa din canalele de scurgere. Daca a fost utilizata funcita de apa calda, se asteapta 30 de minute pana la eliberarea acesteia. Circuitul se poate spala folosind solutie de apa plata si acid citric alimentar, apoi se clateste cu apa curata. Aceasta este o metoda potrivita pent ranumite modele, iar in acest sens, recomandam sa consultati manualul dispozitivului achizitionat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *