24 mai 2024

Cele mai bune sobe pe lemne : Ghid de cumparaturi si Top Recomandari

0

Soba pe lemne reprezinta in momentul de fata o varianta inca populara in randul cumparatorior care are la baza diverse motive, inclusiv despre lipsa gazelor in zona. Soba pe lemne va poate ajuta atat sa incalziti o anumita incapere, cat si pentru a gati cat timp pune la dispozitie si plita. De asemene, puteti opta pentru variante clasice, tip semineu sau modele cu plite, in functie de necesitate. Insa, pentru a face o alegere inspirata, trebuie sa ai in vedere anumite aspecte care fac diferenta. Despre toate detaliile de care trebuie sa tii cont vom discuta in continuarea acestui material.

Cele mai bune sobe pe lemne 2024

Soba pe lemne Fornello BRM W

Termosemineu pe lemne, brichete si carbune Fornello BRM E

Vezi detalii si pret

Este o soba pe lemne, dar care poate fi alimentata si cu carbune sau brichete. Este prevazuta si cu un cuptor, avand o putere nominala de 24 kW. Este realizata din otel si prezinta un rezervor cu capacitatea de 22 de litri. Masoara 45 cm lungime, 103 cm inaltime si 49 cm adancime, avand o greutate de 98 de kg.

Soba pe lemne tip semineu Prity 14 kW

PRITY Semineu A 14kW

Vezi detalii si pret

Este un model tip semineu ce necesita alimentare cu lemne, avand o putere nominalla de 14 kW. Poate incalzi o incapere cu volumul de pana la 175 mc. Masoara 65 cm lungime, 65 cm adnacime si 73 cm inaltime.

Soba pe lemne Prity WD 15 kW

PRITY Soba de incalzire WD 15kW

Vezi detalii si pret

Este un model prevazut cu combustibil pe lemne, dar poate fi alimnetat si cu brichete, ce este potrivit pentru incaperi cu suprafete de panala 85 mp. Prezinta o putere nominala de 15 kW si este realizata din tabla otel. Masoara 55 cm latime, 65 cm adancime si 78 cm inaltime, avand o greutate de 119 kg.

Soba lemne eco

Soba lemne eco 40 5.5kW+3 burlane+2 coturi+1 recuperator

Vezi detalii si pret

Este un model cu alimentare pe lemne, carbune sau brichete ce ofera o putere nominala de 5.5 kW. Prezinta un design rustic si este realizata din metal si fonta. Este indicat pentru suprafete de pana la 50 mp. Masoara 80 cm lungime, 60 cm inaltime si 45 cm adancime, avand o greutate de 40 de kg.

Soba tip semineu Ferroli Brenta N

Semineu combustibil solid Ferroli Breta N, 9 kW, 2.8 kg/h, 39x46.5x74 cm

Vezi detalii si pret

Poate fi alimentata atat cu lemn, cat si cu carbune, oferind o putere nominala de 9 kW. Este realizata din otel si metal, dimensiunile acesteia fiind de 74 cm inaltime, 46.5 cm latime si 39 cm adancime, alaturi de o greutate de 45 de kg.

Functionalitate

In mod cert, principalul motiv pentru care achizitionezi o soba pe lemne este acela de a incalzi locuinta. Cele mai simple modele fara serpentina si sistem de radiatoare integrat pot mentine o temperatura optima intr-o incapere cu suprafata de 16-20 mp aproximativ 22 de grade Celsius, generand destul de multa caldura cat timp focul este aprins. Sigur ca nu va putea incalzi o locuinta intreaga!

O alta functie utila in cazul sobelor pe lemne este aceea de a pregati mancarea, insa trebuie sa ai in vedere ca nu toate modelele sunt realizate cu acest scop. Insa, daca vrei sa achizitionezi o soba pentru bucatarie poti avea in vedere si acest aspect.

De asemenea, volumul cuptorului porneste de la 20 de litri si poate ajunge la 50 de litri. Ar fi bine sa verifici adancimea, latimea si inaltimea spatiului care este pus la dispozitie pentru a te asigura ca este suficient de spatios pentru nevoile tale.

Putere termica

sobe cu lemne buneUn alt aspect demn de luat in calcul se refera la puterea termica si trebuie analizata in raport cu spatiul unde soba va fi amplasata pentru a te asigura ca va face fata respectivei suprafete.

Estimativ, putem spune ca o putere de 8 kW ar putea face fata la un volum de 100 mc, insa exista si alte detalii pe care trebuie sa le luati in considerare: tipul izolatiei, temperaturile exterioare, amplasarea camerei etc. Partea buna este ca exista calculatoare online concepute pentru acest lucru, dar sigur ca sfatul unui inginer specializat in probleme termice va fi cel mai valoros.

Indata ce ai aflat care este puterea optima pentru camera unde vei monta soba, te poti orienta catre modelul potrivit. Puterea poate varia de la 5 pana la 10 kW. Aceasta reprezinta parametrul la nivelul maxim de putere pe care il garanteaza producatorii in conditiile optime de functionare continua a sistemului. De exmeplu, daca incaperea unde vei monta soba ar viza un necesar de 4.5 kW, ar fi bine sa optezi pentru o soba cu putearea nominala de 7-8 kW.

Materialul din care este realizata soba

Cele mai des inaltnite modele de sobe prefabriate sunt realizate din fonta, insa exista si variante realizate din otel sau tabla emailata. Mai rar, poti gasi si soba de teracota cu centrala termica pe lemne la preturi rezonabile.

Fonta are capacitatea de a prelua si transmite caldura ceva mai greu decat aluminiul sau cuprul, prin urmare, o va pierde si mai lent. Cu alte cuvinte, soba din fonta va ramane calda mai mult timp dupa ce focul s-a stins. Insa, mai exista si o alta solutie de a pastra caldura reziduala si anume – soba pe lemne cu focar din otel samotat. In cazul  lor, stratul de samota izoleaza camera de ardere, mentinand astfel caldura chiar si dupa terminarea procesului de ardere.

Ce tip de combustibil trebuie folosit

Daca doresti sa optezi pentru o soba in cazul careia lemnul nu este singura varianta de combustibil, atunci trebuie sa optezi pentru un model care poate arde carbuni sau peleti. Sobele care pot fi alimentate si cu peleti sunt realizate intr-un mod foarte particulare, dispunand de sistem de ventilatie si dispozitiv pentru alimentare ce trebuie conectat la pria, motiv pentru care pot fi mai pretentioase, dar si mai greu de intretinut.

Sobele cu lemne care accespta si carbuni sunt destul de asemanatoare, insa presupun caracteristici diferite la nivelul focarului. Pentru a putea fi folositi carbuni, este nevoie ca aerul sa circule din doua directii – atat din partea superioara, cat si de sub locul de ardere. Pe de alta parte, lemnul arde prea repede daca ventilatia este puternica. Mai mult decat atat, modelele cu carbuni ar trebui sa dispuna de sistem de scuturare a patului de taciuni pentru indepartarea cenusii acumulate, iar reziduurile ramane in urma arderii lemnului cad prin gratar in cenusa.

Indiferent de varianta pentru care optezi, verifica daca modelul de care esti interesat dispune de evacuare cu tiraj natural sau fortat. Modelele cu tiraj fortat necesita curatare saptamanala si verificate de fiecare data, pentru a functiona adecvat. Cele cu tiraj natural nu sunt recomandate pentru dormitoare si necesita aerisirea frecventa a camerei sunt sunt amplasate, pentru a evita intoxicarile.

Amplasare si dimensiuni

cea mai buna soba cu lemneSigur ca modelul de soba pe care il achizitionezi trebuie sa fie in concordanta cu tipu incaperii unde va fi amplasat. Modelele voluminoase cu o lungime de un metru sunt potrivit epentru bucatarii, insa nu sunt o alegere inspirata pentru incaperi cu suprafete mai mici de 8 mp. In camerele mai mici, se recomanda si sobele mai mici de cel mult 50 cm latime.

Insa, indiferent de dimensiuni asigura-te ca soba este montata corespunzator. In cazul in care nu este necesara asamblarea, atunci respecta cu strictete indicatiile de utilizare specificate in manual si fii atent la sistemul de evacuare. Acesta poate fi amplsat pe stanga, pe dreapta sau chiar central. In principiu, ar fi bine sa stii pe unde vei scoate burlanul afara pentru a alege varianta cu evacuarea potrivita.

Ar fi bine sa chemi un specialisti pentru a instala soba sau cel putin pentru a verifica daca burlanul sete curat si functioneaza in parametrii optimi. De asemena, ai inv edere ca nu toate elementele potential toxice ramase in urma arderii vor parasi incaperea odata cu fumul, asa ca aeriseste zilnic incaperea.

Nu in ultimul rand, ai in vedere si siguranta amplasarii sobei.Daca podeaua unde doresti sa montezi soba are potential ridicat de inflamare, atunci alege neaparat un model prevazut cu picioare sau soclu si protectie la scantei. De asemenea, in ceea ce priveste dimensiunile acesteia, calculeaza o marja de cativa cm pentr ca soba sa nu fie lipita de pereti sau de mobilier.

Design

Multi dintre cumparatori acorda o importanta deosebita si design-ului produsului. Ca atare, se poate ca pentru bucatarie sa nu iti doresti un model cu design special, insa daca alegi pentru incalzirea living-ului, atunci latura estetica devine un criteriu important.

In functie de materialele folosite in construirea sobei, puteti gasi modele prevazute cu un design modern din fonta, suple, cu portita din sticla asemanatoare cu semineele, clasice cum ar fi cele samotate care sunt masive si sunt prevazute cu cuptor spatios si plita larga sau modelele rustice cu porti de fier si tabla cu aspect de teracota.

Indata ce ai decis si care este stilul ce te reprezinta, poti incepe cautarile sau poti lua in calcul recomandarile noastre care sunt cele mai bune sugestii ale momentului din perspectiva raportului calitate-pret.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *