4 decembrie 2024

Cele mai bune sobe cu peleti | Sfaturi utile si Recomandari

0

Esti in cautarea unei solutii de incalzire a casei cat mai economice si ecologice? Ei bine, o varianta de care ai putea fi interesat estesoba cu alimentare pe peleti care s-a dovedit de multe ori a fi solutia ideala. Insa, alegerea unui astfel de produs presupune urmarea unor anumite criterii ce influenteaza in mod direct eficienta si perfromantele produsului, motiv pentru care iti propunem sa urmaresti in continuare materialul pe care l-am pregatit pentru a afla toate informatiile necesare despre cum sa alegi cea mai buna soba cu peleti.

Termosemineele folosesc drept combustibildeseurile lemnoase sub forma de peleti, functionand prin transmiterea energiei calorice obtinute prin ardere, fie prin intermediul agentului termic circulat prin reteaua de calorifere ori incalzind in mod direct aerul. Modelele pe care le putem gasi pe piata ofera design si materiale diferite, putere calorica nominala si randament variat, diferentiindu-se chiar si prin autonomia oferita, capacitatea rezervorului si alte detalii tehnice despre care vom discuta pe larg.

Cele mai bune sobe cu peleti 2024

Soba pe peleti Ferroli Mirano Pellet N24

Termosemineu pe peleti Ferroli Mirano Pellet N 24

Vezi detalii si pret

Este un model automatizat pentru incalzire centralizata, dotata cu pompa de incalzire, vas de expansiune, supapa de siguranta, termostat de siguranta, control digital si sistem de autocuratare prin debit de aer marit. Prezinta o putere nominala de 24 kW si ofera un randament de 94%. Masoara 58.1 cm lungime, 104 cm inaltime si60.8 cm adancime, avand o greutate de 192 de kg.

Soba tip semineu cu peleti Fornello Sophia Premium

Fornello Sophia Premium

Vezi detalii si pret

Este un model potrivit pentru suprafete de pana la 110 mp. Are o putere termica nominala de maxim 11 kW si se amplaseaza pe pardoseala. Nu se racordeaza la calorifere. Rezervorul din dotare ofera o capacitate de 22 kg, iar timpul de ardere fara realimentare este de maxim 28 de ore.

Soba semineu pe peleti 10kw MATILDA BORDEAUX

Soba semineu pe peleti 10kw MATILDA BORDEAUX

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 10 kW si este suficienta pentru a incalzi spatii de pana la 100 mp. Poate fi programata cu doua porniri sau opriri pe zi. Consumul estimat este de 15 kg in 24 de ore, capacitatea rezervroului fiind de 30 de litri.

Soba pe peleti Fornello Michelle

Termosemineu pe peleti Fornello Michelle 12 KW

Vezi detalii si pret

Este prevazuta cu senzor pentru gazele de ardere de pana la 500 de grade Celsius, senzor pentru temperatura camerei si senzor pentru semineu. Dispune de functii precum controler, setarea alimentarii cu peleti, setarea gradelor de ardere, software sigur. Este comod si usor de instalat.

Cum este transmisa caldura?

Poti gasi pe piata sobe cu peleti care implica doar incalzirea aerului din imediata apropiere, ce pot fi de tip semineu de sine statatoare sau montate intr-o alta constructie amenajata in perete, fiind o optiune potrivita pentru locuintelel mici si spatiile necompartimentate.  O alta solutie este aceea de tip furnal ce asigura distribuirea caldurii in interiorul casei utilizand reteaua de aerisire prin care transmite aerul incalzit cu ajutorul unui sistem de ventilatie integrat in soba. Este potrivit in cazul in care proiectul cladirii include sau permite crearea unui circuit care sa asigure comunicarea intre incaperi.

Soba cu pereti ce transmite caldura folosind agentul termic – apa din calorifere, fiind o varianta foarte apreciata de multi cumparatori. Poti opta pentru variante cu boiler integrat sau cu optiunea de a atasa un dispozitiv extern. Sunt ideale pentru case cu suprafete mari, inclusiv pentru cele cu mai multe niveluri.

Putere nominala

Puterea nominala este indicatorul ce determina daca modelul pentru care optezi este destul de puternic incat sa faca fata intregii suprafete dorite. Raportul numar de kW pe metri cubi deservit depinde de temperatura externa, dar si de izolatia casei. In principiu, poti lua in calcul 1 kW pentru aproximativ 8-10 mp. Astfel, pentru o casa mai mare de pana la 120 de mp ai nevoie de o soba cu putere mai mare, intre 12-15 kW.

Cele mai multe modele prezinta o putere cuprinsa intre 3.5 so 32 kW, insa este important de mentionat faptul ca modelele cu incalzire a aerului ofera in general o valoare mai mica pentru acest indicator decat variantele care folosesc agent termic.

Randament

Randamentul se refera la proportia in care energia calorica generata de peleti prin ardere se transmite catre apa sa aerdeterminand astfel eficienta produsului. In principiu, aceasta se incadreaza intre 75 si 95% in functie de caracteristicile tehnice.

Rezervorul sobei cu peleti

Cantitatea de peleti care poate fi adaugata in rezervorul sobei determina frecventa cu care trebuie realimentat acesta. In principiu, un rezervor poate avea o capacitate cuprinsa intre 16 si 60 de kg, astfel ca va influenta desigur si dimensiunile propriu-zise ale sobei. Poti aproxima corespunzator spatiul de care ai nevoie pentru montarea sobei analizand consumul de combustibil exprimat in kilograme de peleti pe ora.

In cazul in care soba de care esti interesat nu prezinta in specificatii acest aspect, ia in calcul o eficienta calorica orientativa a peletilor de 5 kW/kg. Pentru un randament de 80% pe care il au multe modele de sobe cu peleti la preturi avantajose, presupune 4 kW/hg convertiti in caldura de transmis prin reteaua de apa sau degajati efectiv in mediul ambiant. La un model de8 kW va fi nevoie de 2 kg de combustibil pe ora, la o varianta de 16 kW e nevoie de 4 kg pe ora, iar la un model de 24 kW va fi necesar in medie 6 kg pe ora.

Alimentarea sobei cu peleti

cea mai buna soba cu peletiAsa cum se deduce foarte usor, o astfel de soba este alimentata cu peleti, acesta fiind obtinut din rumegus, deseuri agricole sau hartie. Exista si variante care utilizeaza mici aschii de lemn sau coji de nuca, iar acest detaliu poate fi verificat in specificatiile produsului.

In functie de calitatea materialelor din care sunt obtinuti si randamentul de ardere, distingem trei categorii de peleti: cei premium care sunt mai scumpi, dar si mai eficienti, medii si inferior. Dimensiunea maxima admisa este de aproximativ 80 mm diametru si 4 cm lungime.

Totodata, exista si doua tipuri de sistem de alimentare: cu incarcare pe sus si incarcare pe jos. Cele mai eficiente modele sunt cele cu alimentare pe jos caci in timp ce introduc treptat peletii in camera de ardere, imping cenusa si zgura catre tava de colectare intretinand astfel mai bine flacara si mentinand curatenia in locuinta.

Variantele cu alimnetare pe sus au nevoie de combustibil cu nivel ridicat de ardere, ce lasa cenusa putina, insa sunt si ceva mai costisitori.

Design

Poti opta fie pentru modele de soba racheta, fie pentru cele asemanatoare cu semineul. Diferenta dintre cele doua consta in modul de combustie a gazelor. In prima situatie, gazele sunt consumate in tunelul de ardere fiind transformate in caldura si imbunatatesc randamentul obtinut. In cea de-a doua situatie, gazele sunt eliminate prin cosul de fum.

Modelele tip racheta permit patrunderea unei cantitati mai mari de oxigen in tunelul de ardere prin orificiul de alimentare cu combustibil care este deschis, accelerand astfel arderea. In cazul modelelor tip semineu, accesul oxigenului este mai redus si controlat prin sistemul de inchidere a zonei de incarcare cu combustibil.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *