12 septembrie 2024

Cele mai bune centrale pe peleti : Ghid de alegere si Top Recomandari

0
Centrala termica este o varianta de sistem de incalzire apreciata de cumparatori reprezentand o solutie fiabila, sustenabila si economica. Datorita avantajelor numeroase, a devenit in ultimii ani din ce in ce mai populara, iar actulamente multi utilizatori sunt interesati sa faca o astfel de investitie. Dar pentru inceput, va propunem sa ne urmariti in continuare pentru a afla cele mai importante informatii despre cele mai bune centrale pe peleti. 

Top cele mai bune centrale pe peleti

#1 Centrala peleti Fornello Pellet King 30cen kW

Este un model prevazut cu tiraj fortat fabricat din metal. Are o putere nominala de 30 kW, iar temperatura maxima de lucru este de 180 de grade Celsius. Prezinta dimensiuni compacte, este usor de instalat si de exploatat. Camera de ardere este protejata de o camasa de apa de suprafata mare, imbuntatind randamentul. Asigura proces de ardere ecologic si eficient, controler inteligent chiar si de la distanta.

Vezi detalii si pret

#2 Centrala pe peleti Fornello Royal B 25 KW

Este fabricat din otel si prezinta tiraj fortat. Include senzor de temperatura si prezinta o putere nominala de 25 kW, putand face fata unei suprafete de pana la 160 mp. Este dotat cu buncar de peleti, pompa de circulatie si vas de expansiune incorporat. Dispune de senzor pentru gazele de ardere de pana la 500 de grade Celsius, senzor pentru temperatura camerei si senzor pentru centrala.

Vezi detalii si pret

#3 Centrala peleti compacta RubynoR Mareli SBN35 20-35kW

Este un model cu tiraj fortat si ardere automata. Prezinta o putere nominala de 35 kW, putand acoperi suprafete de pana la 275 mp. Funcitoneaza prin modulatie, reglandu-si singura puterea in functie de necesitate. Nu este nevoie de setarea parametrilor dupa instalare, este configurata din fabrica. Panoul de control este digital si prezinta o interfata intuitiva. Vezi detalii si pret

Avantaje vs Dezavantaje

Asa cum se intampla in cazul oricarui produs, exista o serie de avantaje si dezavataje. Pentru a vedea daca centrala pe peleti este cea care va avantajeaza cel mai mult, trebuie sa aveti in vedere anumite aspecte. In continuare, va vom prezenta atat punctele pro, cat si contra de care sa tineti cont:

Avantaje:

  • Economica. Peletii sunt formatiuni fabricate din resturi de material lemnos, iar din punct de vedere al consumului, reprezinta un combustibil foarte economic. Spre deosebire de alte tipuri de combustibil, precum cele fosile, pretul peletilor este unul mai stabil, fiindca nu este influentat de factori externi.
  • Dimensiuni mici. Peletii sunt bucati de lemn in dimensuni mici. Astfel, s-a putut dezvolta un sistem de automatizare a alimentarii centralei cu peleti. Mai concret, o centrala automatizata aspira singura dintr-un rezervor cantitatea de peleti necesara pentru a mentine focul aprins. Tot datorita dimensiunilor, sunt usor de depozitat, iar cantitatea de cenusa rezultata va fi in cantitate mica.
  • Sustenabil. Peletii sunt prietenosi cu mediul inconjurator. Reprezinta o sursa de combustibil sustanbila, care in urma arderii, nu va genera dioxid de carbon in atmosfera, ce ar polua aerul. Cantitatea de dioxid de carbon produsa in urma arderii este egala cu cantitatea pe care o absorb copacii in faza de crestere.
  • Energie. Centralele termice pe peleti sunt extrem de eficient din punct de vedere energetic. Nu este nevoie de efort prea mare din partea utilizatorului, iar cele mai multe modele includ chiar si sistem de auto-curatare.
  • Combustibil regenerabil. Peletii sunt produsi din deseuri lemnoase si elemente rezultate in urma defrisarii ce nu pot fi utilizate in industrie, precum crengi, scoarta de copac si asa mai departe. De aceea, peletii sunt o sursa de combustibil regenerabila.
  • Sustine economica locala. Majoritatea peletilor sunt produsi local, insemanand mai multe locuri de munca infiintate pentru localnici, ceea ce conduce la independenta economica.

Dezavatanje:

  • Intretinere. Desi cele mai multe centrala moderne cu peleti sunt prevazute cu sistem de auto-curatare, unele elemente necesita curatare sau verificare periodica pentru o buna functionare a aparatului. In plus, cosul pentru cenusa trebuie golit cu regularitate.
  • Spatiu de stocare mare. Pentru depzoitarea peletilor este necesar ceva mai mult spatiu. Este mai convenabil sa comandati necesarul total de peleti pentru un sezon, dar aveti nevoie de spatiu de depozitare, aproximativ 5.6 mc.
  • Costuri de achizitie. Pretul de achizitie pentru o centrala termica pe peleti este mai mare decat pentr o centrala pe gaz sau curent. Totodata, o centrala termica mixta ce poate functiona atat cu peleti, cat si cu alte tipuri de biomasa – bucati de lemn, rumegus, gaz, GPL, motorina etc pot deveni si mai costisitoare. Insa, pe termen lung poate fi o achizitie rentabila.

Cum alegi cea mai bune centrala termica pe peleti?

Punand in balanta avantajele si dezavantajele centralei termice pe peleti, putem spune ca reprezinta o solutie economica si sustenabila. Insa, pe langa avantajele si dezavantajele pe care le ofera, este important sa cunoasteti si alte detalii care sa va ajute sa faceti cea mai buna alegere.

Sistem conventional sau sistem in condesare

Randamentul centralei termice este primul criteriu de diferentiere inclusiv in cazul modelelor pe peleti. Daca doriti un randament mai mare, o eficienta energetica ridicata, este nevoie sa optati pentru varianta cea mai avantajoasa. Cele doua sisteme de functionare sunt cel conventional si cel in condensare. Centrala termica pe peleti conventionala poate oferi un randament de 93-94%. Aceasta presupune ca nu toata energia termica produsa se va resimti in incapere, o parte din ea fiind pierduta. In principiu, acest tip este conceput de regula pentru tiraj natural, adica noxele si fumul vor fi eliminate printr-un cos. Randamentul initial scade semnificativ in timp din cauza uzurii. Centrala termica pe peleti in condensare atinge un randament de 100%. Este mult mai eficienta, iar in timpul procesului de ardere se produc vapori de aburi care, in mod normal, sunt eliminati odata cu fumul. Insa, in cazul acestui model, vaporii sunt transformati din nou in lichid. Caldura care se produce in timpul procesului de condensare este directionata catre circuitul termic contribuind in acest fel la eficienta calorica, iar lichidul rezultlat este eliminat printr-o conducta speciala. Acest tip de centrale este mai costisitor, dar investitia merita din plin caci in timp se amortizeaza. In plus, confortul rezultat datorita randamentului ridicat conduce catre economii semnificative de combustibil.

Putere

Pentru a fi siguri ca modelul pe care il alegeti va face fata cu succes nivelului de incalzire necesar, trebuie sa verificati daca dispune de puterea potrivita. Astfel, trebuie sa cunoasteti detalii precum dimensiunea spatiului de incalzit, gradul de izolare, tipul de sistem de incalzire – calorifere, incalzire in pardoseala, tub radiant si asa mai departe, precum si particularitatile zonei geografice. In functie de gradul de izolatie, puteti aproxima puterea centralei. Insa, aveti in vedere ca doar un inginer poate spune cu exactitate cat de bine este izolata locuinta si unde exista cele mai mari pierderi de caldura. Daca luam in considerare o casa bine izolata, o centrala cu puterea de 30 W/mc ar fi ideala. Locuintele cu nivel mediu de izolare necesita o putere de 50 W/mc, iar cele slab izolate o putere de 70 W/mc. In mod evident, cu cat izolatia este mai slaba, cu atat este nevoie de mai multa putere, automat crescand si consumul. Pentru a determina valoarea necesara, inmultiti suprafata de incalzit cu inaltimea imobilului si valoarea necesara in functie de gradul de izolatie: 30, 50 sau 70.

Incapere tehnica

Fiind un sistem complex de incalzire, este nevoie si de o camera tehnica. Cel mai potrivit loc ar putea fi o anexa a locuintei, un garaj, o magazie sau o pivnita. Daca totusi nu dispuneti de un astfel de spatiu, trebuie sa stiti ca o puteti instala si intr-un hol. In plus, exista si varianta de a opta pentru un model ce se poate monta in exterior. Acesta include un rezervor pentru peleti generos, astfel ca nu trebuie alimentat foarte des.

Tip tiraj

Asa cum se intampla in cazul oricarui tip de sistem de incalzire ce elibereaza noxe, si centralele pe peleti pot avea tiraj natural sau tiraj fortat. Insa, indiferent de tipul tirajului, este esential sa aveti un cos de evacuare sau sa construiti o tubulatura de evacuare verticala. Daca locuinta deja dispune de cos de evacuare, puteti opta pentru orice tip de centrala pe peleti. Ambele tipuri de tiraj vor functiona excelent. Centralele cu tiraj natural sunt recomandate in acest caz caci sunt fiabile si reprezinta sisteme mai simple si mai usor de instalat. Daca va aflati in situatia de  a nu putea construi un tub de evacuare vertical, puteti alege o centrala cu tiraj fortat. In aceste situatii, sunt recomandate centralele ce functioneaza cu presiune negativa, caci acestea au un sistem de ardere controlata. Veti avea parte de o autonomie mai mare, confort bun si randament excelent. Ideal ar fi ca tubulatura sa fie verticala indiferent de ceea ce zic producatorii. Arderea nu va fi una corect daca gura de evacuare este orizontala, iar in unele situatii pot deveni chiar periculoase. Spre deosebire de tirajul natural, cel fortat nu are nevoie de o directionare strict verticala si nici inaltimea tubulului nu trebuie sa fie mare.

Sistem de curatare

Actualmente pe piata exista centrale termice pe peleti cu auto-curatare ce necesita curatare manuala. Cele care sunt prevazute cu sistem de curatare automata sunt mai costisitoare, insa ofera un grad de confort mai mare, dar si asigurarea unei combustii corecte. Curatarea arzatorului este necesarea, in special atunci cand calitatea peletilor nu este cea mai buna. Peletii de calitate slaba vor lasa mai multa cenusa, ce poate infunda gaurile pe unde circula oxigenul necesar aprinderii si mentinerii flacarii. Centralele prevazute cu auto-curatare permit eliminarea cenusii foarte bine. Reziduul rezultat in urma arderii este adunat regulat intr-un cenusar ce va trebui golit la randul sau, la un anumit interval de timp. Alegeti un sistem de auto-curatare mecanic, nu prin suflare de aer, caci acestea ar putea fi ineficiente. Daca centrala pe care o achizitionati nu este prevazuta cu sistem de eliminare a cenusii, va trebui sa va ocupati voi de acest lucru. Operatiunea va trebui realizata la un interval de doua zile sau poate chiar zilnic. Centralele termice pe peleti prezinta arzator detasabil ce se alimenteaza de sus in jos. Acestea au nevoie de o curatare mai frecventa fiindca au sensibilitate mai mare la calitatea peletilor. Cele cu arzator tip vulcan care se alimenteaza invers nu sunt la fel de sensibile si pot fi curatate la cateva zile sau chiar o data pe saptamana. Centralele moderne de inalta calitate asigura atat curatarea arzatorului, cat si a schimbatorului de caldura. Acest schimbator este incadrat in sistem cu rolul de a produce apa calda. Trebuie curatat deopotriva regulat, caci pot crea depuneri care ar afecta randamentul in timp. Cand arzatorul si schimbatorul de caldura sunt curatate automat, mai ramane doar alimentarea centralei cu peleti si golirea recipientului cu cenusa. Chiar si acestea se pot automatiza in cadrul anumitor modele.

Calitate peleti

Exista diverse tipuri de peleti de calitati diferite. Peletii de calitate nu vor lasa foarte multa cenusa, nu ard rapid si ofera un randament cat mai mare la un consum cat mai mic. Calitatea peletilor este mai importanta decat materialul din care sunt fabricati. Veti constata acest aspect in special daca nu alegeti o centrala cu sistem de curatare automat a arzatorului. Sunt mai sensibile la peletii de calitate inferioara caci pe langa faptul ca lasa mai multa cenusa ce infunda gaurile de aerisire, se formeaza si o zgura care coaguleaza cenusa. Aceasta rezulta in urma impuritatilor acumulate din rumegus sau din cauza conditiilor nepotrivite de manipulare si depozitare. Deci, daca aveti o centrala fara curatare automata, nu faceti rabat de la calitatea peletilor caci peletii ieftin presupun un consum mai mare si produc mai multa cenusa. Ideala ar fi alegerea unei centrale termice pe peleti cu sistem de auto-curatare a arzatorului caci nu va fi afectata de calitatea peletilor cu care este alimentata.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *