15 iulie 2024

Cele mai bune statii de calcat – Recomandari si Informatii utile

0

Calcatul hainelor poate nu reprezinta cea mai relaxanta activitate pentru gospodine, insa munca poate fi simplificata daca va orientati catre un model de statie de calcat buna. De multe ori calcatul hainelor, a lenjeriei sau chiar a perdelelor poate fi o corvoada, de aceea, consider ca avem motive in plus pentru a alege aparatura care sa ne usureze munca si sa ne faca viata mai usoara. Indubitabil, o statie de calcat buna va avea capacitatea de a transforma calcatul hainelor intr-o activitate mult mai placuta, care se va desfasura mai rapid si care va presupune mai putin efort din partea utilizatorului. Totusi, inainte de a te orienta catre un anumit model de statie de calcat, iti propunem sa urmaresti in continuare acest material pentru a afla toate informatiile necesare in vederea adoptarii celei mai bune decizii.

Despre talpa statiei de calcat

In principiu, statiile de calcat sunt prevazute cu talpa din aluminiu, inox, paladium sau materiale metalice acoperite cu placi ceramice. Aceasta reprezinta unul dintre cele mai importante detalii ale produsului, fiindca este partea care intra in contact direct cu articolele care vor fi calcate. In functie de materialul din care talpa statiei de calcat este realizata, se poate stabili si randamentul la incalzire. O statie de calcat buna va aluneca foarte usor pe suprafata materialelor, se va incalzi uniform si va preveni deteriorarea materialelor.

Modelele de statii de calcat la preturi rezonabile prevazute cu talpa din aluminiu ofera avantajul unei bune conductibilitati termice, ceea ce inseamna ca se vor incalzi foarte repede. Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca aluminiul nu are o fiabilitate atat de buna, se va zgaria usor si de curata destul de greu. Modelele cu talpa din inox se incalzesc putin mai greu, insa au o rezistenta foarte buna la zgarieturi si socuri, aluneca usor pe suprafata materialelor, dar pot dezvolta unele puncte fierbinti, adica incalzirea poate sa nu fie uniforma. Variantele cu talpa din paladium si cele metalice non stick ce sunt prevazute cu strat anti-aderent vor fi mai prietenoase cu tesaturile sintetice, insa pot fi la fel de sensibile la zgarieturi precum cele din aluminiu.

Capacitatea statiei de calcat

Capacitatea face referire la volumul detinut de rezervorul cu apa, care poate fi mic si potrivit pentru sesiunile de calcat mai scurte, iar mare pentru cazurile in care aveti foarte multe rufe de calcat si este nevoie si de un debit de abur abundent. Cu cat capacitatea a rezervorului cu apa este mai mare, cu atat veti putea calca mai multe rufe fara a realimenta rezervorul.

Daca sunteti o familie mai mare si obisnuiti sa calcati frecvent o cantitate generoasa de articole, atunci ar fi bine sa va orientati catre un model cu capacitate mai mare. In plus, avantajul statiilor de calcat din acest punct de vedere se refera la faptul ca sunt mult mai usoare decat fierul clasic intrucat nu mai incorporeaza rezervorul cu apa, ci acesta va fi detasabil separat si il veti putea umple direct de la robinet.

Indicatori de performanta ai statiei de calcat

Indicatorii de performanta ai unei statii de calcat fac referire in mod direct la puterea si volumul de abur.

Puterea reprezinta un indicator de performanta care va va oferi o viziune de ansamblu asupra eficientei produsului la incalzire, dar si informatii referitoare la consumul energetic. Sigur, cu cat puterea este mai mare cu atat mai repede si mai mult se va incalzi si aparatul. In plus, asemenea modele vor fi si mai durabile in timp, fara a isi pierde din performante.

Totusi, exista si variante de statii de calcat foarte puternice care va veni la pachet, implicit, si cu un consum energetic mai mare. Puterea se masoara in Watti (W) si poate fi regasita in specificatiile produsului.

In acelasi timp, trebuie sa aveti in vedere si productia de abur caci, dupa cum bine stim, statiile de calcat sunt apreciate pentru cantitatea dubla pe care o pot emite, ceea ce ofera rezultate si mai bune la calcat. Puteti opta intre variantele presurizate si cele fara presiune. Diferenta dintre ele se refera la timpul de lucru, caci prima categorie poate folosi abur cu o presiune de pana la 5 bari, indepartand foarte usor chiar si cute mai dificile. De asemenea, valoarea debitului de abur se va regasi in specificatiile produsului, fiind masurata in grame pe minut.

Despre functionalitatea statiei de calcat

In ceea ce priveste modul de utilizare al produsului, exissta mai multe metode de calcare, mai ales cand discutam despre o statie de calcat profesionala. In primul rand, este important ca produsul pe care il alegeti sa dispuna de functia de calcare pe verticala, o functie foarte apreciata fiindca va usureaza realmente munca atunci cand aveti de calcat articole precum costume, haine din materiale sensibile, perdele, draperii si asa m ai departe. Pe de alta parte, pentru materialele groase si cutele persistente, aveti nevoie de un jet mai concentrat de abur – steam burst sau spray, care pregatesc tesatura inainte de a trece cu fierul de calcat pe suprafata sa.

Portabilitate si costuri

In general, statiile de calcat, din punct de vedere al portabilitatii, sunt de preferat a fi folosite acasa. Sunt cele mai eficiente produse in activitatea lor, insa pentru a fi luate in deplasari pot fi usor incomode, caci nu sunt cele mai mici alternative. Pot fi voluminoase si pot ocupa spatiu in bagaj.

In acelasi timp, referitor la costuri, acestea pot varia in raport cu capacitea si functiile din dotare, insa o statie de calcat cu aburi va reprezenta cea mai buna investitie spre deosebire de fierul clasic de calcat. Nu va orientati catre varianta cea mai ieftina, ci concentrati-va pe eficienta, caci garantat produsul se va amortiza in timp, iar rezultatele nu vor avea termen de comparatie.

Top cele mai bune statii de calcat 2024

Statie de calcat cu abur Philips GC7842/40 PerfectCare Compact

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 2400 W si o presiune maxima de 6.5 bari. Talpa SteamGlide asigura o alunecare usoara si dispune de un recipient cu apa de 1.5 litri, Deibtul de abur este de 120 g/min, iar debitul jetului de abur de 400 g/min. Printre functiile si tehnologiile din dotare, se numara cea de auto-curatare, oprire automata, avertizare sonoara, mod eco si Smart Calc Clean.

Statie de calcat cu abur Philips PSG8040/60 PerfectCare seria 8000

Vezi detalii si pret

Ofera o puterer de 2700 W si o presiune de 8 bari. Rezervorul de apa prezinta o capacitate de 1.8 litri, iar debitul aburului este de 170 g/min. Prezinta talpa Steam Glide Elite, iar printre functiile si tehnologiile din dotare regasim anti-calcar, oprire automata, sistem de siguranta, Optimal Temp.

Statie de Calcat Polti Vaporella Vaporella Forever 657 Eco_Pro

Polti Vaporella Vaporella Forever 657 Eco_Pro

Vezi detalii si pret

Preiznta o putere de 2150 W si este prevazuta cu un rezervor de apa cu capacitatea de 0.7 litri. Presiunea maxima pe care o poate atinge este de 5 bari, iar debitul de abur de 110 g/min. Talpa este realizata din aluminiu si presupune un consum energetic redus.

Statie de calcat Tefal Express Essential SV6131E0

Vezi detalii si pret

Dispune de o putere de 2200 W si o presiune maxima de  5.8 bari. Prezinta talpa Xpress Glide ce ofera o alunecare usoara, iar capacitatea rezervorului cu apa este de 1.8 litri. Debitul jetului cu aburi este de 120 g/min. Printre functiile din dotare, regasim cea de oprire automata, anti-calcar, sistem anti-picurare si oprire automata.

Statie de calcat Tefal SV8030E0 Express Anti-Calc

Tefal SV8030E0 Express Anti-Calc

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 2800 W si o presine maxima de 6.2 bari. Capacitatea recipientului cu apa este de 1.8 litri, iar debitului jetului de abur ajunge la 410 g/min. Printre functiile si tehnologiile din dotare se numara Durilium AirGlide, anti-calcar, oprire automata, sistem blocare si mod eco.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *