25 aprilie 2024

Cele mai bune televizoare OLED – Sfaturi si Recomandari

0
Esti in cautarea unui televizor OLED bun care sa iti ofere o experienta asa cum ti-ai dorit, insa alegerea modelului potrivit s-a dovedit a fi mai dificila decat te-ai fi asteptat? Daca esti in cautarea unui astfel de model de televizor, cel mai probabil iti doresti sa te bucuri de imagini clare, culori intense, unghiuri de vizualizare mari si un contrast bun, iar in acest sens este nevoie sa cunosti cateva aspecte esentiale. Tehnologia OLED este superioara celei LED sau QLED, de aceea acestia termeni nu trebuie niciodata confundati.

Cele mai bune televizoare OLED

#1 Televizor Sony OLED 55A80K

Este un model lansat in 2022 ce ofera imagini 4K Ultra HD. Include procesor revolutionar Cognitive Processsor XR ce reproduce continutul intr-o maniera extrem de realista. Prezinta nuante de negre pure si texturi reale. Este compatibil cu iOS si Android si include Google TV, YouTube, Netflix, HBO Max, Bravia Core. Dispune de conectivitate  Bluetooth si Wi-fi.

Vezi detalii si pret

#2 Televizor Sony OLED 55A75K

Este un televizor lansat in anul 2022 cu claritate imagine 4K si rezolutie 3840 x 2160 pixeli. Include procesor Cognitive Processor XR ce ofera imagini clare si nuante de negru pure. Inlcude o multitudine de tehnologii avansate pentru imbunatatirea imaginii, dar si pentru partea audio si dispune si de conectivitate Bluetooth si Wi-fi.

Vezi detalii si pret

#3 Televizor LG OLED OLED48C21LA

Este un model seria 2022, ce ofera imagini 4K la rezolutie 3840 x  2160 pixeli. Este compatibil cu iOS si Android si prezinta sistem de operare webOS. Include YouTube, Netflix, Amazon Prime, Display+, Twitch, HBO Maxm ,Nvidia GeForce Now.  Ofera conectivitate Wi-fi, Bluetooth si NFC.

Vezi detalii si pret

#4 Televizor Philips AMBILIGHT tv OLED 55OLED718

Este un model OLED HDR ce ofera imagini 4K cu rezolutie de 3840 x 2160 pixeli. Include LEd-uri inteligente pe margine care reactioneaza la actiunea de pe ecran emitand o lumina placuta si captivanta. Ofera un unghi de vizualizare mare, culori fidele si nuante intense. Include o multitudine de tehnologii atat pentru o experienta video buna, cat si audio.

Vezi detalii si pret

Despre tehnologia OLED

Actualmente pe piata televizoarelor exista doua tipuri de tehnologii ale ecranelor si anume LED si OLED. Probabil ati observat deja ca pretul televizoarelor OLED este mai ridicat decat a celor LED sau LCD. Ecranul OLED ofera o imagine mai intensa cu un contrast mai mare. Integreaza peste 8 milioane de pixeli ce lumineaza individual, fiind controlati specific cu o mare precizie. Fiindca fiecare pixel poate fi activat sau oprit complet, contrastul dintre lumina si intuneric este imbunatatit, rezultand in acest fel un alb intens si un negru profund. Astfel, poti observa detalii mai precise,, texturi in scene intunecate, oferind o experienta superioara atunci cand vizionezi un film. Gratie imaginilor create din milioane de pixeli controlati individual, totul devine mai clar, imaginile cu miscari rapide, cum ar fi cele de la sport. Mai mult decat atat, aceasta tehnologieofera si unghiuri de vizualizare mai mari, culorile pastrandu-si intensitatea spre margini la fel de bine ca pe centrul ecranului. In comparatie cu televizoarele OLED, cele LCD sunt luminate utilizand tehnologia LED. Desi exista variante imbunatatite precum adaugarea HDR pentru culori mai intense, nu se vor putea compara niciodata cu varianta OLED.

Rezolutie ecran

Rezolutia televizorului determina nivelul de claritate pe care imaginea o are pe ecran. Cu cat rezolutia este mai mare, cu atat imaginea va fi mai clara, mai usor de urmarit, dar si mai placuta. Primele modele de televizoare Smart erau HD, avand o rezolutie de 720 pixeli. Urmatoarea generatie a fost de 1080 pixeli, fiind Full HD. Insa, imaginea nu era extraordinara, dar pentru ecranele ce nu aveau o diagonala prea mare, aceasta era rezonabila. Rezolutia 4K inseamna de patru ori Full HD, regasindu-se si sub denumirea de Ultra HD. Aceasta ofera o imbunatatire majora. Indiferent detipul de TV pentru care optezi, fie ca este vorba de 4K, imaginea va fi mult mai buna decat orice alta varianta. Cele mai multe modele de televizoare OLED au rezolutie 4K. Chiar daca nu exista mult continut 4K in acest moment, majoritatea fiind divertismente pe care va trebui sa le cauti online, posturile TV nu livreaza continut la aceasta calitate inca, dar exista unele avantaje pe care trebuie sa le iei in calcul. De pilda, un televizor 4K afiseaza chiar si continutul HD mai bine decat unul cu o rezolutie mica. Aceasta se datoreaza tehnologiei de upgrade a pixelilor cu care televizorul ar putea fi prevazut. Pe un ecran 4K, chiar si pozele de pe telefon sau filmele vechi vor fi mai deliate, ceea ce va permite sa va bucurati de imagini calitative. In plus, filmele si jocurile vor fi mai placut de privit, imaginea fiind mai mare.

Dimensiuni televizor OLED

Sunt slabe sanse sa ga sesti un televizor OLED la o diagonala mica. In general, acestea au o diagonala incepand cu 139 cm. Cei mai multi cumparatori apreciaza diagonala generoasa, fiindca se pot bucura de o imagine mai ampla si calitativa, experienta vizuala fiind mult imbunatatita. Recomandarea specialistilor este sa analizezi bugetul si sa optezi pentru un televizor OLED cu cea mai mare diagonala pe care ti-o permiti, dar si pe care o permite spatiul unde va fi amplasat. Poti gasi chiar si modele cu diagonala de 164 cm, iar cel mai mre model recent lansat are o diagonala de 223 cm. In cel din urma caz, rezolutia ecranului este de 8K, fiindca este necesara o calitate mai mare a imaginii. Daca iti doresti un televizor cat mai mare, ar fi indicat sa optezi pentru montarea acestuia in perete folosind un suport TV mobil. In acest fel, ii vei putea regla pozitia in functie de necesitate. Poate deveni riscant sa asezi un televizor mare pe un corp de mobilier atunci cand ai animale de companie sau copii, fiindca se poate rasturna usor. Distanta la care trebuie sa stai fata de TV, iti va proteja sanatatea ochilor si asigura confort atunci cand privesti in ecran, de aceea, asigura-te ca exista o distanta de 2-2.5 metri daca diagonala este de pana la 139 cm sau de 3 metri daca diagonala ajunge la 177 cm. Iar daca te intrebi ce fel de ecran sa alegi – plat sau curbat, ei bine, specialistii considera ca ecranul curbat a fost doar o moda, iar in realitate aceasta nu ofera o imagine mai buna decat unul plact. Pe de alta parte, televizoarele cu ecran curbat pot fi mai greu de reparat, dar si de amplasat. Deci, cel mai bine ar fi sa ramai la varianta cu ecran plat.

Compatibilitate HDR

HDR este o caracteristica a modelelor de televizoare moderne. In combinatie cu rezolutia 4K, acesta poate afisa imagini cu un contrast mai bun, astfel incat acestea sa devina mai intense si mai realiste. Cu HDR, culoarea imaginilor isi pastreaza autentiictatea, iar fara HDR, televizorul poate reproduce unele imagini nerealiste sau chiar distorsionate. Majoritatea aplicatiilor de straming TV online precum Netlix sau HBO Go ofera continut HDR 4K, de aceea, este important sa verifici daca televizorul de care esti interesat dispune sau nu de HDR.

Functie SMART

In principiu, orice televizor OLED dispune si de functii smart. Astfel, vei putea accesa oricand doresti internetul si te poti bucura de aplicatiile favorite precum YouTube, Netflix si asa mai departe. Daca televizorul poate fi conectat la Wi-fi, atunci exista si posibilitatea de a conecta ecranul telefonului direct la TV. De asemenea, vei putea folosi telefonul si pe post de teleomanda. Multe televizoare dispun de interfata Android pentru meniul din care vei accesa aplicatiile si functiile preferate. Altele modele precum cele de la LG sau Samsung, dispun de propriul sistem de operare.

Conectivitate

Daca optezi pentru un televizor OLED, este posibil sa vrei sa conectezi la el o consola de gaming, un sistem audio performant sau cablu HDMI. Pentru ca toate acestea sa fie posibile, verifica ce tip de conexiuni iti permite televizorul pe care il achizitionezi. Cel mai bun televizor OLED ar trebui sa dispuna de porturi precum HDMI, USB, VGA, SCART, RJ45. Unele dintre ele permit conectarea unui stick de memorie pentru redarea continutului de pe acesta sau chiar sa conectezi aparate mai vechi. Ideal ar fi sa integreze si functia Bluetooth pentru a putea utiliza casti in timpul sesiunilor de gaming sau sa asculti muzica preferata fara a ii deranja pe cei din jur. In plus, unele telecomenzi cu functii speciale necesita conexiune Bluetooth pentru functionare.

Sunet

Chiar si in cazul televizoarelor OLED, sunetul poate lasa de dorit. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca ecranele din ce in ce mai subtiri, nu pot integra sisteme de sunet de inalta calitate. Cel mai probabil vei vrea sa cumperi un sistem home cinema sau soundbar pentru a te putea bucura de un sunet puternic si realist atunci cand urmaresti filme sau asculti muzica preferata.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *