6 octombrie 2024

Cea mai buna solutie pentru plosnite – Cum sa scapi de plosnitele de pat

0

Plosnita de pat reprezinta o insecta hematofaga parazita a omului si pasarilor, cu aripi atrofiate de culoare bruna-rosiatica, corp oval, turtit dorso-ventral si miros urat specific, ce traieste si isi depune ouale prin crapaturile peretilor si imbinarile mobilei, iar noaptea iese pentru a se hrani cu sangele omului sau a pasarilor, pe timpul zilei ramanand ascunsa. Cu toate ca ciupitura sa nu s-a dovedit a provoca vreo boala, insa produce un real disconfort omului.

Din pacate, tot  mai multe locuinte se confrunta cu aparitia lor, iar efectele nu sunt deloc placute si trebuie sa recunoastem ca nu este usor sa scapam de ele. Suntem convinsi ca cei care v-ati confruntat cu aceasta problema sau inca nu ati rezolvat-o, va creeaza mari batai de cap, iar din pacate se intampla adesea ca solutiile pe care le incercam sa nu dea roade, chiar si atunci cand apelam la firme specializate de deratizare plosnite. Rezultatele cele mai sigure in eliminarea plosnitelor de pat sau de saltea, cum mai sunt numite, vor fi asigurate de aparatura, respectiv insectidele pe care le vom achizitiona chiar noi, iar scopul materialului de fata este sa va ofere cateva sugestii practice de eliminare eficienta a acestor vietati ingrozitoare.

Pentru a solutiona definitiv problema, este absolut vital sa eliminati foarte bine plosnitele, larvele, ouale acestora din toate ascunzatorilor posibile, de la mobila, covoare, pereti, plinte, imbinari si asa mai departe. Daca doar una va scapa, din pacate, aceasta se va inmulti din nou si va va crea din nou probleme, iar tot procesul trebuie reluat. Dar nu va ingrijorati, exista solutii care va vor ajuta sa scapati de ele ireversibil.

Combaterea plosnitelor de saltea se poate face cu insecticide speciale sau prin tratetamente termice specifice, insecta fiind sensibila la temperaturi inalte de peste 50 de grade Celsius, cat si la temperaturi joase -18-20 de grade Celsius. Exista o diferenta semnificativa intre tratamentele termice: daca expunerea la temperaturi ridicate trebuie sa fie realizate pentru cateva zeci de minute pentru a distruge insecta si ouale, in cazul temperaturilor joase este nevoie de cateva zile pentru a ingheta si ouale.

Iata care sunt cele mai bune solutii impotriva plosnitelor incercate:

Aparat de curatare cu abur Polti Cimex Eradicator

Polti Cimex Eradicator

Vezi detalii si pret

Este unul dintre cele mai eficiente si performante aparate in eliminarea plosnitelor de pat si a altor vietati daunatoare. Are o presiune de 4 bar si emana un debit de abur de 110 g/min. Temperatura pe care o poate atinge este de 180 de grade Celsius. Spre deosebire de insecticide, avantajul acestui aparat este ca poate patrunde in absolut toate ascunzatorilor plosnitelor, iar acestea nu vor putea rezista. In plus, este un dispozitiv eco-friendly, non-contact si non-chimic.

Aparat de curatat cu abur Polti Vaporetto Smart 30

Polti Vaporetto Smart 30_S

Vezi detalii si pret

Este un alt dispozitiv cu care puteti combate plosnitele, mai ieftin decat varianta precedenta, insa nu si la fel de performant. Poate fi manevrat cu usurinta si poate patrunde si in spatii mici, unde pot exista ascunzatori ale plosnitelor. Poate atinge o temperatura maxima de 125 de minutue si prezinta o presiune de 3 bari, respeectiv und ebit de abur de 85 g/min.

Insecticid fumigen Solfac Automatic Forte NF Bayer impotriva plosnitelor

Insecticid fumigen Solfac Automatic Forte NF Bayer

Vezi detalii si pret

Este un insecticid eficient atat impotriva plosnitelor, cat si a altor vietati precum gandaci, furnici, tantari, muste, molii, capuse, purici si asa mai departe. Este un produs organic, ce nu contine parfum si nu pateaza. Contine piretrine naturale sub forma de Chrysanthemum cinerariaefolium sipiperonil butoxide. Poate fi folosit in camere, depozite, hoteluri, biblioteci, subsoluri si asa mai departe. Este important sa il pulverizati bine in toate zonele unde s-ar putea ascunde plosnitele.

Insecticid profesional Bayer K-Othrine WG 250

Insecticid profesional Bayer K-Othrine WG 250

Vezi detalii si pret

Este un insecticid granule, care poate elimina plosnite, capuse, paienjeni, gandaci, furnici, muste, tantari, purici si asa mai departe. Nu are miros, nu este toxic si nu pateaza. Nu contine solventi, este biodegradabil, are fotostabilitate mare si nu lasa urme vizibile dupa aplicare.

Despre reproducerea si durata de viata a plosnitelor de pat

ciclu de viata plosnita patIn ultimii ani, reproducerea si durata de viata a plosnitelor de pat a fost atent studiata, si astfel s-a descoperit ca aceasta insecta se inmulteste prin oua si parcurge cinci etape de dezvoltare de la faza de ou pana la cea de adult. Toate aceste etape sunt parcurse intr-o perioada de 6-10 luni.

Durata medie de viata a unei plosnite este de aproximativ 12 luni, insa aceasta poate fi influentata si de temperatura ambientala in care insecta se dezvolta. Cele care se dezvolta in medii mai racoroase de 10-20 de grade Celsius pot trai mai mult chiar si 14-15 luni, in timp ce plosnitele care traiesc si se dezvolta in medii mai calduroase de 25-35 de grade Celsius au tendinta de a trai mai putin 8-10 luni.

Un alt factor important care determina ca insectele sa dauneze semnificativ sanatatii omului este capacitatea sporita de inmultire. Astfel, acestia se inmultesc foarte repede, iar din acest motiv reuseste sa acapareze in timp scurt locuinta si sa creeze probleme tuturor membrilor familiei.

Unde traiesc plosnitele de pat

Plosnitele prefera zonele intunecata si linistite, cat mai aproape de gazda de la care se vor hrani. In general, se ascund in zone greu accesibile, cum ar fi colturi si imbinari de mobila, cusaturi ale saltelei sau pe tablia sau somiera patului.

Plosnitele sunt atrase la hrana de dioxidul de carbon si de caldura corporala pe care omul o emite indeosebi in timpul somnului. De regula, plosnitele trec neobservate noaptea cand nu este lumina, acelea fiind momentul prielnic lor pentru a iesi din ascunzisuri in vederea hranirii.

De multe ori, si hotelurile, pensiunile sau chiar spitalele se confrunta cu existenta plosnitelor de pat. In plus, in cazul apartamentelor se pot muta foarte usor dintr-o camera in alta in cazul apartamentelor si pot fi luate in bagaj sau chiar in aparatura electrocasnica.

Unde prefera sa se ascunda plosnitele

Fiindca au corpul aplatizat, acestea se pot ascunde foarte usor in locuri mici si inguste, precum fisuri in parchet, pereti, sub covoare, in spatele tapetului sau tavanului fals, in canapele, rame, imbinari, plinte si asa mai departe. De regula, prefera sa ramana in grupuri, iar acolo unde exista infestari mari puteti observa si un miros specific care nu este placut.

Cum pot ajunge in locuinta noastra plosnitele

Plosnitele pot veni de la vecini, pot fi aduse de la serviciu, dar si de oaspeti sau chiar din calatorii. De asemenea, sunt destul de des intalnite si in autobuze, trenuri, avioane, hoteluri, pensiuni etc. Fiindca lupta impotriva plosnitelor este de durata, acestea pot exista in diverse locuri.

Pentru a ajunge intr-o locuinta, acestea sunt transportate de undeva. Ele nu raman pe gazda umana dupa ce se hranesc cu sange, insa se pot ascunde si in articole vestimentare, bagaje, pungi, sacose, genti etc aduse in alta locatie.

De cele mai multe ori acestea sunt luate in bagajele turistior care innopteaza in camere de hotel. Insa ele pot aparea si in spatii publice precum teatre ori sali de spectacole.

plosnite de pat

Ulterior, ele ajung in case si apartamente, iar nu dupa mult timp se vor inmulti. Asa cum spuneam anterior, inmultirea se realizeza rapid. O singura femela este suficienta sa produca la noua locatie sute de nimfe.

Nu mizeria este cea care atrage plosnita, ci poate dezordinea, fiindca aceasta presupune mai multe spatii de ascuns. Cu cat exista mai multe ascunzatori pentru plosite, cu atat va fi mai dificil sa scapati de ele.

Cum ne dam seama ca avem plosnite in casa

Poate la inceput nu va veti da seama ca au aparut musafiri nepoftiti in casa. In momentul in care apar primele semne de muscaturi pe corp va veti pune semne de intrebare. De regula, acestea musca acolo unde pielea este mai subtire, de pilda in partea interioara a bratelor, coapselor, spate si gat. Muscatura poate dura circa 5-10 minute, insa persoana in cauza nu o simte fiindca aceste insecta inejecteaza un anestezic in rana care ne face sa nu simtim durerea, insa mai tarziu, apare inflamatia.

Sigur ca muscaturile de plosnite prezinta anumite trasaturi distincvitve, spre exemplu, trei rani la rand in jurul gleznei sau muscaturi de-a lungul vaselor de sange. Locul muscaturii provoaca mancarime, roseata, umflaturi si exista chiar si risc de infectare.

Unde sa cauti plosnitele in apartament sau casa

In momentul in care observati primele muscaturi pe piele sau daca doriti sa preveniti posibile neplaceri, va trebui sa verificati mai multe zone din locuinta. Le place sa traiasca pe obiecte din lemn, hartie, tesaturi, iar cele mai populare zone unde s-ar putea afla sunt:

  • pe partea inferioara a saltelei
  • in ramane canapelelor si paturilor
  • in colturi si cusaturi ale saltelei
  • in gauri inguste
  • in spatele tapetului
  • in spatele plintelor
  • sub covoare
  • in interiorul carcasei prizei
  • in pliurile perdelei
  • in balamalele pentru setare
  • sub parchet si plinte
  • in lenjeria/hainele depozitate in dormitor
  • in fisurile mobilierului

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *