12 septembrie 2024

Cele mai bune centrale pe lemne | Ghid de cumparare si Recomandari

0

Centrala pe lemne poate fi o solutie potrivita pentru incalzirea locuintei ce iti poate asigura confortul de care ai nevoie. Acestea se preteaza indeosebi zonelor rurale, fiind excelente pentru incalzirea casei si asigurarea apei calde menajere, ori pentru cei carei pur si simplu nu dispun de instalatie de gaz. Este important de precizat faptul ca centralele pe lemne folosesc in momentul de fata cel mai ieftin combustibil solid. Pe de alta parte, retine ca acest tip de centrale necesita conditii particulare de exploatare si nu sunt o solutie potrivita pentru apartamente. Iar pentru a face o alegere corecta si pentru a achizitiona cea mai buna centrala pe lemne, va propunem sa urmariti in continuare materialul pe care l-am pregatit unde va vom prezenta pas cu pas tot ceea ce trebuie sa aveti in vedere.

Tipuri de centrale termice pe lemne

Pentru inceput, trebuie sa mentionam faptul ca centralele termice pe lemne pot fi de doua tipuri:

  • cu ardere clasica
  • cu gazeificare.

Prezinta moduri de functionare destul de diferite, iar ceea ce le distinge cu adevarat se refera la eficienta transformarii combustibilului in caldura. Astfel, in primul caz o parte din compusii volatili se evapora si sunt pierduti, randamentul fiind de aproximativ 70%, in timp ce modelele din urma preiau gazele degajate in urma arderii si le amesteca cu aerul preincalzit, avand loc o ardere aproape completa a lemnului, hidrocarburilor, hidrogenului sau metanului, ceea ce inseamna ca hidrogenul sau metanul nu se mai risipesc pe cos, tranducandu-se prin temperaturi mai mari de lucru si reducerea cantitatii de cenusa rezultate.

Variantele cu gazeificare se bucura de un randament mult mai mare de aproximativ 94%. De asemenea, acestea obtine un nivel de noxe mai redus, cazanul este mai usor de curatat, iar camera de ardere pentru lemne este mai spatioasa. Pe de alta parte, aceste centrale pot fi mai scumpe si vor functiona optim cu lemne de calitate buna si uscate eficient, inseamnand ca ar trebui achizitionate cu 1-2 ani inainte de a le utiliza.

Dar daca bugetul nu iti permite sa investesti intr-o centrala termica cu gazeificare, poti opta pentru un model cu ardere clasica, fiindca vine la pachet cu un pret mai mic si poate fi alimentat si cu un combustibil ieftin. In aceasta situatie, va trebui sa te obisnuiesti cu o camera de ardere mai mica si, deci, sa o alimentezi mai des cu lemne.

Alimentare

Cu toate ca majoritatea centralelor termice de acest gen functioneaza pe baza de lemne, totusi este important sa stii ca exista pe piata si variante care pot fi alimentate si cu alt tip de combustibil solid, precum carbunii ori peletii. In mod cert, acestea pot fi deopotriva o vairanta foarte buna pentru incalzirea locuintei, fara costuri ridicate.

Mai mult decat atat, daca alegi o centrala termica cu ardere clasica si doresti sa eviti alimentarea frecventa cu crengi si barne, atunci te poti orienta catre un model cu incarcare automata. Insa, in acest caz, vei putea alimenta doar cu peleti.

Dimensiunile si puterea cazanului

In principiu, pentru determinarea marimii potrivite a cazanului, poti apela la parerea unui specialist, caci dimensiunile trebuie alese in functie de necesarul termic al locuintei, tipul de termoizolatie al casei, dar si volumul incaperilor.

Cu cat cazanul este mai incapator, cu atat va fi mai cald in interior si implicit spatiul mai generos permitand introducerea unei cantitati mai mare de lemne, deci o putere nominala ridicata.

Astfel, o centrala termica de 20-24 kW ar trebui sa fie suficient de mare pentru a furniza 10 litri pe minut pentru un robinet de bucatarie sau 8 litri pe minut pentru un dus, respectiv pentru a asigura necesarul energetic al unei case vechi de 50 mp.

Capacitate boiler

In mod cert, capacitatea boilerului trebuie sa fie destul de mare pentru a face fata nevoilor de apa calda menajera ale unei familii. Prin urmare, daca discutam de doar doua puncte de utilizare si de o familie cu aproximativ patru membri, un boiler cu volumul de 50-60 litri ar trebui sa fie alegerea potrivita.

Daca discutam, insa, despre un ansamblu mai mare de 80-90 de litri, acesta va fi potrivit pentru o familie mai numeroasa, iar pe de alta parte, ofera si posibilitatea de a folosi apa calda atat la baie, cat si la bucatarie, in acelasi timp, ba chiar sa umpli o cada.

Sisteme de protectie

Siguranta in exploatare este un aspect care ar trebui, deopotriva, analizat indeaproape. Centralele termice pe lemne ar trebui sa asigure protetie sporita pentru evacuarea noxelor, realizata cu ajutorul ventilatorului si a presostatului de aer, la supraincalzire si sa se inchida in mod automat atunci cand nu mai exista combustibil in interior.

De asemenea, ar fi bine ca piesele sa dispuna de sistem modern de informare si autodiagnoza pentru a putea lua masurile necesare la timp in cazul in care apar anumite erori de functionare.

Printre cele mai sigure centrale termice pe lemn se afla cele cu gazeificare, fiindca un astfel de echipament beneficiaza de serpentina de racire ce functioneaza ca protectie impotriva supraincalzirii, si de un ventilator controlat electronic al caruia rol fiind eficientizarea arderii si reducerea cantitatii de fum.

Cele mai bune centrale termice pe lemne

Centrala mixta lemn si peleti Burnit WBS 40 kW

Centrala mixta lemn si peleti Burnit WBS 40 kW

Vezi detalii si pret

Este un model mixt prevazut cu alimentare pe lemn sau peleti ce prezinta un boiler cu capacitatea de 100 litri. Camera de ardere beneficiaza de o suprafata mare, usa de incarcare ofera dimensiuni generoase, iar gratarul din metal se poate detasa asigurand o buna protectiei grilei de conducte a flacarii. Dispune de regulator termostatic de tiraj, supapa de siguranta si serpentina de racire in caz de supraincalzire. Este potrivita pentru suprafete de pana la 250 mp.

Centrala termica mixta lemn si peleti, Fornello Tera 28 KW

Centrala termica mixta lemn si peleti, Fornello Tera

Vezi detalii si pret

Poate fi alimentata atat cu lemne, cat si cu peleti, fiind o optiune potrivita pentru suprafete de pana la 200 mp. Beneficiaza de panou de comanda, termostat reglabil, afisaj pentru temperatura ambientala, respectiv data si ora. Capacitatea de stocare a peletilor este de 170 de litri. Dispune de siistem de incalzire cu boiler extern, tiraj fortat de evacuare a gazelor arse, timp in care asigura un randament maxim de incalzire de 92.5%.

Centrala pe lemn / combustibil solid ​Sunsystem Burnit NWB MAX 50 kW

Centrala pe lemn / combustibil solid ​Sunsystem Burnit NWB MAX 50 kW

Vezi detalii si pret

Ofera posibilitatea montarii unui arzator pe peleti, gaz sau motorina si dispune de regulator termostatic de tiraj. Este recomandata pentru incalzirea spatiilor mari si medii, ofera un design simplu si este usor de utilizat. Beneficiza de dispozitive de siguranta precum regulatorul termostat de tiraj, supapa de siguranta la trei bari si serpentina de racire in caz de supraincalzire.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *