9 mai 2024

Cele mai bune gratare de balcon – Sfaturi si Recomandari

0
Pentru cei care locuiesc la curte si nu au posibilitatea sa se bucure de un gratar la iarba verde, exista si varianta graterului de balcon. Este o investie foarte ingenioasa de care se bucura multi utilizatori. Poate fi folosit in siguranta in orice balcon deschis. Pentru ca nimic nu se compara cu gustul fripturii preparate pe gratar, in continuare va vom ghida pas cu pas pentru a alege cel mai bun gratar de balcon.

Cele mai bune gratare de balcon

#1 Gratar pe gaz Campingaz Xpert 100L

Este un model realizata din otel si otel cromat care functioneaza pe baza de gaz. Include termometru, aprindere piezoelectric, capac, manere ajutatoare, etajera rabatabila, dar si suport pentru ustensile si prosopate. Rotile din dotare il fac usor de mutat dintr-un loc in altul. Are o putere de 7100 kW si include doua arzatoare. DImensiunile acestuia sunt de 124 cm inaltime, 98 cm lungime si 48 cm latime. Suprafata de gatit masoara 44.5 cm lungime si 34.5 cm latime.

Vezi detalii si pret

#2 Gratar carbune Outdoorchef Chelsea 480C

Este un gratar cu carbune realizat din otel si inox, suprafata de gatit fiind realizata din otel cromat. Include capac, termometru, maner reglabil, recipient colectare grasime, tava pentru cenusa si suport pentru ustensile. Rotile de transport permit mutarea mai usoara a aparatului. Suprafata de gatit masoara 45 x 45 cm, iar dimensiunile gratarului sunt de 98 cm inaltime, 69 cm lungime si 65 cm latime.

Vezi detalii si pret

#3 Gratar ceramica mini Kamado Timeless Tools

Este un model cu carbune ce include afumatoare si capac. Este mobil si poate fi mutat usor dintr-un loc in altul. Are o inaltime de 64 cm si un diametru de 48 cm alaturi de o greutate de 22 de kg. Include termometru la nivelul capacului, oferind posibilitea de a monitoriza mai usor procesul culinar.

Vezi detalii si pret

Cum alegem cel mai bun gratar de balcon

Pentru a face cea mai buna alegere, trebuie sa fii foarte bine informat. Astfel, va trebui sa acorzi atentie la constructia gratarului, combustibilul cu care functioneaza, dimensiunile, dar si suprafata de gatit. De asemenea, trebuie sa ai in vedere si usurinta cu care poate fi depozitat, transportat, respectiv intetinut. Daca nu ai mai avut un astfel de produs, cel mai probabil nu esti inca in cunostinta de cauza referitor la criteriile care fac diferenta. De aceea, este important sa ai in vedere o serie de aspecte si sa stii ce asteptari sa ai ulterior, in functie de ceea ce alegi.

Tip combustibil

Actualmente pe piata exista foarte multe variante de combustibil cu care gratarul de balcon poate functiona. Astfel, in continuare va vom prezenta in detaliu ceea ce trebuie sa stiti:

Gratarul de balcon cu gaz propan

Este cel mai confortabil combustibil cu care se poate lucra. Este disponibil in recipiente mari, precum butelii care sunt si foarte usor de gasit. Mai mult decat atat, respectivele recipiente pot fi reincarcate cu gaz, motiv pentru care va trebui sa ii sigur ca veti avea unde sa il alimentezi. Un aspect de care sa tii cont ar fi faptul ca gratarul nu include vreun spatiu special pentru butelie. Astfel, va trebui sa te asiguri ca ai suficient loc langa gratar si de butelia cu care va functiona. Odata ce ai facut legatura dintre bucatarie si gratar, poti incepe sa folosesti produsul. Este usor de realizat aceasta legatura si cu atentia cuvenita, poti face acest lucru in sigurnata. De asemenea, este usor de aprins si focul si sa il reduci la o temperatura constanta pentru a nu arde alimente. Pe de alta parte, dezavantajul ar fi ca nu iti poti da seama cat gaz mai este in butelie pentru a sti dinainte cand trebuie realimentata.

Gratarul de balcon cu carbune

Este vorba despre un combustibil mai pretentios, deja. Utilizarea ar putea fi mai dificila, astfel ca recomandarea noastra este sa alegi vairanta in discutie daca ai deja experienta cu folosirea carbunelui pentru gatit. Nu mai dispune de functii precum arpinderea automata. Carbunele trebuie amplasat cu grija in locul destinat lui, apoi trebuie aprins si asteptat sa ajunga la temperatura optima. Va trebui sa faci tot posibilul ca temperatura sa ramana constanta pentru prepararea uniforma a alimentelor. Daca totusi ai mai avut experienta cu acest tip de combustibil, poate fi o adevarata placere sa lucrezi cu el, in special daca locuiesti la ultimul deja, fiindca emana si destul de mult fum. Poti controla mai multe zone ale gratarului pentru a avea temperaturi diferite. Aroma pe care o vei obtine pentru fripturi va fi de neegalat.

Gratarul pentru balcon electric

Cand nu exista alte variante, atunci poti opta pentru cel electric. Cu toate ca presupune cu totul alt proces de gatit, totusi mancarea va fi gustoasa si se va prepara usor. In acest caz, temperatura este si mai usor de controlat. Pentru a il utiliza, trebuie sa te asiguri ca dispui de o priza in apropierea balconului.. Cablul de alimentare trebuie sa fie suficient de lung pentru a ajunge pana la priza. Fiindca este un aparat cu putere mare, ideal ar fi sa nu folosesti un prelungitor. De asemenea, eviti pericolul de a te impiedica in cablul de alimentare.

Elemente de incalzire

Asa cum aragazul dispune de mai multe ochiuri si gratarul pe gaz poate avea mai multe elemente de incalzire. Este recomandat sa optezi pentru unul care are multiple elemnete, cu atat mai mult daca dispune de forma sau dimensiuni diferite. Aceasta iti permite sa gatesti diverse alimente in mod diferit, dar in acelasi timp, pentru obtinerea celor mai bune rezultate. In acest fel, nu vei avea probleme cu focul prea iute pentru legume sau prea slab pentru carne.

Flux de aer

Daca optezi pentru varianta gratarului cu carbune, atunci ciruclatia aerului este esentiala. Flacara va trebui sa fie mereu alimentata cu oxigen pentru a se mentine. Necesita un flux de aer bun si pentru eliminarea fumului generat de ardele. Unele elemente care permit un flfux bun de aer sunt prezente pe gratar sub o forma similara cu cea a gurilor de aerisire. Cu cat sunt mai multe zone de acest fel, cu atat focul va fi mai usor de controlat.

Focar gratar

Daca optezi pentru un gratar de balcon pe gaz, acest aspect nu are importanta. In schimb, daca dorsti unul pe carbune, atunci focarul este deosebit de important. Trebuie sa poti interacitona cu carbunii, sa ii misti ori sa ii ajustezi. Aceasta inseamna ca trebuie sa ai acces facil la zona respectiva. Nu ar trebui sa uiti nici de cenusa. Aceasta rezulta in urma arderii carbunilor si trebuie sa fie usor de scos si de curatat. In acest fel prelungesti durata de functionare a gratarului.

Capac

Capacul iti permite sa controlezi temperatura cu mai mare precizie. In cazul modelelor electrice sau cu gaz, utilizarea capacului transforma pentru cateva minute gratarul in cuptor. Mancarea este gatita mai rapid,  dar si uniform. In cazul variantelro cu carbune, capacul joaca un rol important pentru controlul temperaturii si al ventilatiei. De multe ori pe capac exista zone de aerisire ce permit aerului sa circule controlat, astfel incat focul sa nu se stinga. Daca doresti o flacara mai puternica, atunci gateste fara capac.

Materiale

Atunci cand investesti intr-un gratar, ar trebui sa iei in considerare si durabilitatea acestuia. Aceasta este in stransa legatura cu calitatea constructiei si materialele utilizate. Probabil, cel mai bun material folosit in constructia gratarelor este fonta. Este un material mai greu, foarte rezistent la temperaturi ridicate. Alte materiale bune ar mai fi otelul inoxidabil si aluminiul turnat. Acesta sunt indicate in constructia corpului gratarului. Atunci cand discutam despre grilajul pe care asezi mancarea, acesta poate fi realizat din diferite materiale. Multe dintre ele sunt realizate din fonta emailata. Cele mai bune gratar de balcon dispun de un astfel de gril. Fonta retine foarte bine caldura, ceea ce conduce la un gatit mai eficient al carnii si a altor alimente. Emailul previne lipirea alimentelor de gratar, curatarea sa devenind mult mai usoara. De asemenea, poti gasi si variante din otel inoxdabil, insa cele mai bune raman cele din fonta emailata.

Zona de gatit

Suprafata de gatit face referire la spatiul de pe gril pe care il poti folosi pentru a aseza alimentele la caldura. Aceasta va fi in concordanta cu numarul membrilor familiei, dar si spatiul de care dispui. Daca sunteti o familie numeroasa sau obisnuiesti sa inviti des prietenii la tine, atunci orienteaza-te catre un gratar cu suprafata cat mai mare. In schimb, daca vei gati portii pentru 2-3 persoane, atunci te poti orienta si catre modele mai mici.

Suport – cu sau fara

Orice gratar de balcon necesita sprijin. Diferenta consta in situatia inc are producatorul alege sa il livreze cu sau fara suport. Daca deja ai un spatiu potrivit pentru a aseza gratarul, atunci nu mai este nevoie sa te uiti dupa suport. In general, cele electrice le poti aseza oirunde, pe o suprafata plana si rezistenta. Insa, daca nu ai un suport pe balcon, atunci alege gratare cu suport propriu. Orienteaza-te catre modele cu sistem de sustienre rezistent, care nu se poate rasturna. Mai mult decat atat, daca vei fi nevoit sa muti des gratarul, atunci opteaza pentru un sistem cu deplasare usoara. Prezenta rotilor poate fi un avantaj important, mai ales daca gratarul are si o greutate mai mare.

Accesorii utile

In functie de modelul gratarului pe care il alegi si de producator, poate veni la pachet cu o serie de accesorii utile, cum ar fi:
  • Ustensile – cum ar fi cele pentru rotirea preparatelor, mutarea lor sau impungere, dar si pensule pentru sosuri.
  • Suport pentru ustensile pentru a va fi mereu la indemana.
  • Condimente de gratar – anumiti producatori includ si mixuri de condimente pentru preparatele gratite.
  • Termometru  – este ideal pentru a verifica starea carnii la interior.
  • Mese laterale rabatabile – pentru a aseza alimentele gatite sau care urmeaza sa fie puse pe gratar.
  • Tava pentru scurgerea grasimilor.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *