Cele mai bune aparate de vidat alimente – Sfaturi de cumparare si Recomandari

cele mai bune aparate de vidat alimente

Pentru pastrarea si depozitarea alimentelor exista mai multe solutii practice, insa ce facem cand vrem sa le pastram proaspete mai mult timp? Ei bine, una dintre metodele preferate de gospodine este vidarea alimentelor folosind un aparat potrivit. Doar vidand alimentele putem avem garantia ca le putem consuma dupa o perioada de timp in stare buna, fara sa existe riscul de a se altera.

Expertii sustin ca alimentele vidate cu capacitatea de a se mentine proaspete de 5 ori mai mult decat cele care nu sunt vidate. Acestea sunt pastrate in conditii de siguranta, intr-un mod sanatos, mai mult timp. Insa, pe piata putem gasi mai multe variante de aparate, ceea ce ar putea face ca decizia de cumparare sa devina mai dificila. Prin urmare, va invit sa urmariti in continuare acest material pentru a afla toate informatiile necesare despre aparatele de vidat alimente.

Ce tipuri de aparate de vidat exista?

In primul rand, este foarte important de stiut faptul ca exista mai multe tipologii de aparate de vidat, iar utilitatea fiecare variante este foarte bine argumentata. Insa, scopul general al acestora este de a extrage lichidele si oxigenul si de a sigila ermetic alimentele. Astfel, mucegaiul, germenii si bacteriile nu se vor putea dezvolta, iar alimentele nu se vor altera.

Iata care sunt principalele tipuri de aparate de vidat:

  • Aparatul de vidat tip cuva – reprezinta cea mai performanta varainta. Alimentele sunt introduse intr-o camera de etansaare cu tot cu ambalaj, lucrand eficient si rapid. In general, acest tip de aparat este folosit cu precadere in centrele comerciale si hipermarketuri. Pe de alta parte, pot fi voluminoase si pot ocupa destul de mult spatiu, de aceea, sunt de regula preferate la scara industriala.
  • Aparatul de vidat tip clema – sunt mai potrivite pentru uz casnic, avand un design specific ce permite absorbtia aerului si lichidelor din lateral, capatul pungii fiind amplasat in fanta de suctiune a aparatului. Dupa extragerea aerului, punga va fi sigilata la temperaturi ridicate, lipind-o. Acest gen de aparat necesita pungi speciale cu canale texturate ce permit extragerea aerului. Prezinta dimensiuni potrivite si un pret mult mai accesibil. In plus, anumite modele permite chiar si sigilarea borcanelor.
  • Aparatul de vidat cu duza retractabila – este potrivit atunci cand doresti atat vidarea uscata, cat si cea umeda. Modul de functionare este asemanator ca in cazul aparatului tip clema, insa aceasta varianta presupune introducerea unei duze in punga pentru a absorbi lichide sau a extrage aerul. Nu necesita pungi texturate pentru depozitarea alimentelor, astfel ca nu va atrage cheltuieli ulterioare. Pe de alta parte, este posibila ca sigilarea sa se realizeze inegal, iar timpul de racire poate fi mai mare.

Ce functii indeplineste?

Primul lucru de care ar trebui sa va asigurati este ca aparatul ofera eficienta si randament bun, astfel ca va fi capabil sa extraga foarte bine aerul. Viteza cu care aerul este extras din punga poate afecta alimentele fragile, drept pentru care ar fi bine sa va orientati catre modele care permit gestionarea manuala a timpului sau vitezei de lucru. In plus, functia Pulse permite controlarea directa a modului in care aerul este extras din recipient sau punga.

Pe de alta parte, pot fi utile si alte functii suplimentare, precum: cea de absorbie multispeed, rola d epiungi iincorporata, functie de vidare suplimentara pentru obiecte, vidare si ermetizare borcane ori diverse optiuni la sigilare.

Totodata, variantele prevazute cu furtun si port de vidare permit sigilarea caserolelor si sticlelor. In plus, este util si sistemul de blocare pentru a putea depozita pe verticala aparatul atunci cand nu este folosit, in special daca ai o bucatarie destul de mica.

Pe de alta parte, daca doriti sa utilizati aparatul pentru produse umede, ude sau lichide, ar fi bine sa va orientati catre o camera de vidat. Acestea ofera cea mami buna eficienta in astfel de situatii, insa sunt ceva mai costisitoare, iar cel mai des le gasim in supermarket-uri.

Variantele pentru uz casnic sunt cele cu vidare externa in cazul carora punga ramane afara in timpul procesarii. Unele dispun si de vidare umeda, astfel ca puteti adauga si alimente suculente. Astfel, poti vida chiar si o friptura marinata cu sos!

Mententanta si Portabilitate

Mentenanta aparatului depinde foarte mult de design-ul produsului existand astfel mai multi factori. Asa cum deja am specificat, multe aparate functioneaza cu pungi speciale, pe care va trebui sa le achizitionati ulterior. Alte modele utilizeaza pungi din comert, insa aparatul poate lucra mai bine sau mai dificil cu unele materiale plastice, astfel ca randamentul poate varia in functie de grosimea si textura pungilor folosite.

Modelele dotate cu compresor extern permit vidarea borcanelor, insa va fi necesara mentenanta periodica, fiindca se poate uza in timp. Bineinteles, acest lucru depinde si de cat de intens si des va fi folosit aparatul, deci nu este o regula generala.

Pe de alta parte, luati in calcul si portabilitatea produsului, mai ales daca il veti folosi foarte des si in deplasari. Daca stiti ca il veti folosi exclusiv acasa, atunci lucruri sunt mai simple. Insa, daca il veti transporta des, aveti in vedere sa fie cat mai practic, compact si nu prea greu, eventual sa dispuna de o mini-pompa.

Top 5 cele mai bune aparate de vidat alimente 2021

FFS005X-01

Vezi detalii si pret

Permite sigilarea uscata, dar si umeda si este prevazut cu trei viteze. Printre functiile din dotare se numara vidare si sigilare uatomata, funcite pulse pentru alimente delicata. Dureaza intre 10 si 14 secunde pentru a sigila alimantele si beneficiaza de mecanism pentru blocare.

FoodSaver FFS017X-01

Vezi detalii si pret

Detine o singura viteza si poate vida atat alimente uscate, cat si umede. Este prevazut cu functie de marinare, dar si mecanism de blocare a aparatului. Vidarea alimentelor cu acest aparat dureaza doar 10 secunde.

Aparat de vidat Laica Profesional VT3120

Laica Profesional VT3120

Vezi detalii si pret

Permite vidarea uscata, dar si umeda, putand vida 20 de litri pe minut. Beneficiaza de functia pulse, sigilare si vidare recipiente, presupunand un mod de functionare complet automat datorita compresorului puternic cu pompa dubla de aspirare.

Aparat de vidat Gorenje VS120W

Gorenje VS120W

Vezi detalii si pret

Poate vida atat alimente solide, cat si lichide, avand o putere de 120 W. Beneficiaza de un panou de control foarte simplu, astfel ca utilizarea produsului devine foarte facila.

Aparat de vidat Electrolux E4VS1-4AG

Electrolux E4VS1-4AG

Vezi detalii si pret

Este un model de aparat de vidat cu clema, ce permite vidarea alimentelor solide. Dispune de functia Pulse, iar datorita dimensiunilor compacte, poate fi transportat foarte usor.

Intrebari frecvente despre aparatele de vidat

Pentru o utilizare cat mai corecta a aparatului si pentru a raspunde la cele mai frecvente nelamuriri, am oferit cateva raspunsuri de care cei mai multi utilizatori au nevoie:

  • Cum sunt vidate alimentele solide?

Alimentele solide pot fi vidate in orice aparat cu vidare externa, folosind procesul standard ce presupune extragerea oxigennului din punga, adaptand viteza in functie de rezistenta si textura produselor.

  • Cum sunt vidate alimentele lichide?

Pentru vidarea alimentelor lichide, este necesar un filtru special foarte dens ce previne scurgerea particulelor de apa din punga, caserola ori sticla, odata cu oxigenul.

  • Pot utiliza orice pungi in aparatul de vidat?

Nu tocmai. Este necesara utilizarea rolelor de pungi speciale pentru aparatul de vidat ori pungi individuale realizate din plastic termorezistent. In cadrul procesului de vidare, punga se topeste doar partial cat sa fie posibila etansarea, ramanand totusi integra. Pe de alta parte, pentru camerele de vidat, sunt necesare pungi cu suprafata neteda, iar variantele cu vidare externa necesita doar pungi texturate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *