Cele mai bune convectoare electrice | Sfaturi utile si Top recomandari

0

Un convector electric este un dispozitiv al carui scop este acela de a incalzi eficient un anumit spatiu care va fi in stransa legatura cu puterea si design-ul produsului. Poate fi folosit cu succes ca sursa principala de incalzire, insa este esentiala alegerea pe care o faci pentru a fi in concordanta cu nevoile tale. Pentru a alege cel mai bun convector electric, te invitam sa urmaresti materialul pe care l-am pregatit unde iti vom prezenta pas cu pas fiecare aspect pe care trebuie sa il ai in vedere.

Puterea convectorului si suprafata incalzita

Primul aspect de la care trebuie sa pornesti se refera la puterea de incalzire a aparatului si suprafata pe care este capabil sa o acopere. Ar fi bine ca un astfel de aparat sa fie folosit in spatii cat mai bine izolate si cu o inaltime medie.

In general, puterea convectoarelor electrice variaza intre 450 W si 3000 W. Cele de 450-500 W sunt potrivite pentru spatii foarte mici, de pilda 3-6 metri pentru un birou sau o baie, modelele de 600-1000 W pot acoperi suprafete de pana la 10-12 mp, variantele de 1100-1500 W sunt ideale pentru spatii de 10-17 mp, cele de 1600-2000 W pentru spatii de 12-24 mp, iar modelele de 2100-3000 W sunt indicate pentru spatii de 25-35 mp. Cam acestea sunt reperele pe care trebuie sa le luati in considerare, ele variind si in functie de tipul camerei, gradul de izolare, inaltimea acesteia si asa mai departe.

In principiu, puterea convectorului poate fi reglata in 2-5 trepte, iar modul de functionare este controlat folosind termostatul din dotarea aparatului. Daca nu alegi modelul potrivit din perspectiva puterii, iar produsul ales nu este suficient de puternic, va exista riscul unor facturi mari la curent, fiindca aparatul va trebui pornit continuu pentru a face fata conditiilor. In plus, este recomandat ca inaltimea camerei unde amplasezi convectorul sa fie de 2.4-2.6 m.

Convectie naturala versus Convectie asistata

Un convector electric cu convectie naturala prezinta o viteza redusa de circulare a aerului, drept pentru care ar fi bine sa il folosesti pentru incaperi mai mici sau in cazul in care aveti suficient timp.

Pe de alta parte, daca va fi folosit in spatii mai mari sau este nevoie de o incalzire rapida, varianta cea mai potrivita este cel cu convectia asistata, ce presupune si prezenta unui ventilator integrat ce creste fluxul de aer cald.

Design si amplasare convector electric

Unde amplasam convectorul electric? Este foarte importanta aceasta intrebare, mai ales daca intentionezi sa il folosesti in baie sau in alte incaperi cu un nivel de umiditate ridicat. In astfel de situatii, ar fi bine sa verifici daca produsul pe care intentionezi sa il achizitionezi beneficiaza de protectie IP24, adica structura previne patrunderea obiectelor mai mari de 12.5 mm, iar stropii de apa care vin din diferite directii nu vor afecta in niciun fel aparatul. Sigur ca acest lucru nu inseamna ca jetul de apa de la dus poate ajunge pe aparat fara sa existe consecinte. In acest sens, recomandam sa verifici cu mare atentie conditiile de utilizare pe care producatorul le impune.

Daca alegi un convector electric pentru perete, vei reusi sa economisesti si spatiu, acestea fiind o optiune excelenta pentru spatiile sau locuintele mici. Pe de alta parte, acest tip de convector presupune o instalare mai complexa, iar in unele cazuri ai nevoie si de un specialist. In plus, aparatul nu va mai putea fi mutat dintr-un loc in altul indata ce l-ai fixat in perete.

Modelele de convectoare de podea sunt dotate cu roti si manere, pentru a fi transportate mai usor dintr-o camera in alta si nu necesita conditii speciale de instalare. Totusi, spre deosebire de convectoarele de perete, acestea vor ocupa mai mult spatiu si vor fi putin mai groase pentru o buna stabilitate.

Unele convectoare ofera posibilitatea amplasarii atat pe podea, cat si a montarii pe perete, motiv pentru care vor fi livrate alaturi de accesoriile necesare pentru ambele situatii – kit de fixare in perete si picioare/roti pentru amplasarea pe podea.

In ceea ce priveste dimensiunile produsului, cele mai multe modele prezinta o inaltime de 40-50 cm cu o lungime variabila de 60-120 cm. Grosimea variaza si ea intre 7-15 cm, iar cele mai subtiri modele sunt de regula mai scumpe.

Sistemul de control

In ceea ce priveste sistemul de control, puteti opta pentru o varianta dotata cu panou de control mecanic cu butoane sau pentru o varianta cu panou digital cu ecran LCD si alte optiuni avansate.

Depinde foarte mult de ceea ce ai nevoie si de cat esti dispus sa investesti. Daca esti adeptul tehnologiei si, implicit, al confortului, ar putea sa te intereseze modelele prevazute cu Wi-fi care pot fi gestionate chiar de pe telefonul mobil si pe care le poti controla chiar si atunci cand nu te afli fizic la domiciliu. De semenea, si telecomanda este un accesoriu util pentru un control confortabil al dispozitivului.

Functii convector electric

Daca discutam despre siguranta produsului, nu ar trebui sa lipseasca functia de protectie la supraincalzire, respectiv functia anti-inghet. De asemenea, alte functii utile si, deopotriva, cautate sunt puterea reglabila in mai multe trepte, dar si termostatul reglabil ce te poate ajuta sa reglezi usor consumul la spatiul in care locuiesti.

Mai poti gasi modele de convectoare electrice prevazute cu functia de pornire intarziata ori chiar functii ce permit programarea saptamanala, respectiv pe intervale orare prestabilite.

Cele mai bune convectoare electrice 2024

Convector de perete TESY CN 06 140 EA CLOUD AS W

TESY CN 06 140 EA CLOUD AS W

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 1400 W si este potrivit pentru incaperi cu suprafete cuprinse intre 14-18 mp. Face parte din clasa de protectie IP24 si preiznta protectie la supraincalzire, protectie anti-inghet, mod sleep, mod Eco, Wi-fi, AirSafe, mod comfort, termostat, open Window si afisaj LED.

Convector de perete TESY HeatEco Cloud

Vezi detalii si pret

Detine o putere de 1500 W si beneficiaza de mai multe functii utile precum programare zilnica si saptamanala, mod eco, fereastra deschisa, timer, control adaptat al pornirii. Prezinta grad de protectie IP 24 si ecran LCD.

Convector de perete TESY HEATECO CN03250EISW

TESY HEATECO CN03250EISW

Vezi detalii si pret

Beneficiaza de o putere de 2500 W si poate face fata unei suprafete de pana la 28 mp. Dispune de functie de programare intarziata, termostat de siguranta, sleep mode, siguranta si protectie impotriva supraincalzirii, indicator luminos de functionare si termostat ajustabil. Face parte din clasa de protectie IP 24.

Convector electric AlecoAir C20 Heatix negru

AlecoAir C20 Heatix negru

Vezi detalii si pret

Prezinta o ptuere de 2000 W si doua trepte de putere. Detine grad de protectie IP 24, senzor de temperatura, termostat integrat, timer, child lock, programare saptamanala, Wi-fi, protecite anti-incalzire si protectie anti-inclinare.

Convector de perete TESY HEATECO CN03150EISW

TESY HEATECO CN03150EISW

Vezi detalii si pret

Detine o putere de 1500 W si este potrivit pentru incaperi de pana la 18 mp. Este prevazut cu grad de protectie IP 24, programare intarziata, termostat de siguranta, sleep mode, siguranta si protectie impotriva supraincalzirii, indicator luminos de functionare si termostat reglabil.

Convector electric de podea Star-Light CTC2000G

 Star-Light CTC2000G

Vezi detalii si pret

Detine o putere de 2000 W si trei trepte de putere. Este prevazut cu functia turbo, termostat reglabil si ventilator. Poate fi mutat cu usurinta dintr-o camera in alta.

Intrebari frecvente despre convectoarele electrice

  • Cum functioneaza convectorul electric?

Convectorul electric utilizeaza aerul pentru a transmite caldura in incapere; aerul cald se ridica, iar cel rece vcoboara. Contine in interior un element de incalzire ce reprezinta, la baza, o rezistenta electrica. Partea de jos a convectorului este deschisa, ceea ce permite patrunderea aerului rece din zona inferioara a camerei, incalzindu-se in contact cu rezistenta, astfel incat va deveni mai usor, va urca si va iesi inapoi in incapere cu cateva grade bune in plus prin fantele din zona superioara. In plus, unele modele dispun si de un ventilator ce creste viteza de circulatie a aerului.

  • Ce consum inregistreaza un convector electric de 2000 W?

Depinde foarte mult de puterea aparatului, treapta de putere folosita, dar si de viteza cu care caldura se pierde si care are legatura cu nivelul de izolare, suprafata acoperita cu ferestre, peretii la nord si asa mai departe. Un astfel de convector va inregistra un consum de 2 kW cat timp este in functiune si deloc atunci cand este inchis. Pentru incaperi cu dimensiuni medii de 20-24 mp si cu izolatie ptorivita, aparatul va functiona 50-60% din timpul in care este pornit. Pentru utilizare de 12 ore pe zi, 30 de zile pe luna inseamna un consum aproximativ de 360-400 kW pe luna sau 180-200 lei.

  • Ce pret are un convector electric cu o putere de 500 W?

Pretul unui convector electric de 500 W poate varia de la 65-70 lei pana la 1000-1100 lei in functie de design, marca si,d esigur, functiile pe care le ofera. Alegrea depinde de preferintele si nevoile utilizatorului.

Siguranta in utilizarea convectorului electric

Cu toate ca un convector presupune un mod de utilizare simplu, este important totusi sa aveti in vederea numite aspecte pentru o utilizare sigura si corecta. In primul rand, este vorba despre montarea convectorului, iar daca alegi sa il amplasezi in baie, asigura-te ca este prevazut cu protectie impotriva stropirii si verifica in manualul tehnic de la ce distanta de sursele de apa poate fi amplasat in siguranta. Pe de alta parte, la variantele amplasate pe perete, verifica intotdeauna spatiul fata de zidarie sa permita circulatia aerului si degajarea caldurii acumulate la suprafata dispozitivului.

Putine modele dispun de strat termoizolant suficient de gros incat suprafata lor sa ramana perfect singura la atingere. Prin urmare, ai grija sa nu te sprijini din greseala pe convector si sa limitezi accesul celor mici in apropierea sa.

In cazul in care grilele de ventilatie sunt obturate, convectorul se va supraincalzi. Asadar, evita sa asezi prea aproape de perete, mobilier si asa mai departe ori sa pui rufe la uscat pe el. De asemenea, tot pentru o functionare corecta, ar fi bine sa cureti foarte bine grilele de aerisire de doua ori pe an, utilizand o perie sau aspiratorul. Pentru o mentinere optima mai multi ani, aeriseste regulat incaperea si nu il pune in functiune in medii cu mult praf.

In plus, daca observi ca firul de alimentare este deteriorat, nu folosi aparatul. Mai mult decat atat, inainte de a curata produsul, deconecteaza-l de la priza, iar pentru reparatii apeleaza la un profesionist.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *