20 aprilie 2024

Cele mai bune masini de tuns iarba | Ghid de alegere si Recomandari

0
Pentru o gradina ingrjita ai nevoie de o masina de tuns iarba buna, iar alegerea ei nu este o misiune tocmai simpla. Exista o multime de variante pe piata, insa nu toate se vor ridica la nivelul asteptarilor si iti vor satisface in totalitate nevoile. Este extrem de important sa alegi cea mai buna masina de tuns iarba pentru nevoile tale care sa asigure performante constante in timp, dar si o buna rezistenta. Si pentru ca, de regula, iarba sau gazonul ocupa cea mai mare parte din gradina, ai nevoie de un aparat usor de manevrat, care sa se potriveasca dimensiunilor gradinii si sa ofere o flexibilitate cat mai mare. Exista pe piata mai multe tipuri de masini de tuns iarba, unele mai mai ieftine, dar care pot sa nu ofere performantele dorite, dar si mai scumpe ce ar putea parea dificile de folosit la prima vedere. Este foarte important sa cunoasteti detaliile viitoarei achizitii si sa stabiliti inca de la inceput care va sunt nevoile pentru a sti exact ceea ce aveti nevoie.

Cele mai importante caracteristici de care trebuie sa tii cont la o masina de tuns iarba

Pentru inceput analizeaza indeaproape detaliile tehnice ale produsului care te vor conduce catre o achizitie corecta. In acest sens, ar trebui sa tii cont de cateva detalii care fac diferenta si pe care le vom dezbate in continuare:
  • Reglarea inaltimii de taiere. La inceputului anului sau in perioadele de vreme uscata, ar fi bine sa lasati iarba sa creasca mai mult. Insa, vara este indicat sa o scurtati cat mai mult, iar pentru aceasta aveti nevoie de o masina care sa permita reglarea inaltimii taieturii pe baza unor setari stabilite pe inaltimi. Verificati in specificatiile produsului daca ofera aceste setari. Unele pot fi schimbate doar prin miscarea unei manete, iar altele au nevoie de schimbarea inaltimii fiecarei roti individuale sau adaugarea ori indepartarea distantierelor sub lama de taiere. Acest aspect difera de la un model la altul.
  • Mecanismul de pornire. In general, acesta este un aspect de discutat pentru masinile de tuns iarba care functioneaza pe benzina, intrucat cele electrice sunt usor de pornit. Unele modele pe benzina incep prin a da un remorcher ascutit unui cablu de tragere. Aceasta poate avea nevoie de putin mai multa putere si poate sa nu fie la indemana pentru oricine. Pentru o pornire mai simpla, puteti opta pentru variante cu buton de apasare sau tasta de pornire.
  • Reglare maner. Anumite modele de maisni de tuns iarba dispun de un maner cu lungime fixa, in timp ce alte variante permit reglarea intr-o serie de inaltimi. Verificati daca inaltimea cositoarei este confortabila pentru voi, mai ales daca aveti o inaltime mai mare sau mai mica. Unele modele pot fi inchise sau depozitate vertical pentru a reduce spatiul de depozitare.
  • Marginile gazonului. Unele modele pot patrunde mai usor decat altele in zona de margine a gazonului, respectiv in jurul obstacolelor. Caracteristici cum ar fi fagurii de iarba pot facilita acest lucru. Posibilitatea de a te apropia cat mai mult de margini reduce timpul pe care il vei petrece taind iarba.
  • Alte caracteristici. Mai pot fi alte cateva detalii de care sa tineti cont atunci cand alegeti masina de tuns iarba potrivita.
    • Dimensiunile rotilor atat a celor din fata, cat si a celor din spate pot fi un aspect de luat in considerare. Acesta ar fi bine sa fie cat mai inalte, pentru a merge bine si pe suprafete denivelate.
    • Optiunile de taiere.. Masinile pot colecta si toca resturile uscate precum frunzele cazute. Anumite modele pot suporta un singur tip de optiuni de taiere, altele doua, iar altele toate trei. Acest aspect depinde de nevoile voastre, cat de des taiati iarba.
    • Spatiul de depozitare, in special daca nu dispuneti de o gradina sau magazie foarte spatioasa, este foarte important. De pilda, majoritatea modelelor cu impingere electrica pot fi asezate pe vertical pentru a economisi spatiu. Pe de alta parte, in cazul modelelor pe benzina, trebuie sa va asigurati ca exista etansari speciale ale motorului pentru a preveni scurgerea benzinei.
    • Sistemele de pornire pot fi de mai multe tipuri:
      • Sisteme electrice de pornire ce elimina pornirile de tragere toate impreuna. Doar amorsati motorul aparatului si rotiti cheia pentru a porni rapid si sigur, fara sa fie nevoie de intretinere.
      • Sistemele automate de pornire a motorului sunt gata de utilizare, trebuie doar sa cuplati pur si simplu manerul de siguranta si sa trageti cablul de pornire.
      • Sistemele de pornire amorsante presupun pomparea cantitatii exacte de gaz in carburator pentru o pornire rapida si facila.
    • Autopropulsia pe roata din spate faciliteaza utilizarea produsului. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa accelerati si sa directionati aparatul, si nu va trebui sa fortati toata greutatea masinii de tuns pe fiecare inclinatie. Modelel fara fir autopropulsate suntc u tractiune spate RWD, fiind de preferat in detrimentul celei pe fata, caci tractiunea masinii de tuns se imbunatateste pe masura ce sacul de iarba se umple si creste greutatea fata de rotile din spate.

Ce tipuri de masini de tuns iarba exista?

Asa cum spuneam putin mai devreme, exista mai multe tipuri de masini de tuns iarba, fiecare venind la pachet cu avantaje si dezavantaje. Astfel, este important sa luati in calcul toate aspectele pentru a face o alegere corecta.

1. Masina de tuns iarba electrica

Poate fi o varianta mai accesibila decat masina de tuns iarba cu gaz, foarte practica si usor de utilizat. Aceasta face ca activitatea in sine de tundere a gazonului sa fie mai usoara, nu are nevoie de intretinere periodica precum  modelele pe benzina fiindca nu trebuie sa ii schimbati uleiul, nu trebuie inlocuite bujiile sau filtrele de combustibil. Totodata constituie o varianta ecologica, ce economiseste timp. Exista multe modele care dispun de motor cu amplificator puternic de inalta eficienta, deci nu va fi nevoie sa exercitati prea multa forta pentru tunderea gazonului.

2. Masina de tuns iarba pe benzina

Are putere si mobilitate suficient de bune incat sa poata face fata si unei gradini de pana la 4000 mp. Majoritatea modelelor dispun de manivele de pornire, iar unele prezinta demaror electric ce elimina necesitatea utilizarii cablului de tragere. Totodata, masina de tuns iarba pe benzina are nevoie de combustibil potrivit, motiv pentru care este recomandat sa cititi cu atentie cerintele producatorului si echipamentul de alimentare cu combustibil pentru o functionare corecta si optima a masinii. De asemenea, este o varianta potrivita pentru a face fata gradinilor mari sau terenurilor accidentate, respectiv terenurilor in panta. Aceste modele tins sa fie mai greuel, avand o greutate mai mare de 30 de kg. Cele autopropulsate sunt mai usor de impins. In plus, au avantajul de a nu depinde o sursa de alimentare si nu au nevoie de cablu, deci pot fi folosite oriunde. Pe de alta parte, sunt mai dificil de pornit, iar unele dintre ele produc gaze mirositoare.

Cele mai bune masini de tuns iarba

Masina de tuns gazon/iarba Steinhaus PRO-GLM503

Vezi detalii si pret

Este un model care functioneaza pe benzina ce prezinta un motor de 4.8 CP si o capacitate cilindrica de 173 cmc. Viteza maxima pe care o poate atinge este de 3600 RPM. Prezinta sistem de pornire cu sfoara, pune la dispozitie sapte trepte de taiere si este prevazuta cu un rezervor cu capacitatea de 1.8 litri. Volumul cosului colector este de 60 de litri. Poate opera fara probleme pe suprafete de peste 1000 mp. Prezinta maner ergonomic, patru roti si lame din otel.

Masina De Tuns Gazon Husqvarna LC 140P

Husqvarna LC 140P

Vezi detalii si pret

Este un model potrivit pentru gadini mai mici si este echipata cu masa de taiere din otel si maner moale si robust. Puteti regla inaltimea de taiere, prezinta maner ergonomic de ghidare si permite acces rapid la maneta de functionare. Manerul de ghidare poate fi ajustat pe doua inaltimi diferite. Latimea detaiere este de 40 de cm, iar inaltimea este cuprinsa intre 25-75 mm.

Masina de tuns iarba LMO Battery 18-33 SET

LMO BATTERY 18-33 SET

Vezi detalii si pret

Este un model cu sistem de taiere 2 in 1 si functia de mulcire, astfel ca iarba taiata este imprastiata pe gazon ca ingrasamant natural. Prezinta lama din otel ascutita pentru taiere uniforma. Inaltimea de taiere poate fi reglata pe 4 nivele, iar indicatorul pentru nivelul de umplere va anteiotneaza cand rezervorul trebuie golit. Beneficiaza de protectie pentru copii, tehnologie cu afisaj LCD pentru acumulatori. Poate atinge o viteza de pana la 4000 rpm.

Masina de tuns iarba  Ryobi RLM 46160

 Ryobi RLM 46160

Vezi detalii si pret

Este un model pe benzina cu autopropulsie ce se actioneaza manual si este dotata cu un motor cu capacitatea de 160 CC si o viteza maxima de 2800 RPM. Este usor de manevrat si rapid, prezinta un diametru de taiere de 46 cm. Lamele sunt fabricate din metal, rotile din plastic si cosul colector din material textil. Prezinta o capacitate de colectare de 56 de litri.

Masina electrica de tuns gazonul Einhell GC-EM 1437

Einhell GC-EM 1437

Vezi detalii si pret

Este un model electric ce poate face fata unei suprafete de 350-1000 mp. Ofera trei niveluri de reglare a inaltimii, este prevazuta cu roti mari ce exercita mai putina presiune asupra gazonului si poate atinge o viteza de pana la 3500 RPM. Cosul colector are o capacitate de 36 de litri, masina prezinta pornire manuala si este prevazuta cu maner lung pliabil.

Masina electrica de tuns iarba  Bosch ARM 32 / 3200

Bosch ARM 32 / 3200

Vezi detalii si pret

Este o varianta de masina de taiat gazonul electrica potrivita pentru suprafete de 350-1000 mp. Prezinta transmisie manuala, trei trepte de taiere si un volum de colectare de 31 de litri. Greutatea redusa de doar 6.8 kg o face extrem de usor de manevrat. Ofera o taiere precisa, prezinta lama din metal si maner ergonomic.

Intrebari frecvente despre masini de tuns iarba

  • Cum functioneaza o masina de tuns iarba?
Modul de funcitonare poate depinde in functie de tehnologia de functionare ori sursa de alimentare. Modelele manuale necesiat impingere sau tragere prin forta fizica. Cele cu alimentare prin cablu nu mai au nevoie de forta fizica, iar utilizara este simpla prin simpla apasare de buton si manevrarea in directia dorita.
  • Cum schimb cutitul la masina de tuns iarba?
Deconectati intai masina de la retea sau dupa drenarea rezervorului, intoarceti masina cu grija. Cutitele au diverse configuratii – pot avea o placa obisnuita cu doua lame de forma complexa, insa cutitul poate fi, totodata, compozit. Totusi, se gasesc si cutite cu patru lame compozite sau pe o baza comuna. Cutitul va fi montat cu un surub in centru prin saiba sau cu doua suruburi printr-o fixare pe orificiul sau stiftul central. Firul de pe suruburi trebuie desurubat in sens invers acelor de ceasornic. Pentru blocarea arborelui de la rotatie, se inlocuieste un bloc care se sprijina pe pamant sub cutit. Se recomanda memorarea pozitiei lamei, pentru a nu aparea confunzii ulterior la reasamblare.
  • Cum pot ascuti masina de tuns iarba?
Pentru modelele cu actionare electrica este suficient sa deconectati de la retea, pe cand in cazul masinilor de tuns iarba cu benzina este necesara o pregatire prelimnara. Capacul de la bujie trebuie scos, iar ulterior rezervorul se va drena. Poate fi pusa o membrana de cauciuc sigilata sub cap pentru a se opri robinetul de combustibil. Apoi, se roteste masina numai catre maner cu exceptia cazului in care se specifica altfel in instructiunile din manualul de utilizare. Inainte de a intoarce masina de taiat iarba, asigurati-va ca ati strans furtunul de evacuare a carterului pentru a nu varsa uleiul. Dupa ce cutitul este indepartat, trebuie curatat de resturile aderente, putand fi folosita o garnitura metalica. Marginea cutitului trebuie verificata sa nu fie deformata folosing o rigla dreapta scurta. Lama poate fi indreptata cu un ciocan pornind de la marginile sectiunii curbate si trecand catre centru.Cuteiele de taia iarba prezinta o ascutire pe o singura fata cu o coborare orientata. Pentru a aduce coborarea in unghiul drept, este nevoie de utilizarea unui ascutitor electric cu o piatra din carborundum. Indepartati uniform metalul de pe ambele lame si metnineti aceleasi preisuni prin numararea trecerilor ascutitorului. Ascutirea lamelor se realizeaza cu o bara plata de aproximativ 400-600 de granule. Inmuiati bara cu apa cu sapun 10-20 de minute. Cutitul este ascutit cu o mica brosa a barei de la centrul zonei ascutite pana la margine. In timp ce ascutiti, mentineti aceeasi pozitie a pietrei pentru un unghi constant.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *