26 aprilie 2024

Cele mai bune pompe de stropit – Top Recomandari si Sfaturi utile

0

Pentru a te putea bucura de o cultura sanatoasa si productiva, aceasta trebuie stropita periodic cu erbicide. Stropirea regulata a acestora te poate scapa de daunatori, de bacterii si alte vietati care sunt nocive si pot afecta in timp. Pentru ca acest lucru sa devina mai usor si sa simplice munca, au fost create pompele electrice de stropit, o alternativa ingenioasa care poate fi la indemana oricui.

Cum functioneaza o pompa de stropit si ce avantaje ofera?

O pompa de stropit buna permite stropirea eficienta a culturii optimizand intreg procesul. Fie ca este vorba despre pomi fructiferi, legume, fructe, vita de vie ori flori, o pompa poate fi folosita in orice situatie, prevenind dezvoltarea diverselor boli care pot aparea frecvent din diverse motive. Unul dintre principalele avantaje ale unei pompe de stropit este acela ca ofera o functionalitate multipla si poate fi folosita in gradini, dar nu numai.

Cum functioneaza, de fapt, o pompa de stropit? Realizand miscari repetate a bratului de actionare a pompei sus-jos, puteti regla presiunea jetului, debitul si forma, in functie de decensitate. Acest lucru este posibil foarte usor prin reglarea duzei montate pe tija de stropit a pompei. Nu este nimic complicat in a folosi un astfel de aparat, astfel ca vei putea obtine o presiune suficient de mare cu un efort extrem de mic. Jetul va fi eliberat prin actionarea parghiei montate pe tija. In plus, materialul pompei de stropit nu este afectat de solutiile pe care le vei folosi pentru cultura, fiind astfel un aparat rezistent pe care il vei putea folosi pe termen lung.

Daca ai in vedere alegerea unei pompe de stropit manuale, va trebui sa cunosti cativa termen precum: camera de presiune, rezervor pentru solutie, pompa, furtun, valva si maner ori parghie de pompare. Rezervorul in care este introdusa solutia ce urmeaza a fi pulverizata nu este presurizata motiv pentru care a fost implementata respctiva camera de presurizare ce are rolul de a forta lichidul cu solutie sa ajunga din rezervor in locul respectiv. Valvele mentin lichidul in interior si pastreaza presiunea pana cand valva este eliberata, iar solutia condusa prin furtun si prin duza de stropire. De regula, rezervorul pentru solutie ofera un volum mediu de 15 litri, iar ceea ce este important de stiut se refera la faptul ca, fiecare 3-4 litri de solutie cresc greutatea aparatului cu aproximativ 4 kg.

De asemenea, dupa ce ai primit si despachetat produsul, iti recomanda sa verifici daca aparatul dispune de toate piesele conform schitei. Deschide ulterior capacul rezervorului pentrusolutie si amesteca cu atentie pentru a omogeniza continutul.

Pompa de stropit manuala sau pompa de stropit electrica – ce alegi?

Desi alegerea tipului de pompa de stropit este o chestiune ce depinde strict de nevoile personale, consideram ca ar fi necesar sa cunosti cateva informatii utile despre fiecare model pentru a iti putea forma o parere de asamblu cat mai clara:

  • Pompa de stropit manuala – este potrivita pentru tratarea infestarilor nou aparute la un anumit tip de planta si este recomandata alegerea unui astfel de produs care sa dispuna de modul de operare de pe stanga pe dreapta si invers, caci daca este folosita mai mult timp, poate crea disconfort utilizatorului fiind folosita intr-o singura pozitie.
  • Pompa de stropit electrica – cu siguranta iti va usura munca si optimizeaza intreg procesul. Este potrivita pentru stropirea cu insecticide a florilor, lanurilor de cereale, gradinilor si chiar a spatiilor publice. Reprezinta o varianta mult mai rapida decat cea anterioara, iar avantajul acesteia este ca poate fi folosita continuu pret de 9 ore pentru a stropi aproximativ 400-800 de kg.

Top cele mai bune pompe de stropit

Pompa de stropit electrica Pandora 16 litri si Lance extensibila – set

Set Pompa stropit electrica Pandora 16 Litri + Lance extensibila 2.8m

Vezi detalii si pret

Ofera mai multe tipuri de pulverizare: picaturi, ceata, jet si praf. Prezinta o capacitate de 16 litri si o presiune maxima de 5 bari. Lungimea furtunului este de 1.2 metri, iar lancea  are o lungime de 75-280 cm. Pachetul contine incarcator, trei duze, pompa de stropit, doua furtune, acumulator, doua declcansatoare, o lance de pulverizarae de 0.7 metri si o lance de pulverizare de 2.8 metri.

Pompa de stropit electrica Pandora 12L si Lance telescopica – set

Set Pompa stropit electrica Pandora 12L + Lance Telescopica 2.8m, Vermorel cu acumulator

Vezi detalii si pret

Dispune de urmatoarele tipuri de pulverizarae: ppicaaturi, ceata, jet si praf. Ofera o capacitate de 12 litri si o preisune maxima de 5 bari. Lungiema furtunului este de 120 de cm, iar lancea de 70 cm. Printre accesorii regasim furtunul, acumulatorul, incarcatorul, trei duze, o pompa de stropit, declansator, o lance de puvlerizare de 70 cm.

Pompa de stropit electrica Ruris RS 1800

Pulverizator electric Ruris RS 1800

Vezi detalii si pret

Este un model cu pulverizarae ce prezinta o capacitate de 18 litri, putand fi folosit pentru stropirea plantelor cu orice pesticid, pentru deratizarea spatiilor publice, dezinfectare si asa mai departe. Ofera o buna precizie atat pe suprafete extinse, cat si pe suprafete mai mici, incluvis in jurul casei. Lancea prezinta o lungime cuprinsa intre 60 si 100 cm.

Pompa de stropit Gardena

Aparat de stropit Gardena

Vezi detalii si pret

Este un model de pompa de stropit prevazuta cu pulverizare tip jet ce ofera o capacitate de 12 litri. Este usor de manevrat si poate distribui facil cantitati mari de lichide. Dispune de tija telescopica cu duza ajustabila realizata din metal. Datorita curelelor capptusite si formei rezevorului, aparatul este usors de manevrat si protejeaza spatele.

Pompa de stropit Evotools cu acumulator

Pompa de stropit pe acumulator, Evotools, capacitate 16 L

Vezi detalii si pret

Este potrivita pentru suprafete de lucru intinde, avand un acumulator de 12 V 8Ah Pb, ce ofera o autonomie de 15-20 de plinuri pe ciclul de incarcare. Este confortabila si asigura un debit constant. Dispune de indicator de nivel de incarcare a acumulatorului, lance telescopica de 52-95 cm, furtun cu lungiumea de 120 de cm si patru duze.

De ce trebuie sa tii cont pentru a alege cea mai buna pompa de stropi?

Desi v-am prezentat cele mai populare, dar si cele mai bune modele de pompe de stropit ale momentului, este necesar sa cunoasteti cateva aspecte generale referitoare la aceste aparate, in vederea determinarii produsului potrivit nevoilor voastre. Cateva sfaturi utile va vor ajuta sa determinati aparatul cel mai bun pentru necesitatile voastre.

  • Suprafata, precizie si transportare: Daca in cazul culturilor care se intind pe zeci sau chiar sute de hectare sunt folosite masini complexe pentru stropit, cand discutam despre suprafete mai restranse cum sunt gradinile, livezile si fermele mici, exista posibilitatea de a alege dintre urmatoarele variante de dispozitive.

Este vorba de pompele de stropit cu montare pe ATV sau tractoare mcii, dotate cu brat de stropire si pistol de declansare, fiind o solutie convenabila la pret, indicata pentru suprafete medii de pana la un hectar. Acestea sunt conectate la rezervoare cu capacitati mai mari spre deosebire de variantele care pot fi puse in spatele utilizatorului, putand fi folosite si pe terenuri mai dificile pentru tratarea zonelor delimitate de buruiana de pe campuri ori ferme. Variantele ce permit transportarea aparatului in spate sunt asemanatoare cu rucsacul si au, de obicei, rezervorul realizat din plastic cu ung rad mediu de transparenta, cat sa permita verificarea nivelului solutie din interior. Sunt o optiune excelenta pentru spatii mici, bine delimitate sau chiar in zone unde este mai dificil de patruns cu un alt tip de echipament, principalul atuu fiind acela ca ofera o precizie excelenta. Atentie, insa, la modul de utilizare pentru a preveni scurgerea substantelor chimice pe piele.

O alta optiune de luat in calcul este aceea a pompei de stropit cu rotii, ideala pentru persoanele in varsta sau care au probleme la nivelul spatelui si incheieturilor, motiv pentru care nu pot cara lichidul in spate. Singurul dezavantaj al acestora se refera la transportul mai dificil in zone cu teren denivelat sau acoperit de plante inalte.

In final, poti  lua in calcul si varianta de pompa de stropit care se monteaza direct la furtunul de apa cu care uzi gradina, eliminand treptat solutia erbicida. Sunt printrele cele mai ieftine variante, foarte usor de utilizat, insa ofera o flexibilitate mai mica fata de optiunile precedente.

  • Capacitatea: Daca esti in cautarea unui model pentru propria gradina sau sera, poti alege o pompa de stropit la un pret convenabil cu o capacitate de pana la 20 de litri, in functia de suprafata terenului. Estimativ, 2-3 litri de lichid va ajunge pentru cel mult 100 mp de vegetatie. 
  • Performante: In general, presiunea generata de aparat este in stransa legatura cu timpul necesar pentru pulverizare si distanta la care poate ajunge solutia. Cele mai multe pompe de stropit tip rucsac pot genera intre 1 si 5 bari, iar dezavantajul modelelor manuale se refear la faptul ca presiunea tinde sa scada pe masura ce lichidul se consuma. Pentru a avea un flux cat mai constant, ar fi bine sa te orientezi catre variante cu valve pentru reglarea presiunii.
  • Componente: Cei mai multi specialisti sunt de parere ca printre cele mai importante componente sunt duzele care influenteaza in mod direct debitul, uniformizeaza aplicarea si gradul de acoperire al suprafetei. In plus, multe aparate ofera posibilitatea de a inlocui duza pentru a folosi exact ceea ce ai nevoie.

Cele mai frecvente modele sunt cele care pulverizeaza de sus in jos o plasa uniforma de picaturi oferind o precizie excelenta – fantip. Variantele deflectip acopera o suprafata mai mare, jetul ajungand chiar si pana la un metru de o parte si de alta a duzei, fiind o solutie mai practica pentru straturi late sau suprafete mai mari. Variantele de tip con plin genereaza un jet de forma conicia asigurand deopotriva o precizie buna si o distribuire uniforma.

In plus, printre componentele care nu ar trebui sa lipseasca aparatului pe care il alegi se numara si plania de erbicidat, care limiteaza suprafata de acoperire a jetului, protejand in acest fel plantele care solutiile introduse in aparat nu ar trebui sa le atinga.

Cei mai populari producatori de pompe de stropit

Si pentru ca multi dintre utilizatori se orienteaza intai catre brand si apoi catre model, as vrea sa va prezint o parte dintre cei mai populari producatori in materie de pompe de stropit. Sigur ca performanta aparatelor depinde de la un model la altul, insa pentru cei interesati si de cateva nume renumite, am intrunit o mica lista:

  • Gardena este un brand ce isi are sediul in Germania luand fiind inca din anul 1961. Ofera o gama variata de unelte si ustensile de calitate destinate utilizarii in livezi si gradini, fiind unul dintre brand-urile preferate in randul cumparatorilor. Incepand cu anul 2007, devine firma membra a grupului Husqvarna, un alt producatori renumit si foarte apreciat.
  • Stern – este un alt brand foarte apreciat in materie de pompe de stropit si alte scule pentru uz casnic, fiind prezent pe piata din anul 2000. De-a lungul timpului, a lansat tot felul de unelte electrice pentru facilitarea treburilor gospodaresti cum ar fi ciocanele rotopercutoare, pompele de apa, hidrofoarele si multe altele.
  • Ruris – este  un brand cu capital 100% romanesc ce investeste destul de mult in cercetare, dezvoltare si productie de moto utilaje agricole, scocpul acestuia fiind de a optimiza constant produsele si tehnologiile folosite, creand astfel unelte fiabile si eficiente.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *