12 septembrie 2024

Cele mai bune programatoare de irigatii | Ghid de cumparaturi si Recomandari

0
Unul dintre dispozitivele folosite in agricultura moderna este prgoramatorul de irigatii care vine cu sistem automatizat ce iti usureaza munca. Poate ca inca nu detii toate informatiile despre acest dispozitiv la ora actuala, insa ghidul pe care l-am pregatit te va indruma pas cu pas catre o alegere corecta si, desigur, in concordanta cu nevoile tale. Pentru a alege cel mai bun programator de irigatii, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte de care sa tii cont.

Ce tipuri de programatoare de irigatii exista?

Cel mai simplu model, dar si cel mai rezonabil ca pret, este programatorul mecanic. Acesta presupune un mod de utilizare simplu, alimentarea realizandu-se pe baza de baterii. Poti folosi temporizatorul care functioneaza pentru intervale de 1 sau 2 minute si pana la doua ore, de fiecare data va trebui sa fii prezent pentru activare. Astfel, in cazul acest tip, va fi nevoie de prezenta ta pentru a interveni. Exista, insa, si alte modele mai complexe si performante, de pilda cele electronice cu control digital ce functioneaza ca centre de control al irigatiilor. Aceasta varianta este, desigur, mai costisitoare decat precedentul, insa procesul este automatizat. Ai posibilitata de a preseta durata de udare, intervalele dintre ele, iar uneori, dispune pe langa timer si pana la 16 functii. Cele mai bune si mai performante modele dispun chiar si de Wi-fi sau Bluetooth, ceea ce le permite sa fie controlate de la distanta, respectiv dispun de senzori ce permit prestabilirea debitului si a freventei in functie de conditiile de afara si chiar de sezon. Mai mult decat atat, unele modele pot fi programate astfel incat sa poata respecta particularitatile unui teren denivelat.

Cele mai bune programatoare de irigatii

#1 Programator irigatii Hunter X-Core 4 zone ext.

Este un  programator de irigatii profesional de exterior, prevazut cu patru zone si trei programe. Durata maxima de irigare este de 4 ore si functioneaza pe baterii. Este compatibil cu orice senzor Hunter Clik. Beneficiaza de ecran LCD pe care puteti vedea tot programul setat pe o anumita zone. Beneficiaza de pornire manuala printr-o singura apasare de buton si program test pentru evaluare rapida a sistemului. In plus, include si protectie automata la scurt-circuit.

Vezi detalii si pret

#2 Programator irigatii Rain Bird ESP-RZX 8 zone

Este un model de interior prevazut cu afisaj LCD ce ofera o durata maxima de irigare de 199 de minute. Prezinta trei programe si ofera opt zone. Pentru functionare, sunt necesare doua baterii de tip AAA. Este pregatit pentru conexiune cu Wi-fi, cu ajutorul careia puteti realiza programarea si operarea dispozitivului. Programele sunt independente pe fiecare zona.

Vezi detalii si pret

#3 Programator irigare/udare Fiskars 1054792

Este un  model de exterior ce dispune de ecran LCD. Beneficiaza de un program, doua zone si necesita doua baterii AA pentru functionare. Este exclent pentru a uda plantele din gradina sau chiar gazonul. Dispune de programare automata a debitului de apa. Durata de udare este reglabila in intervalul 1-360 de minute, frecventa de udare fiind de 6 ore, 12 ore sau una la 7 zile.

Vezi detalii si pret

#4 Programator irigatii Hozelock 2214

Este un model pentru exterior prevazut cu o presiune de lucru cuprinsa intre 0.1-10 bari. Durata maxima de irigare este de 60 de minute. Necesita doua baterii tip AA pentru functionare.  Este prevazut cu senzor de lumina si lumini indicatoare de baterie LED. Senzorul de lumina de zi prezinta un senzor inovator pentru reglarea automata a programului de udare pentru a incepe la rasarit si la apus.

Vezi detalii si pret

#5 Programator pentru irigare/udare Fiskars 1054791

Este un model de exterior ce prezinta un programar si o singura zona. Functioneaza pe baza de baterii AA, doua la numar. Este excelent pentru gradina sau gazon. Dispune de programare automata a debitului de apa. Durata de udare este cuprinsa intre 1-360 de minute. Frecventa de udare este de 6 ore, 12 ore sau o data la sapte zile. Prezinta ecran LCD generos cu butoane mari.

Vezi detalii si pret

Compatibilitate

Un aspect foarte important pe care trebuie sa il cunosti se refera la compatibilitatea cu statiile de irigare si cu valvele. Pentru a fi compatibil, un programator de irigatii trebuie sa beneficieze de o capacitate de conectare mai mare sau egala cu cea a numarului de statii pe care o vei controla. Acest control se va realiza prin intermediul electrovalvelor, ce opresc sau pornesc fluxul de apa catre o anumita zona. Astfel, un programator de irigatii la pret bun are capacitea de a controla un numar mare de valve. Pentru a fi compatibile, verifica tipul de solenoiiz ce alimneteaza electric valvele. De regula, aceasta functioneaza cu 9 sau 24 de volti, astfel, va stabili gradul de compatibilitate.

Programe

In principiu, un programator de irigatii ieftin vine la pachet cu un numar limitat de programe, insa cele mai complexe modele ofera o gama variata de programe. Acestea sunt reprezentate de o multitudine de combinatii de setari ce fac referire la timpul de irigare, frecventa si presiune. Programele se potrivesc cu diverse tipuri de cultura, teren sau clima, insa suprafetele mari ar putea avea nevoie de dispozitive cu mai multe programe, pentru a acoperi toate cerintele. Programatoarele ieftine dispune de mai putine programe, insa fiind, in general, potrivite mai mult pentru terenuri mici ori medii, nun au nevoie de o complexitate operationala foarte mare.

Durata irigare

Fie ca discutam despre un programator manual sau digital, una dintre caracteristicile definitorii se refera la posibilitatea fixarii duratei de irigare. Poti opta, in functie de modelul ales, o irigare de la unul sau doua minute si pana la 4 ori 6 ore. Cu cat durata este mai mare, cu atat este mai avantajos fiindca poti transporta mai multa apa in sol, indiferent de debitul sistemului. Nevoia de a putea regla durata de irigare este determinata de diferitele tipuri de culturi, precum si de sistemele de irigare. In cazul unui sistem cu picurare, se poate sa fie nevoie de reprize succesive de udare, care sa alcatuiasca pana la 12 ore de eliberare a apei in debit redus. De asemenea, mai sunt si alti factori precum conditiile meteorologice, tipul solului, stadiul culturilor ori gradul de evapotranspiratie.

Montare programator de irigatii

Este foarte important sa luati in considerare si locul in care se va monta programatorul de irigatii. Modelele tipice se incadreaza, de regula, in doua categorii mari: cele care pot fi montate la interior si cele care sunt potrivite pentru montajul la exterior. Poti gasi variante la preturi bune destinate instalarii la interior astfel incat sa ai acces la ele chiar din casa sau de pe terasa,iar conditiile nefavorabile nu le afecteaza. Insa, vei avea nevoei de o magazine ori de un mic sopron daca nu le poti monta in casa. Programatoarele de exterior sunt foarte rezistente la conditii vitrege si au transformatorul in interiorul carcasei, fiind astfel protejat. Functioneaza pe baza de acumulator si nu mai au nevoie de cabluri.

Design si Functii

Un alt aspect pe care este bine sa il luati in considerare se refera la accesul facil la functiile sale, astfel ca ar fi bine sa optezi pentru un model prevazut cu panou de control usor de folosit, butoane rezistente si afisaj intuitiv. De asemenea, printre functiile din dotare ar trebui sa se numere cea de oprire automata sau de memorie non-volatila. In cazul precipitatiilor, un senzor de detectie a ploii care declaneaza oprirea automata este deosebit de util. Economisesti apa si poti preveni supra-saturarea stratului de cultura cu apa. Memoria non-volatila asigura revenirea la setarile pe care le-ai facut anterior de o cadere de tensiune sau de epuizarea bateriilor.

Intrebari frecvente

Cat de frecvent trebuie udate florile de gradina?

De regula, este bine sa ai in vedere necesitatile fiecarei plante. Spre exemplu, cele ajunse la maturitate au nevoie de mai multa apa. Udarea se face cel putin o data pe saptamana sau de doua ori cu apa din abundenta.

Cat de des ud plantele leguminoase?

Ar fi de preferat sa uzi aceste tipuri de plante la un interval de 2-5 zile si nu zilnic. Astfel, nu vor avea apa in exces si nici nu vor fi insetate.

La ce suprafata e necesar programatorul de irigatii si cand de frecvent pot uda manual gradina?

Cel mai bine este sa utilizezi un sistem de irigatii cu programator cand ai de udat suprafete de cel putin cateva sute de metri patrati. Daca suprafata de udat este foarte mic, atunci poti opta pentru metoda manuala, insa daca suprafata este mai mare ar dura prea mult timp si ar putea fi ineficienta.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *