8 mai 2024

Cele mai bune termoseminee : Ghid de alegere si Recomandari

0

 

Termosemineele pot fi o solutie optima pentru incalzirea spatiului unde locuiti sau lucrati, functionand pe baza arderii diverselor material. Datorita tehnologiilor implementate in ultimii ani, produsele de pe piata au devenit destul de variate din perspectiva dotarilor, cerintele fiind vaste in ceea ce priveste combustibilul, respectiv posibilitatea de adaptare la diverse variante de instalatii de incalzire si elemente adiacente. In plus, nu doar ca va ajuta sa incalziti locuinta, ci veti putea beneficia si de apa calda pentru baie sau chiar si de plite pentru gatit in cazul anumitor modele. Dar inainte de a face orice alegere, va propunem sa urmariti in continuare ghidul pe care l-am pregatit si unde va vom prezenta toate detaliile necesare pentru a alege cel mai bun termosemineu pentru nevoile voastre.

Ce tip de combustibil poate folosi un termosemineu?

Un termosemineu poate folosi pe post de combustibil lemn, peleti sau carbune.

Primul aspect pe care trebuie sa il aveti in vedere se refera la ce tip de material va utiliza produsul pentru ardere. Trebuie sa respectati cu strictete tipul combustibilului indicat de producator, in caz contrar puteti pune in pericol functionarea instalatiei. In plus, exista mai exista situatii in care, spre exemplu, unele termoseminee pe peleti recomanda utilizarea doar a anumitor peleti de o calitate buna, pentru a mentine randamentul ridicat de incalzire specificat de firma producatoare.

Asadar, analizati avantajele fiecarui tip de combustibil: peletii sunt ecologici si au un impact  redus asupra emisiilor de noxe, sunt mai eficienti in ardere decat lemnul ceea ce poate conduce la costuri de incalzire cu 20-90% mai mici, iar cenusa ramasa in urma arderii poate fi utilizata si ca ingrasamant in gradina. Pe de alta parte, o instalatie cu peleti este, de obice, mai scumpa decat un termosemineu pe lemne. In plus, daca folositi peleti de calitate slaba, se poate ca lucrarile de mentenanta sa fie necesare mai frecvent, precum si curatarea arzatoarelor la doua zile. In unele situatii, centralele pe peleti sunt voluminoase, asa ca va fi necesara o camera tehnica destul de mare.

Carbunele constituie o alta alternativa pentru unele termosemine. Ofera o eficienta foarte buna in ceea ce priveste puterea de incalzire si este destul de ieftin comparativ cu peletii si lemnul, insa este printre cele mai poluante tipuri de combustibili si nu este regenerabil.

Puterea de incalzire a termosemineului

Un termosemineu bun trebuie sa fie capabil sa genereze suficienta caldura pentru a incalzi spatiul locuintei pana la o temperatura potrivita intre 15 si 25 de grade Celsius. Pentru fiecare model, puteti gasi in descriere puterea termosemineului exprimata in kiloeati, iar anumiti producatori mentioneaza si suprafata optima pentru incalzirea casei.

Luam ca exemplu un termosemineu pe peleti cu puterea de 25 kW, care pentru a realiza aceasta capacitate de incalzire, necesita peleti de buna calitate. Cand lucreaza la capacitate maxima, acesta poate incalzi o suprafaeta de pana la 180 mp, adica echivalentul a trei apartamente medii. Un alt model ce foloseste lemne sau carbune poate asigura temperaturi potrivite in spatii de sub 100 mp, la 15.5 kW generati.

Sigur ca estimarile realizate de producatori sunt relative, iar aceste valori pot varia in functie de mai multi factori, cum ar fi calitatea izolatiei casei, arhitectura camerelor, temperatura de afara si asa mai departe. Prin urmare, ar fi bine sa achizitionati un model mai puternic pentru a va asigura ca poate face fata cu succes conditiilor din locuinta voastra.

Tirajul

Tirajul poate fi natural sau fortat. Se refera la modul in care aerul necesar arderii este obtinut conform cu schema de montaj a termosemineului, dar si la modalitatea de evacuare a fumului si noxelor.

In cazul instalatiilor cu tiraj natural, gazele sunt eliminate prin convectie, iesind singure prin cosul de fum. Termosemineele cu tiraj fortat necesita kit de evacuare cu ventilator, impinganz gazele la exterior, fara sa fie nevoie de cos de fum. De asemenea, este nevoie si de un sistem de admisie a aerului in vederea arderii. Cum era de asteptat, aceste ultime sisteme sunt mai scumpe de instalat, fiind vorba despre componente precum ventilatoarele, dar eficienta in evacuare este mai buna. Totodatam absenta unui cos de fum presupune ca sistemele respective sa poata fi instalate si la bloc, fiind nevoie doar de un racord care sa iasa prin peretele exterior.

In cazul in care cladirea unde doriti sa montati termosemineul prezinta si alte sisteme de ventilatie mecanica, precum hote, termosemineele ar trebui sa aiba tiraj fortat obligatoriu, altfel diferentele de presiune pot conduce la aspirarea aerului cu noxe in spatiul interior.

Clasa de eficienta

Clasa de eficienta este exprimata in procentaj, valoarea sa fiind cunoscuta si sub numele de randament. Se refera la cat de multa eocnomie veti putea face folosind o instalatie de incalzire de tip termosemineu.

Clasa de eficienta A asigura un randament de 90-94% si ofera cea mai eficienta ardere a cantitatii de combustibil introdusa. Clasele urmatoare scad treptat randamentul, fiind din ce in ce mai putin economice.

Pentru calcularea eficienta, conteaza ce tip de combustibil foloseste termosemineul, dar mai ales, este importanta tehnologia utilizata pentru ardere. De aceea, cel mai bun termosemineu din punct de vedere al randamentului oferit va veni, de regula, cu un pret mai mare. Dar pe termen lung, acestea vor asigura economii importante, fiindca folseste cantitati mai mici de combustibil pentru a asigura temperatura dorita.

Siguranta in utilizare

Pentru ca orice termosemineu functioneaza pe baza de ardere, este foarte important sa verificati siguranta pe care acesta o ofera, analizand masurile de siguranta si sisteme de protectie impotriva accidentelor si a functionarii eronate. Sistemele pe peleti mai complexe si cu grad mare de automatizare includ termostate si supape de siguranta, ce controleaza arderea sau, in cazul in care apar probleme, o opresc.

Multe modele sunt echipate cu protectie la inghet pentru a nu deteriora rezervorul cu apa datorita expansiunii ghetii. De asemenea, tirajul fortat elimina din riscul patrunderii gazelor in spatiul in care locuiti.

Pentru variantele cele mai simple cu tiraj natural se recomanda spravegherea in timpul utilizarii. Totodata, nu instalati un termosemineu ecu evacuare naturala atunci cand in casa mai sunt si alte sisteme de ventilatie automatizate.

Tot in ceea ce priveste siguranta, amintim de temperaturile si presiunile pe circuitul de incalzire la sistemele cu rezervor pentru apa folosita in calorifere. Aceste valori ajuta sa determinati daca sistemul de incalzire din casa si termosemineul ales sunt compatibile si vor funcitona fara riscul de accidente sau deteriorarea retelei.

Alte detalii si accesorii

Puteti gasi instalatii complete cu pompa si vas de expansiune pentru apa calda, panoul de control cu cristale lichide si telecomanda, termostat, dar si ventiatoare pentru tiraj fortat. De asemenea, termosemineul poate oferi posibilitatea de a se conecta la un boiler extern fiind o idee foarte interesanta. Puteti gasi si variante care se pot conecta la termosetate de ambianta pentru a isi regla regimul de ardere odata ce temperatura din locuinta a ajuns la nivelul dorit.

De luat in considerare sunt si dimensiunile produsului caci puteti gasi modele voluminoase potrivite pentru camere tehnice mai mari. Daca doriti totusi un model potrivit pentru living, atunci va veti orienta catre unul mai discret, care sa se potriveasca locului unde va fi montat.

Top cele mai bune termoseminee 2024

Termosemineu pe peleti Fornello Royal

Termosemineu pe peleti Fornello Royal

Vezi detalii si pret

Este un model pe peleti cu tiraj fortat, ce ofera o putere nominala de 25 kW. Ofera siguranta in utilizare, fara risc de intoxiare si cu sistem contrlat electronic. Prezinta sistem de autoaprindere, 5 trepte de reglare a vitezei de ardere si funcitoneaza in circuit inchis. Puteti controla temperatura din camera si beneficiaza de program de lucru saptamanal.

Termosemineu pe lemne, brichete si carbune Fornello BRM E

Termosemineu pe lemne, brichete si carbune Fornello BRM E

Vezi detalii si pret

Este un model prevazut cu alimentare pe lemn, carbune sau brichete, oferind o putere nominala de 24 kW. Prezinta usa de alimentare cu geam din sticla termorezistenta, oferind siguranta in exploatare. Partea de sus poate fi folosita si pentru gatit.

Termosemineu pe lemne, brichete si carbune Ferroli Mirano H

Termosemineu pe lemne, brichete si carbune Ferroli Mirano H

Vezi detalii si pret

Poate fi alimentat cu lemn, carbune sau brichete si prezinta o putere nominala de 22 kW. este destinat incalzirii centralizate prin intermediul radiatoarelor. Are la baza tehnologii moderne de proiectare si fabricatie, utilizand materiale de calitate ce asigura o functionare optima si sigura. Corpul semineului este realizat din tabla din otel tratata, sudata si vopsita cu vopsea termorezistenta.

Semineu pe lemne, brichete si carbuni Ferroli Padova F

Semineu pe lemne, brichete si carbuni Ferroli Padova F

Vezi detalii si pret

Poate fi alimentat cu lemn sau carbune si prezinta o putere nominala de 9 kW. Este dotat cu usa de alimentare cu geam din sticla termorezistenta, ce ofera siguranta in exploatare. Prezinta o calitate a finisajelor buna, putand fi integrat cu usurinta in orice decor.

Termosemineu lemne, incalzire calorifere, PRITY S3W17 17+5 kW

Vezi detalii si pret

Este un model pe lemne cu un aspect placut, usor de integrat in decor. Este prevazut cu usa pentru focar, cenusar si orificiu pentru depozitarea lemnelor. Are o putere nominala de 22 kW si este potrivit pentru suprafete de pana la 196 mp.

Intrebari frecvente despre termoseminee – FAQ

  • Care usnt avantajele folosirii lemnului?
Intre avantajele care recomanda folosirea lemnului ca sursa de caldura amintim de faptul ca este un combustibil ecologic, astfel ca dioxidul de carbon eliminat prin ardere este acelasi pe care plantele il absorb in procesul lor si poate fi o solutie economica fiindca lemnul utilizat pentru termosemineele pe lemn, proportional cu caldura produsa, costa mai putin decat alte variante.
  • Ce este puterea calorica a lemnului?
Puterea calorica a lemnului este exprimata, de regula, in kcal/kg si reprezinta cantitatea de caldura emanata din arderea completa a unui kg de lemn. Aceasta depinde calitatea lemnului, dar si de procentul de umiditate continut.
  • Ce este randamentul de ardere?
Randamentul de ardere reprezinta raportul intre puterea temrica folosita si puterea termica disponibila.
  • Ce tipuri de lemn pot folosi?
Cele mai recomanda variante sunt frasin, stejar, fag, artar, carpen. Ofera o putere calirca mare cu ardere usoara, sunt usor de taiat si produc mai putin fum.
  • Cum trebuie instalat termosemineul?
Trebuie instalat exclusiv in circuit deschis, cu vasul de expansiune deschis, amplasat la inaltime fata de sintalatie, in comunicare cu atmosfera.
  • Ce tipuri de locuinta poate incalzi termosemineul?
Poate incalzi orice locuinta de pana la 300 mp, indiferent de numarul de nivele.
  • Cum curat termosemineul?
Termosemineele pot fi prevazute cu sistem automat de curatare, pentru ca resturile arderii sa nu se lipeasca de pereti la schimbarea temperaturii. Este nevoie de intretinere periodica, anuala, de la centrala la cosul de fum si curatarea regulata a sertarului de cenusa pentru a asigura o intrare suficienta de aer curat necesar arderii. Totodata, geamurile trebuie si ele curatate, iar in comert veti gasi mai multe produse speciale in acest sens.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *