12 septembrie 2024

Cele mai bune tocatoare de crengi | Ghid de cumparaturi si Recomandari

0

Tocatoarele de crengi reprezinta un dispozitiv absolut necesar pentru cei care isi doresc sa aiba o gradina curata si ordonata. Acesta permite utilizarea ulterioara a reziduurilor pentru compost, astfel ca nu va mai trebui sa le aruncati. Insa, ca orice alta unealta de gradinarit, trebuie sa alegeti produse de calitate, in conformitate cu nevoile si asteptarile voastre, pentru un randament ridicat in functie de nevoile utilizatorului. Un astfel de dispozitiv, nu doar ca va ajuta sa scapati de surplusul de vegetatie, dar ofera posibilitatea de a il transforma si in ingrasamant natural pentru plantele pe care le aveti in gradina. Dar pentru a alege cel mai bun tocator de crengi, trebuie sa aveti in vedere cateva criterii esentiale:

Modul de alimentare al tocatorului de crengi

tocatoare crengi bune

Avand in vedere faptul ca tocatoarele de crengi manuale sunt deja de domeniul trecutului, in prezent ne axam pe doua mari categorii: tocatoarele cu motor alimentat cu carburant si tocatoarele alimentate cu energie electrica de la retea. 

Daca esti in situatia in care dispui de o gradina de dimensiuni limitate si ai nevoie, in special, de a toca iarba, frunze, resturi de arbusti, dar mai putin crengi de copaci, poti opta fara probleme pentru un tocator electric. Acestea ofera o putere limitata si depind de prezenta unei prize pentru aimnetare, timp in care vin la pachet cu un pret foarte accesibil. De asemenea, motorul din dotare este mai economic si prietenos cu mediul inconjurator.

Pentru cei care dispun de gradini mai mari si au nevoie sa marunteasca orice tip de rest vegetal inclusiv crengi de copaci rezultate in urma toaletarii, cel mai bun tocator de crengi este cel cu benzina. Acesta integreaza un motor cu ardere interna si ofera o putere buna, portabilitate excelenta si poate fi amplasat in orice colt al curtii ori livezii. Este o varianta mai costisitoare si zgomotoasa decat cea cu motor electric, insa performantele sunt incomparabile.

Metoda de maruntire

Din punct de vedere al metodei de maruntire, distingem si aici doua mari categorii: tocatoarele de impact si tocatoarele cu strivire. Diferenta este facuta de pret si zgomotul produs. Daca esti in cautarea unui tocator de crengi ieftin, poti alege modelul conventional cu impact, ce integreaza o lama interna rotativa care are rolul de a sectiona si portiona frunzele, iarba si crengile.

Pentru cei care sunt dispusi sa investeasca intr-un tocator de crengi bun si silentios, atunci iti recomandam sa te orientezi catre un model cu turbina. Acesta are capacitatea de a zdrobi crengile introduse in interior, iar resturile maruntite vor putea fi folosite ca ingrasamant pentru plante sau pentru protejarea radacinilor si turbeculilor pe timpul iernii.

Puterea tocatorului de crengi

cele mai bune tocatoare de crengi

In mod cert, si puterea are un rol extrem de important in performantele produsului, valoarea acesteia variind intre 2000 W si 3000 W. Pentru o gospodarie normala este suficienta o putere de 2000 W a tocatorului de frunze si iarba sau chiar ocazional de arbusti tineri.

Insa pentru indeplinarea unor sarcini mai complexe, ai nevoie de tocator de crengi puternic care asa aiba un motor de cel putin 4 sau 5 cai putere, pe benzina, echivalentul a 3000-3500 W in sistem metric.

Parametrii de lucru

Aici ne referim cu precadere la diametrl maxim de taiere, la capacitatea rezervorului de colectare si, nu in ultimul rand, la debitul procesat. Diametrul maxim de taiere face referire la diametrul pe care il pot avea crengile marutite, iar daca valoarea respectiva nu este respectata, aparatul nu va fi folosit corespunzator.

De multe ori apare confunzia intre tocatorul de iarba si cel de crengi, cel din urma oferind posibilitatea de a taia un diametru mai mare, de 35 mm. Totodata, tocatoarele dispun si de rezervor sau sac unde sunt colectate resturile maruntite, iar valoarea ideala a acestuia este de minim 50 de litri.

Pentru cei cu gradini cu suprafete limitate, un debit de taiere de 80-100 kg de material procesat intr-o ora este suficient, iar pentru gradini cu suprafete generoase, este nevoie de un tocator cu putere mare, dar si un debit de minim 200 kg pe ora.

Design tocatorului de crengi

Design-ul tocatorului de crengi se refera in mare parte la ergonomic, fiabilitate si mentenanta. Va trebui sa analizezi greutatea, forma, modul in care este realizata palnia de alimnetare, daca intr-adevar vrei sa achizitionezi unul dintre cele mai bune tocatoare de crengi.

Daca motorul este foarte puternic, atunci si utilajul va fi ceva mai greu, situatie in care va trebui sa verifici daca aparatul dispune de roti de transport pentru o manevrare cat mai usoara. Se recomanda alegerea unui tocator cu palnie mare si echipat cu capac special pentru aceasta. In ceea ce priveste durabilitatea, verifica materialul si constructia cutitelor. Idea ar fi sa alegi cutite din otel, care au fost taiate cu laser, asigurand o buna rezistenta in timp.

Cat despre intretinere, tocatoarele electrice presupun un minim de mentenanta, iar cele cu carburant vor trebui verificate periodic.

Cele mai bune tocatoare de crengi 2024

Tocator de crengi si resturi vegentale Micul Fermier

Tocator de crengi si resturi vegetale Micul Fermier

Vezi detalii si pret

Este un model ce functioneaza pe baza de benzina fara plumb, cu motor in 4 timpi si capacitate cilindrica de 196 cmc. Are o putere de 6.5 HP si o viteza de 3600 rom. Volumul rezervorului pentru combustibil este de 3.6 litri, iar pentru ulei 0.6 litr. Grosimea maxima a crengilor ce pot fi marutite este de 76 mm.

Tocator crengi Bosch AXT 25 TC

Bosch AXT 25 TC

Vezi detalii si pret

Este un model electric prevazut cu o putere de 2500 W si un cos colector cu volumul de 53 de litri. Poate atinge o viteza maxima de 41 de rotatii pe minut. Poate procesa crengi cu diametrul de pana la 45 mm.

Tocator de crengi HECHT 6284 XL

HECHT 6284 XL

Vezi detalii si pret

Este un tocator electric ce necesita alimentare la reteaua, ideal pentru gradini mai mici. Motorul este prevazut cu protectie la suprasarcini, iar procesul de maruntire si tocare este asigurat de doua cutite. Resturile sunt colectate intr-un container detasabil cu capacitatea de 60 de litri. Dispune de carcasa rezistenta prevazuta cu componente mecanice.

Tocator crengi Bosch AXT Rapid 2000 Set

Bosch AXT Rapid 2000 Set

Vezi detalii si pret

Este un model electric prevazut cu o putere de 2200 W, putand taia crengi cu diametrul de pana la 40 mm. Este prevazut cu cutite ce asigura o taiere precisa, acestea fiind taiate cu laser, asigurand o buna durabilitate in timp. Palnia este dotata cu umplere rapida si dop practic, oferind un debit de trecere mare al reziduurilor maruntite.

Tocator crengi Makita UD2500

Makita UD2500

Vezi detalii si pret

Este un  model electric prevazut cu o putere de 2500 W si este dotat cu un cos colector de 67 de litri. Ofera un mod de functionare silentios, dispune de un panou de comanda cu sistem anti-blocare si buton de inainate si inapoi. Capacul frontal este realizat din aluminiu si permite vizualizarea nivelului de umplere al containerului.

Tocator crengi Villager VC 2500

Villager VC 2500

Vezi detalii si pret

Este o varianta de tocator electric cu o putere de 2500 W si o capacitate de colectare de 40 de litri. Este dotat cu roti pentru o manevrare usoara, constructie usoara si este indicat pentru producerea biomasei.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *