16 aprilie 2024

Cele mai bune boilere electrice | Sfaturi utile si Review

1

Pentru persoanele care locuiesc in zone in care nu au acces la reteaua de gaz, o solutie eficienta pentru incalzirea apei manejere o constituie boilerul electric. Este o varianta practica si eficienta, dar esential este sa descoperiti care este cel mai bun boiler electric pentru nevoile voastre. Puteti gasi tot felul de modele cu capacitati si tehnologii de izolare diferite, insa nu toate ofera acelasi randament bun. De aceea, va propunem sa urmariti in continuare materialul pe care l-am pregatit pentru a afla toate informatiile necesare despre cum sa alegeti boilere electrice bune si durabile.

Despre sursa de incalzire

In functie de tipul sistemului care asigura incalzirea apei, aveti posibilitatea de a alege intre un boiler electric la pret bun prevazut cu rezistenta ce aduce apa din rezevor la nivelul termic dorit, o varianta termoelectrica ce utilizeaza si agentul termic – centrala electrica, panourile solare si asa mai departe, sau un dospozitiv cu soba – focar, ce permite si utilizarea combustibilului solid.

Variantele mixte asigura o buna adaptabilitate in conditiile din zona in care locuiti, dar si posibilitatea de a face economice, reducand consumul cu energia electrica, ce este mai costisitoare decat gazul sau lemnul. Spre exemplu, daca locuiti intr-o zona in care penele de curent sunt dese, luati in considerare un model ce ofera un plan de rezerva si anume functionarea pe lemne si electrica.

Capacitatea boilerului electric

Aceasta caracterstica trebuie luata in considerare in cazul modelelor cu acumulare. Variantele de boilere electrice instant incalzesc apa pe masura ce este trecuta prin dispozitiv si nu are nevoie de un rezervor de dimensiuni mari, motiv pentru care sunt de preferat sa fie montate sub sau deasupra chiuvetei in spatiile mici.

Consumul de apa calda manajera este direct proportional cu numarul membrilor din lcouinta, dar si cu numarul de puncte de consum. O chiuveta are nevoie de un flux de apa de aproximativ 5-6 litri pe  minut un dus intre 7.5-9 litri pe minut, masina de spalat rufe consuma intre 10-12 litri pe minut, iar cada are nevoie in principiu de 14-15 litri pe minut.

Pentru locuintele cu 1-2 persoane, cele mai potrivite modele sunt de 10-50 de litr, pentru familiile cu 2-3 membri modelele cu 50-100 de litr, iar pentru familiie cu 3-4 utilizatori 100-150 de litri. Asa cum spuneam anterior, depinde foarte mult si de numarul punctelor de consum, respectiv de frecventa de utilizare. Daca intr-un apartament cu doua persoane boilerul este utilizat ocazional, spre exemplu, doar pentru bucatarie, este suficient o varianta de 10-20 de litri. Pe de alta parte, daca boilerul va fi folosit pentru chiuvete, dus, masina de spalat rufe si asa mai departe, e nevoie de un boiler de 50 de litri. Totodata, e bine de stiut faptul ca exista si variante de 200-300 de litri recomandate pentru case sau vile si  500-1000 de litri potrivite pentru pensiuni, gradinite etc.

Amplasare si montaj

Modelele de boilere electrice suspendate sunt aprecate drept cele mai bune boilere electrice pentru incaperi mai putin spatioase, iar modelele orizontale sunt ideale atunci cand spatiul disponibil se afla deasupra chiuvetei sau mobilierului si este mai avantajos sa il montati pe latime. Are nevoie, insa, de o prindere sigura si eficienta, iar pentru aceasta va trebui sa faceti cateva gauri in pereti.

Modelele ce trebuie amplasate pe sol sunt, de obicei, cele din categoria boilerelor cu capacitate de peste 100 de litri si ocupa un spatiu mai mare decat cele suspendate.

Clasa de eficienta energetica

Conform reglementarilor Europene asupra produselor consumatoare de energie, boilere electrice au si ele nevoie de o eticheta care sa ajute cumparatorul sa faca comparatii mai usor referitoare la eficienta energetica. Ca atare, eticheta determina indicatorul standard de clasa energetica ce variaza de la A+ pana la F, indicand o pozitie orientativa raportata la niveluri medii pentru o lista stabilita de caracteristici – consum de curent, capacitate, pierderi termice si asa mai departe. In plus, eticheta standard ErP poate ajuta la obtinerea si altor detalii utile.

In primul rand, indica consumul anual de energie electrica mentionat in cifre si este un indicator comparativ de la S la XL, volumul real al rezervorului de apa, pierderile termice provocate de izolatie intr-o perioada de 24 de ore, precum si nivelul de zgomot produs. Cele mai populare modele fac parte din clasele B si C. Esential este sa luatin considerare investitia initiala care poate fi mai mare pentru primele clase si mai scazuta pentru celelalte, cu eficienta superioara ofera de A+, A si B, fiindca pe termen lung veti economisi bani.

Durata de incalzire si puterea electrica

Durata de incalzire este un indicator ce determina gradul de confort. Este in interesul vostru sa aflati in cat timp va reusi sa incalzeasca apa. Poate varia de la cateva minute inc azul unui boiler electric instant pana la 1-3 ore la modelele cu acumulare. Depinde foarte mult de viteza si de puterea electrica generata. Un aparat de 100 de litri si 1.5 kW are nevoie de mai mult timp de incalzire decat o varianta de aceeasi marime, dar cu 1.8 kW.

Siguranta si functii suplimentare

Termostatul este cel care gestioneaza functionarea optima a boilerului si influenteaza consumul energetic. In plus, acesta poate fi ajutat si de functiile oferite de aparat, cum ar fi cea de reglare a nvielului temperaturii dorite pentru apa, functiile de programe si asa mai departe. Panoul de control poate fi mecanic sau digital, cea din urma varianta fiind si cea mai aspectuoasa, de regula, prevazuta cu mai multe functii.

Sistemele de protectie ale boilerului electric includ: anodul de magneziu amplasat in rezervor previne electrocoroziunea si stratul interior emailat cu titan sau sticla ceramica. De asemenea, boilerul electric are nevoie de protectie la supraincalzire, dar si supapa de suprapresiune. In plus, in functie de situatie, ar fi utila si protectia anti-inghet atunci cnad spatiul unde este folosit nu prezinta o izolatie prea buna.

Cele mai bune boilere electrice 2024

#1 Boiler electric TESY BelliSlimo

TESY BelliSlimo

Vezi detalii si pret

Este un model de boiler cu acumulare prevazut cu o capacitate de 100 de litri si poate fi montat atat pe verticala, cat si pe orizontala. Face parte din clasa de eficienta energetica B si vine la pachet cu o multitudine de functii utile precum: Eco Smart Mode, Work on Deman, Boost Function, Quick First Shower, Double Tank, Vacantion Mode, Reverse Counter. Poate atinge o temperatura maxima de 70 de grade Celsius si prezinta o putere de 2200 W.

#2 Boiler electric Ariston Lydos Eco 100

 Ariston Lydos Eco 100

Vezi detalii si pret

Este un model ce se monteaza usor pe perete si este prevazut cu o capacitate de 100 de litri. Rezervorul este realizat din email si titan, iar printre functiile din dotare ale aparatului se numara Eco EVo si T-Max. Tehnologia Water plus permite mentinerea apei reci in partea inferioara a rezervorului reducand in acest fel amestecarea cu apa calda acumulata. Poate atinge o temperatura de pana la 80 de grade Celsius si prezinta o putere de 1800 W.

#3 Boiler electric Tesy BiLight SLIM GCV503820B11TSR

Vezi detalii si pret

Este un model ce face parte din clasa de eficienta energetica C si pune la dispozitie o capacitate de 50 de litri. Dispune de termostat reglabil, afisaj LED, supapa de siguranta, protectie ani-inghet.  Poate atinge o temperatura de pana la 80 de grade Celsius si prezinta o putere de 2000 W.

#4 Boiler electric Ariston Pro 1 Eco 100L

Ariston Pro 1 Eco 100L

Vezi detalii si pret

Este o alternativa ce pune la dispozitie o capacitate de 100 de litri si beneficiaza de protectie IP X3. Permite economisirea energiei datorita funcitei Eco Evo, functia T-max face fata nevoilor neasteptate de apa calda. Rezervorul este fabricat din email si titan, oferin do buna rezistenta in timp. Poate atinge o temperatura de 80 de grade Celsius, puterea fiind de 1800 W.

#5 Boiler electric Tesy BiLight GCV804420B11TSR

Tesy BiLight GCV804420B11TSR

Vezi detalii si pret

Este o varianta ce se monteaza in perete pe verticala, punand la dispozitie o capacitate de 80 de litri. Este prevazut cu termostat reglabil, supapa de siguranta, protectie anti-inghet si panou BiLight. Tehnologia Piston Efect asigura o canitate cu pan ala 15% mai mare de apa calda. Prezinta o putere de 2000 W si o presiune maxima de lucru de 8 bari.

#6 Boiler electric Ariston Lydos Plus 80L

Vezi detalii si pret

Este un model prevazut cu o capacitate de 80 de litri prevazut cu o putere de 1800 W si o presiune de maxim 8 bari. Poate atinge o temperatura de pana la 80 de grade Celsius. Dispune de termostat reglabil, termometru, supapa de sigruanta, flansa pntru mentenanta mai usoara si indicator luminos de functionare.

#7 Boiler electric vertical Bosch TR2000T 50 B

Bosch TR2000T 50 B

Vezi detalii si pret

Este un model cu acumulare ce prezinta o capacitate de 50 de litri si o putere de 1500 W. Dispune de element de incalzire imersat, protectie cu anod de magneziu, izolatie poliuretanica de inalta densitate, izolatori cu anod de magneziu, setari de control al temperaturii, dar si indicator de temperatura.

#8 Boiler electric Ariston Andris RS 30 EU

Ariston Andris RS 30 EU

Vezi detalii si pret

Prezinta o capacitate de 30 de litri si o putere de 1500 W. Face parte din clasa de protectie IPX1 si este un model ce se monteaza deasupra chiuvetei. Poate atinge o temperatura maxima de 78 de grade Celsius si beneficiaza de supapa de siguranta, display cu iluminare si element de incalzire din cupru.

#9 Boiler electric Fornello Titanium Plus Slim

Fornello Titanium Plus Slim

Vezi detalii si pret

Prezinta o capacitate de 50 de litri si o putere de 2000 W alaturi de o presiune maxima de 8 bari. Poate atinge o temperatura de pana la 75 de grade Celsius. Este prevazuta cu termostat reglabil, supapa de siguranta si beneficiaza de design slim pentru a fi montata cu usurinta si in spatii mai mici.

#10 Boiler electric Ariston Velis Evo 100 EU

Vezi detalii si pret

Ofera o capacitate de 100 de litri si este prevazut cu o putere de 1500 W. Dispune de element de anod magnetic, Eco EVo, afisaj Fot Touch, functie timer ce permite programarea zilnica si tehnologie cu doua rezervoare pentru confort dublu.

Intrebari frecvente

  • Unde pot gasi instructiunile de montaj pentru boilerul electric?

In general, un boiler electric vine la pachet cu minimul de instructiuni referitoare la montare, folosire si intretinere. Daca totusi aparatul nu vine la pachet cu aceste instructiuni, puteti gasi pe site-ul producatorului. De asemenea, pot fi gasite si pe internet o multime de tutoriale utile.

  • Cum citesc schema de montaj pentru boilerul electric?

Schema de monta include, de regula, si explicatii tip text despre ceea ce aveti de facut. Trebuie urmarite cu atentie pentru identificarea corecta a circuitului de apa rece sau de instrare si pe cel de apa calda sau iesire. Manualele contin, in principiu, doua scheme – una pentru circuitul apei si una pentru sistemele electrice

  • Cum pot gasi termostat de boiler electric?

Gasirea unui model de termsotat pentru boilerul electric nu este o misiune dificila. Puteti gasi astfel de produse pe internet si va puteti orienta atat catre modele cu compatibilitate universala, cat si variante cu destinatie speciala pentru anumite brand-uri. Puteti verifica oferta pe site-ul producatorului sau furnizorului, ce ofera, de regula, si componente compatibile.

  • Care este cel mai economic boiler electric?

In ceea ce priveste costurile de exploatare, cele mai economice boilere sunt cele incadrate in clasa A, selectate in mod corect pentru cantitatea de apa calda menajera care se consuma in locuinta, cu putere ajustabila si termostat digital, pentru gestionarea apei incalzite si reincalzite. Pentru economisirea curentului, ar fi bine sa instalati aparatul intr-o incapere cat mai bine izolata pe timpul iernii.

  • Cat consuma un boiler electric pe luna?

Consumul depinde de clasa de eficienta energetica a aparatului, in speta, un model de clasa A va consuma mai putin decat un model de clasa C. De asemenea, consumul este influentat si de calitatea izolatiei, precizia termostatului, puterea aparatului, obiceiurile de consum si asa mami departe.

Dar pentru o orientare mai usoara, un model de 10-20 de litri ar putea consuma pana la 500-600 kWg pe an, iar un model de 100 de litri poate ajunge la o valoare de 2000-2500 kWh/an. Iar pentru ca cei mai multi cauta un boiler cu capacitate medie, de 50 de litri, atunci consumul este de paroximativ 1000 kWh/an, adica undeva la 75-80 kWh/luna.

  • Ce pot face daca se scurge apa din boilerul electric?

In principiu, scurgerea apei poate avea mai multe cauze, iar cea mai frecventa fiind uzura sau defectarea supapelor, care se inlocuiesc destul de usor. Mai poate exista si posibilitatea defectarii robinetilor in cazul carora se intervine cu costuri mici.

  • Care este pretul unui boiler electric?

Preturile variaza destul de mult in functie de capacitate, brand, calitatae sistemelor si clasa energetica. Spre exemplu, puteti gasi un boiler electric de clasa A sau B mai scump decat unul din categoria C sau D. De asemenea, gasiti modele de 30 de litri la pret ce variaza de la 300 lei si poate ajunge la 11000 lei sau un boiler cu capacitatea de 80 de litri ce poate costa intre 400 si 1800 lei, in timp ce o varianta de 100 de litri poate costa intre 450 si 2400 lei.

  • Cat costa montarea boilerului electric?

Pentru servicii profesionale de montare a unui boiler cu capacitatea cuprinsa intre 10 si 200 de litri puteti gasi o multime de oferte de la 150 de lei pana la 650 de lei, tarifele variind in functie de capacitatea dispozitivului. Daca alegeti o varianta mixta, termoelectrica, costurile sunt cu 50-100 lei mai mari, instalarea avand nevoie si de realziarea racordului tur-retur cu centrala. In plus, unele oferte includ in pret si anume accesorii necesare pentru montaj, in timp ce altele includ doar manopera propriu0zisa, de aceea trebuie verificat si acest aspect.

Instructiuni utilizare corecta a boilerului electric

Este important ca boilerul electric pe care l-ai cumparat sa fie folosit corespunzator tocmai pentru a obtine un consum energetic cat mai mic, reparatii mai putin, dar si o durata de viata indelungata. Pentru aceasta ar trebui sa ai in vedere cateva aspecte pe care le vom detalia in continuare:

  • Unde amplasezi boilerul? Un prim pas este acela de a identifica locul potrivit pentru amplasarea boilerului. In primul rand, pentru a evita orice fel de neplaceri, apeleaza la un profesionist. In cea mai parte, locul unde montezi un astfel de aparat este alegerea ta, insa ai in vedere ca ar fi de preferat sa alegi un spatiu care nu este umed si greu de aerisit ori dificil de incalzit. De asemenea, asigura-te ca aparatl nu va fi expus luminii directe a soarelui ori in spatii cu pulberi, gaze sau vapori. Iar cat despre modul de fixare in cazul modelelor suspedante, sistemul de sustinere trebuie sa fie gandit pentru o greutate de trei ori mai mare decat cea a boilerului plin.
  • Porneste si testeaza boilerul! Pornirea sau testarea aparatului trebuie realizata de instalator sau de fata cu el. Daca din diverse motive, acest lucru il vei face singur, umple rezervorul cu apa si apoi alimenteaza aparatul cu curent electric. Alimentarea cu apa se realizeaza deschizand robinetul de apa rece esi a celui de apa calda pentru eliminarea aerului, iar pornirea se face bineinteles de la intrerupator.
  • Despre pericolul de inghet. In cazul in care lipsesti de acasa o perioada mai mare in sezonul rece si exista riscul ca temperatura sa scada sub nivelul de inghet, atunci ar trebui sa golesti rezevorul boilerului inainte de a pleca ori sa chemi un specialist sa faca acest lucru. In cazul in care consideri ca poti face acest lucru singur, deconecteaza intai dispozitivul de la reteaua de alimentare cu energie, inchide robinetul de alimentare cu apa rece si deschide-l pe cel cu apa calda, dupa care deschide si supapa de golire. Mentine-le deschise pana cand nu mai curge apa, dupa care inchide-le.
  • Standby. Daca decizi sa montezi un boiler electric cu capacitatea de 10 litri sub chiuveta ca optiuni de rezerva sau utilizare ocazionala, ar fi bine sa deconectezi aparatul de la alimentarea cu enerige si sa inchizi robinetul de apa. Il poti reporni doar atunci cand ai nevoie de el.
  • Precautii. Se recomanda evitarea amplasarii diverselor obiecte pe boiler sau de aparate ori instalatii ce pot avea scurgeri de apa sub acesta. Daca aparatul achizitionat poate transmite catre robinet apa cu temperaturi ridicate, ce pot ajunge la 50 de grade Celsius, ar fi bine sa supraveghezi utilizarea chiuvetei si a dusului, pentru ca cei mici sa nu se friga.
  • Ce presupune intretinerea periodica? Pentru o funcitonare optima si prevenirea deteriorarii elementelor componente, boilerul are nevoie de mentenanta ce presupune verificarea anodului de magneziu o data pe an si inlocuirea acestuia daca este cazul. La doi ani elementul de incalzire are nevoie de curatarea stratului de calcar, mecanic ori folosind detartranti. Exteriorul poate fi curatat folosind o carpa umeda cu apa si sapun.
  • Ce defectiuni pot aparea? Printre cele mai des inalnite probleme se numara livrarea apei reci in loc de apa calda, iar in aceasta situatie trebuie verificat daca aparatul este conectat la priza, jetul slab la robinet ce poate ascunde diverse cauze usor de evaluat precum presiune redusa la reteaua centralizata sau defectiuni vizibile pe circuitul extern de apa rece sau calda precum tevi, garnituri si asa mai departe, ori scurgerea de apa. In cazul scrugerii apei ar fi bine sa stii ca anumite modele pot picura putin din robinet in momentul in care apa se incalzeste, daca vasul de expansiune nu este dimensionat asa cum trebuie. Picurarea mai poate proveni si de la garniturile uzate sau imbinarile ce nu sunt perfecte.

About The Author

1 thought on “Cele mai bune boilere electrice | Sfaturi utile si Review

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *