12 septembrie 2024

Cele mai bune boilere pe lemne | Ghid de cumparaturi si Top Recomandari

0

Instalarea unui boiler pe lemne reprezinta de multe ori cea mai avantajoasa solutie pentru utilizator, cu atat mai mult daca, zona in care se afla nu este racordata la reteaua de gaz. Si pentru ca astfel de achizitie este una pe termen lung, o conditie esentiala ar fi ca boilerul pe care il alegeti sa fie rezistent si fiabil. Pentru aceasta va trebui sa luati in considerare mai multe aspecte inainte de a achizitiona cel mai bun boiler pe lemne pentru nevoile voastre, iar in continuare va vom ghida pas cu pas si va vom oferi toate informatiile de care aveti nevoie pentru o alegere corecta.

Boilerul este format, practic, din doua componente, o soba mai mica in care veti face focul si un cazan in interiorul caruia se afla teava de evacuare a gazelor de ardere, incalzind apa din jurul sau. Sigur ca va trebui sa asigurati legatura la reteaua de apa si sa instalati un cos pentru evacuare, caci de regula un astfel de produs va fi instalat in baie. Cat de mult va fi mentinuta apa calda depinde de cat de mult veti intretine focul, dar si de perioada de dupa ce depinde de gradul de izolatie al boilerului. In plus, nu doar ca asigura apa calda, dar si incalzeste baia. Mai mult decat atat, exista si posibilitatea de a incalzi toata locuinta.

Volum

Unul dintre cele mai importante aspecte referitoare la alegerea celui mai bun boiler pe lemne, se referar la volumul cestuia care trebuie sa fie suficient de mare pentru a furniza necesarul de apa calda pentru intreaga familie. Spre exemplu, pentru un cuplu, 80 de litri ar putea fi suficienti, in timp ce o familie cu un copil ar avea nevoie de cel putin 100 de litri sau pentru patru utilizatori macar 120 de litri. Pe de alta parte, cu cat capacitatea produsului este mai mare cu atat durata de incalzire a apei poate creste. Insa, esential este sa puteti beneficia de o cantitate suficienta de mare de apa calda.

De regula, producatorii specifica durata necesara in carae aparautl poate ajunge la o temperatura de minim 15 grade Celsius pana lal 50-65 de grade Celsius, iar termometrul amplasat pe peretele frontal al boilerului permite verificarea acestui aspect. In general, este necesara aproximativ o ora pentru atingerea temperaturii de 60 de grade Celsius, dar depinde si de calitatea lemnului si de cat de repede ard.

Indiferent de volumul pe care il alegeti, recomandarea noastra este sa optati pentru un boiler pe lemne prevazut cu termostat regalbil, pentru controlarea mai usoara a temperaturii apei.

Tipologie

Chiar daca cei mai multi cumparatori aleg boilerele pe lemne simple, alimentate doar cu focar, pentru o eficienta cat mai buna si, spre exemplu, pentru a nu transforma baia in sauna in sezonul cald, puteit alege un model prevazut si cu sursa secundara de incalzire, cum ar fi curentul sau gazul.

Boilerele pe lemne si eletrice sunt prevazute cu rezistenta electrica, amplasat in interiorul rezervorului, incalzind apa sau care o va mentine calda. Acestea sunt variante mixte de boilere pe lemne ce pot avea doua termostate separate. In cazul in care doriti sa incalziti doar cu lemne, scoateti cablul din priza sau setati termosatul rezistentei la valoarea minima.

O alta vairanta economica si interesanta este boilerul pe lemne cu serpentina. Serpetina se afla in interiorul rezervorului, iar apa e incalzita de agentul termic ce circula in interiorul acesteia. Poate fi legata direct la centrala termica din casa fiind a doua optiune atunci cand nu doriti sa faceti focul in boiler.

Siguranta in utilizare

Siguranta este un aspect deloc de neglijat, dimpotriva, ar trebui de fiecare data pusa pe prim plan. In primul rand, ne referim la supapa de siguranta pe care va trebui sa o montati cu iesirea la o canalizare sau o zona unde nu exista risc de oparire, avand rolul de a mentine presiunea interioara sub control. Spre exemplu, daca valoarea maxima e depasita, valoare care poate varia de la un producator la altul 3 bari, 6 bari si asa mai departe, aceasta se va deschide si va elibera presiunea.

Fireste, ca orice portiune metalica care intra in contact cu apa, si peretii boilerului pot rugini. Prin urmare, sfatul nostru este sa va orientati catre un  model emailat, cu protectie anticoroziva, tratata cu anod de magneziu prevenind depunerile de calcar.

Si nu uitam nici de racordarea la un cos pentru eliminarea fumului si a gazelor, fiind necesara respectarea normelor in vigoare. Instalarea trebuie facuta de personal specializat. In plus, daca alegeti un boiler pe lemne si curent, instalatia electrica trebuie sa aiba impamantare.

Material

Materialul din care este realizat produsul, va poate oferi informatii referitoare la durabilitatea produsului. In acest sens, aveti doua optiuni: boilerul pe lemne din table de otel si boilerul pe lemn din inox. In mod cert, ultima varianta este si cea mai rezistenta, depinde de grosimea peretilor sa ofere o buna rezisstenta si la socurile mecanice, precum si impotriva coroziunii, la clor, acizi ori soolutii alcaline. Mai  mult decat atat, isi mentine forma intacta chiar daca intra in contact cu temperaturi mari.

In plus, materialul este in directa legatura si cu design-ul produsului in sine. Chiar daca nu putem vorbi de o diversitate foarte mare in acest sens, totusi, este bine sa analizati si acest aspect daca doriti o integrare eficienta in decorul baii. Puteti gasi chiar si boilere cu design rustic, sobite metalice cu picioare rotunjite ori modele comapcte cu forma si tub amplasate direct pe podea.

Cele mai bune boilere pe lemne

Boiler pe lemne din inox 120L cu focar economic samotat

Boiler pe lemne din inox 120L cu focar economic samotat

Vezi detalii si pret

Este un boiler termoelectic ce pune la dispozitie o capacitate de 120 de litri. Poate atinge o temperatura maxima de 65 de grade Celsius, avand o putere de 7.5 kW si o presiune maxima de lucru de 3 bari. Cazanul este fabricat din tabla otel si este vopsit atat in exterior, cat si in interior.

Boiler pe lemne cu capacitatea de 120 de litr idin inox

Boilere FM Ansamblu boiler cazan inox 120 litri si focar cu usa de fonta

Vezi detalii si pret

Este un model prevazut cu o capacitate de 120 de litri si dispune de doua surse de alimentare – pe lemne sau electrica. Usa este realizata din fonta, iar cazanul din inox. Temperatuar maxima a apei calde este de 65 de grade Celsius, iar presiunea maxima de 3 bari.

Boiler pe lemne din inox de 95 de litri

Boiler de baie pe lemne pentru focar, inox, 95 l, din tabla de 2 mm

Vezi detalii si pret

Pune la dispozitie un volum de 95 de litr isi poate atinge o temperatura maxima a apei de 65 de grade Celsius. Ofear un randament de 79%, nu contine serpentine si este fabricat din inox. Puterea acestuia este de 5.5 kW, iar presiunea maxima de lucru de 3 bari.

Boiler pe lemne cu focar usa fonta FM

Ansamblu boiler pe lemn cu focar usa fonta FM, inox, 120 l

Vezi detalii si pret

Este un model ce pune la dispozitie o capcaitate de 120 de litri si prezinta o putere de 7500 W, atingand o presiune maxima de lucru de 3 bari. Cazanul este fabricat din inox si dispune de supapa de siguranta.

Boiler din inox pe lemne cu focar FM 90 litri

Boiler din inox pe lemne cu focar FM 90 litri

Vezi detalii si pret

Prezinta un volum de 90 de litri si atinge o presiune maxima de 6 bari. Debitul caloric este de 5.5 kW, boilerul reusind sa atinga o temperatura a apei de 65 de grade Celsius.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *