25 aprilie 2024

Cele mai bune calorifere de baie | Ghid de alegere si Sfaturi utile

0

Daca esti in cautarea unui calorifer de baie cat mai eficient si rezistent, avem pentru tine cateva informatii utile care te vor conduce catre o alegere corecta, dar si o serie de sugestii bune ce iti vor simplifica decizia. Este esential sa faci o alegere corecta dat fiind faptul ca achizitionarea unui calorifer de baie reprezinta o investitie pe termen lung care va trebui sa faca fata conditiilor date. Asadar, iti propunem sa afli toate informatiile necesare si, de ce nu, sa iei in considerare si sugestiile oferite.

Ce tipuri de calorifere de baie exista?

In primul rand, este foarte important sa stii ce tipuri de calorifere de baie exista. Prin urmare, poti opta pentru modelele ce functioneaza pe baza de agent termic sau pentr modelele electrice.

Caloriferele cu agent termic utilizeaza, de regula, apa calda generata de instalatia de incalzire a locuintei, fie ca discutam despre un sistem de sobe ori despre cele mai pretentioase centrale termice.

Caloriferele electrice reprezinta vairanta care nu necesita conectare la sistemul de incalzire centralizata, fiind realizate in conformitate cu particularitatile spatiului careia sunt desinate, avand o clasa inalta de protectie electrica. In plus, cele mai performante modele sunt dotate cu termostat cu ajutorul caruia puteti seta temperatura dorita in baie sau puteti activa functia de protectie impotriva inghetului in cazul in care nu locuiti permanent acolo.

Puterea termica

Puterea termica se masoara in watti (W), existand tabele care indica cea mai buna alternativa dina cest punct de vedere, in functie de dimensiunile baii. Totodata, va trebui sa luati in considerare si amplasarea baii in constructia imobilului, precum si gradul de izolare al acesteia, fiindca pot exista diferente semnificative, spre exemplu, intre o baie amplasata pe mijlocul blocului si una care are peretii in afara sau catre casa scarii.

Puterea termica depinde de suprafata radianta, de materialul din care este realizat produsul, avand un anumit coeficient de transfer termic, fiind influentata si de temperatura agentului termic.

Pentru stabilirea putereii necesare, va trebui sa calculezi intai volumul baii in metri cubi, conform specialistilor, vei inmulti acest rezultat cu un coeficient cu valoare de 45 pentru puterea exprimata in kcal, respctiv cu 1.163 pentru puterea exprimata in W.

Materialele din care sunt realizate caloriferele de baie

Exista mai  multe optiuni in ceea ce privesc materialele dinc are caloriferele de baie sunt realizate, dar cele mai populare variante sunt cele din otel si aluminiu.

Otelul are capacitatea de a se incalzi usor si de a mentine caldura pentru o perioada mai mare de timp. De asemenea, ofera o buna durabilitate, insa depinde foarte  mult si de grosimea otelului utilizat in realizarea produsului.

Aluminiul se incalzeste mai usor si degaja rapid caldura, incalzind baia in timp util, insa odata deconectat de la sursa de alimentare, caloriferul se va raci mai usor. Durata de functionare a uui astfel de model este de aproximativ 20 de ani, metalul fiind mai usor si avand o durabilitate mai mare.

Design calorifer electric

In general, cand vine vorba despre design-ul produsului, producatorii au avut ocazia sa isi puna imaginatia la incercare. Sigur ca cea mai populara varianta ramane cea de tip port prosop cu design tip scara. Aceste produse sunt disponibile intr-o gama varia de dimensiuni, pentru diverse spatii si incaperi. In plus, ai posibilitatea de a opta pentru o gama variata de finisaje.

In baile mai mici, poti alege un calorifer cu cercuri sau unul tip cuier ori panou plan cu bara pentru prosoape.

Referitor la finisaje, fiecare optiune vine cu avantaje si dezavantaje. Ca atare, albul cu finisaj mat sau lucior creeaza efect de spatiu mai mare sau mai luminos, finisajele metalizate sau cromate sunt mai moderne, avangardiste si luxoase, iar cele gri si negre au o putere termica mai mare transformandu-se totodata in elementul principal al baii.

Pe de alta parte, atunci cand alegi finisajul potrivit, va trebui sa tii cont si de amplasarea caloriferului in baie, dar si de restul elementelor decorative, precum si de modul de intretinere.

Top cele mai bune calorifere de baie 2024

Calorifer baie ECD Germany model Sahara

Vezi detalii si pret

Este un model realizat din otel si este disponibil in mai multe dimensiuni, respectiv in mai multe culori. Temperatura maxima a agentului termic este de 85 de grade Celsius.

Calorifer de baie Brise Heizkorper

Radiator baie portprosop (calorifer) Brise Heizkorper, 500X1750 mm, drept, alb

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere nominala de 1014 W si este prevazut cu 31 de elementi. Prezinta o inaltime de 175 cm si o latime de 50 cm.

Calorifer baie tip portprosop Fornello Evo

Vezi detalii si pret

Este disponibil intr-o gama variata de dimensiuni, in functie de necesitatile tale, astfel ca numarul de elementi, puterea si presiunea vor varia in raport cu modelul pentru care optezi.

Calorifer baie portprosop Brise Heikorper

Radiator baie (calorifer) portprosop Brise Heizkorper, 500X800, cromat

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere nominala de 426 W si este prevazut cu o capacitate de 3.3 litri. Dispune de 13 elementi si are o inaltime de 80 cm si o latime de 50 cm.

Intrebari frecvente despre caloriferele de baie

  • Am nevoie de un suport pentru calorifer?
In general, cele mai multe modele vin la pachet cu kit de montaj complet ce include si respectivul suport. Poti verifica acest aspect in instructiunile produsului, iar daca nu il include, atunci trebuie achizitionat separat.
  • Cat de mare trebuie sa fie caloriferul?
Dimensiunile acestuia depind de suprafata baii, de gradul de izolatie de materialele din care este construit produsul, dar si de temperatura agentului termic. Pentru o baie standard de bloc unde functioneaza o centrala termica, poti opta pentru un model cu dimensiuni aproximative de 50 cm latime si 90 cm inaltime. Pentru o baie mai spatioasa ai nevoie de un calorifer cu latimea de 50-60 cm, respectiv inaltimea de 120 de cm.
  • Ce varianta de calorifer este cea mai economica?
In principiu, cele mai eficiente din punct de vedere al consumului sunt caloriferele din fonta, insa sunt foarte grele si nu reprezinta o alternativa atat de frecventa mai ales pentru apartamente unde spatiul devine si mai limitat.

Cum montam caloriferul in baie

Daca te afli in situatia in care vrei sa inlocuiesti vechiul calorifer, primul pas este sa il demontezi de pe perete. Daca este vorba despre o locuinta noua, iata pasii care trebuie urmati: Alege locul cel mai potrivit pentru calorifer din punct de vedere al pozitionarii astfel incat sa ofere acces facil la robinet ori la termostat. Inaltimea o vei alege in functie de amplasarea tevii de tur, care trebuie sa fie in plan orizontal. Teava de retur se monteaza sub calorifer si necesita o buna sustinere. Cei  mai multi dintre utilizatori aleg sa inlocuiasca robinetul de tur cu unul cu cap termostat, pentru a putea deschide sau inchide caloriferul in functie de situatie. In prima faza, vei fixa caloriferul in bridele metalice de sustinere ce ii vor suporta greutatea. Ulterior, vei monta robinetii de tur si retur, pe care ii vei racorda la tevi. Inainte de a porni caloriferul, aeriseste neaparat piesa. Pentru aceasta, vei opri robinetii pe tur si pe retur si vei dechide supapa sau robinetul de la aerisitor care se afla intotdeauna in partae de sus, in capatul opus robinetului de tur. In acest fel, praful va fi eliminat si apoi apa cu presiune, asa ca va trebui sa ai la indemana un lighean unde sa o colectezi. Si in final, deschide usor robinetul de retur pana cand nu mai iese aer ci apa, iar odata eliminat aerul, nu se va mai auzi sunetul de bolboroseala. Inchide surubul de la aerisitor si deschide complet robinetele de tur si de retur.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *