Cele mai bune calorifere electrice : Recomandari si Top Produse

1

Pentru incalzirea spatiilor  mici, medii sau mari o solutie eficienta s-au dovedit a fi caloriferele electrice, ca alternativa la sobele ori centralele termice sau, de ce nu, in completarea unui sistem de incalzire centralizata ce nu face fata cerintelor. De asemenea, reprezinta o solutie optima o reprezinta si pentru studentii la camin sau pentru cuplurile tinerele ce locuieste in apartamente cu 1-2 camere si nu sunt racordati la gaz. Indiferent ca discutam despre caloriferele electrice cu ulei, ventilator sau elemente ceramice, acestea pot fi utilizate individual sau in combinatie cu un sistem termic central.

Avantajul acestora consta si  in usurinta de instalare, putand fi montate pe perete sau amplasate pe sol, in cel de-al doilea caz, reprezentand o varianta de incalzire chiar si a mai multor incaperi, caci sunt usor de mutat dintr-un loc in altul. In plus, preturile cu care vin la pachet sunt foarte accesibile, dar mai intai, va propunem sa aflati in continuare toate informatiile despre aceasta gama de produse.

Modalitati de functionare

Cu toate ca cele mai populare modele sunt caloriferele cu ulei, este bine sa va aducem la cunostinta faptul ca exista si modele care incalzesc folosind aerul din elementi, respectiv variante cu componente ceramice.

Caloriferele electrice cu ulei au capacitatea de a mentine caldura mai mult timp, de aceea, sunt indicate pentru spatiile mai mari. Totodata, sunt silentioase, economice, dar incalzesc mai greu, ceea ce inseamna ca sunt potrivite pentru functionare indelungata si nu neaparat pentru incalzirea rapida pe termen scurt a unei incaperi.

Caloriferele fara ulei utilizeaza un ventilator mic ce imprastie aerul cald in camera. Pot atinge mai rapid temperatura dorita si incalzesc eficient spatiul in care se afla, insa sunt indicate in special pentru camerele medii sau mici. Pe de alta parte, fiindca nu dispun de un element cu rezistenta termica ridicata cum este uleiul, se racesc mult mai usor, aproape imediat dupa ce le-ai oprit. Au o greutate redusa, design slim si modern.

O varianta mai putin populara, dar care ofera randament bun sunt cele cu componente ceramice ce ajung la temperaturi foarte mari, intr-un timp relativ scurt, incalzind eficient camera in toate colturile si retin caldura o perioada mai mare de timp. Acestea sunt mai mari si mai groase decat variantele cu ulei sau ventilator, insa sunt o solutie optima pentru incaperile cu suprafete mai mari sau cu izolatie slaba.

Despre montaj

Aveti posibilitatea de a alege intre caloriferele electrice de tip freestanding sau cele cu montare pe perete. Modelele de sine statatoare sunt dotate cu picioruse si.sau roti, pot fi amplasate oriunde in camera, au nevoie doar de o priza pentru a fi pornite. Pot fi mutate usor si sunt recomandate daca nu intentionati sa utilizati permanent dispozitivul ori vreti sa il folositi si in alte spatii, in chirii si asa mai departe.

Modelele suspendate sunt, de regula, mai slim, grosimea lor fiind de cel mult 10 cm. Ocupa putin spatiu in incapere si sunt potrivite pentru incaperi cu suprafete mici si medii, economisind spatiu.

Siguranta in utilizare

Siguranta este un aspect foarte important de care trebuie sa tineti cont. In primul rand, asigurati-va ca produsul pe care il alegeti dispune de senzor si protectie la supraincalzire. Acestea opresc alimentarea cu energie cand constata ca temperatura este prea ridicata la suprafata elementilor.

De asemenea, un alt sistem important este cel anti-inghet, ce previne deteriorarea produsului daca temperatura din camera scade sub zero grade Celsius. Fiind un dispozitiv alimentat cu energie electrica, protectia la suprasarcina impiedica deteriorarea daca exista variatii de tensiune, iar cele cu ulei dispun de senzori ce intrerup functionarea daca caloriferul este rasturnat accidental.

Daca esti interesat de un model freestanding, ar fi bine sa te orientezi catre o varianta dotata cu manere care nu se incalzesc, pentru a il putea muta cu usurinta, fara a te accidenta. In plus, sunt preferabile rotile sau picioarele inalte pentru a permite amplasarea lor si pe mochete sau covoare.

Cele mai multe modele dispun de un indicator luminos ce semnalizeaza atunci cand aparatul functioneaza, iar cand acesta nu mai primeste curent, se va stinge automat.

Consum 

Indiferent de modelul caloriferului pentru care optezi, ar fi bine sa te asiguri ca dispune de cel putin doua trepte de putere pentru reglarea intensitatii de functionare in functie de conditii.

Termostatul constituie cea mai buna solutie pentru economisirea curentului, oferind posibilitatea de a opri sau porni automat aparatul, mentinand temperatura dorita in camera, fara a merge continuu la putere maxima. Unele variante integreaza acest element, in timp ce pentru altele va trebui sa achizitionati separat.

Timer-ul este deopotriva foarte util  fiindca permite utilizatorului sa preseteze oprirea sau pornirea automata a aparatului, dupa programul dorit. Astfel, te vei putea de un confort termic optim oricand ai nevoie.

Putere

Cele mai multe modele ofera o putere cuprinsa intre 500 si 3000 W si permit reglarea acesteia pe doua sau mai multe trepte de intensitate.

In principiu, pentru a va orienta catre modelul potrivit, specialistii recomanda alocarea a 100 W pentru fiecare metru patrat, luand in considerare un nivel de izolatie mediu. Daca izolatia este una foarte buna si esti sigur ca locuinta ta pastreaza bine caldura, atunci poti calcula 75 W pentru fiecare metru patrat. In spatiile slab izolate, se recomanda o putere de 125 W pe metrul patrat.

Spre exemplu, pentru un living de aproximativ cu izolatie standar, este potrivit un calorifer cu puterea de 2400-2500 W. Sigur ca ar fi bine sa rotunjesti catre valoarea superioara atunci and calculezi puterea necesara si sa optezi pentru un model ceva mai puternic decat in teorie. In acest fel, vei beneficia de un sistem de incalzire eficient si confortul dorit.

Elemente auxiliare

Unele modele de sine statatoare prezinta un spatiu special creat pentru depozitarea cablului, astfel incat atunci cand nu sunt folosite, acesta nu va mai ocupa spatiu inutil. Totodata, daca optezi pentru o varianta cu montare pe perete, ar fi bine sa verifici daca pachetul de livrare include si toate accesoriile pentru fixare.

Cele  mai bune calorifere electrice 2024

Calorifer electric Intesium Turbo BU2751F0

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 2500 W si este recomandat pentru incaperi cu suprafata de pana la 30 mp. Dispune de termostat reglabil, putere ajustabila si funtie anti-inghet. Prezinta trei trepte de putere si 11 elementi, iar datorita manerului si a rotilor de transport din dotare poate fi foarte usor mutat.

Calorifer electric cu ulei Heinner HOH-YV13BK

Prezinta o putere de 2500 W si pune la dispozitie trei trepte de reglare a puterii. Dispune de 13 elementi, include termostat pentru reglarea temperaturii si sistem de protectie pentru o functionare sigura – protectie la supraincalzire si protectie anti-rasturnare.

Calorifer electric cu ulei Zass ZRL 13 N

Zass ZRL 13 N

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 2600 W si este potrivit pentru o incapere cu suprafata de pana la 30 mp. Este prevazut cu 13 elementi, trei trepte de putere, termostat reglabil si sistem de oprire automata la supraincalzire. De asemenea, este dotat cu patru roti de transport.

Calorifer electric TESY CB 2512 E01 R

TESY CB 2512 E01 R

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 2500 W si este prevazut cu trei trepte de reglare a intensitatii acesteia. Este dotat cu 12 elementi si beneficiaza de termostat de siguranta, protectie anti-inghet, termostat reglabil de camera si roti de transport.

Calorifer electric cu ulei Tesy Seria CC 2510 E05R

Tesy Seria CC 2510 E05R

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 2500 W, trei trepte de putere si 10 elementi. Este dotat cu termostat mecanic, siguranta nait-rasturnare, protectie la supraincalzire si protectie impotriva inghetului. Este potrivit pentru incaperi cu suprafata de 20-28 mp.

Calorifer electric cu ulei Tesy Seria CC 3012 E05R

Tesy Seria CC 3012 E05R

Vezi detalii si pret

Detine o putere de 3000 W si pune la dispozitie trei trepte de intensitate. Este prevazut cu 12 elementi, termostat reglabi si prezinta protectie anti-inghet, protectie impotriva supraincalzirii si siguranta anti-rasturnare.

Calorifer electric TESY CB 3014 E01 R

Vezi detalii si pret

Este un model prevazut cu putere de 3000 W si include trei trepte de reglare a puterii. Detine 14 elementi si ofera un mod de operare sigur gratie protectiei anti-inghet, dar si functiei impotriva supraincalzirii, respectiv impotriva rasturnarii.

Calorifer baie portprosop electric iVigo EHR 5015

iVigo EHR 5015

Vezi detalii si pret

Este o varianta potrivita pentru bai mici de pana la 4 mp. Dispune de o putere de 350 W si protectie IP 24. Pune la dispozitie trei trepte de putere si este dotat cu 15 elementi.

Calorifer electric Star-Light YOH13B

Star-Light YOH13B

Vezi detalii si pret

Dispune de o putere de 2500 W si pune la dispozitie trei trepte de putere. Este prevazut cu 13 elementi, termostat reglabil si protectie impotriva supraincalzirii, protectie anti-inghet.

Calorifer electric cu ulei Daewoo

alorifer electric cu ulei Daewoo, 2500 W

Vezi detalii si pret

Dispune de o putere de 2500 W si este prevazut cu trei trepte de putere. Prezinta 11 elementi, protectie impotriva supraincalzirii, termostat reglabil si roti de transport.

Intrebari frecvente

  • Ce consum presupune un calorifer electric pe luna?

Consumul electric inregistrat variaza in functie de mai multi factori: volumul de aer pe care trebuie sa il incalzeasca si alegera unui model cu putere suficient de mare pentru a face fata, temperatura inregistrata afara, nivelul de izolatiei al casei, precum si existenta unor alte surse de caldura. Insa, toate acestea se rezuma la doua elemente principale: curentul pe care il consuma pe ora inmultit cu numarul de ore de functionare. La o medie de folosire de circa 8-10 ore pe zi un model de 2.5 kW pentru o camera de 24-26 mp cu izolatie buna, va inregistra un consum de 600-750 kW pe luna.

  • Pot achizitiona separat un termostat pentru caloriferul electric?

Sigur ca da, sunt foarte usor de gasit aceste termostate si se monteaza foarte simplu si rapid. Te vor ajuta sa faci economii importante cu energia electrica, dar si sa pastrezi o temperatura constanta.

Masuri de siguranta

La fel ca toate aparatele electrice, si caloriferele electrice necesita respectarea unor conditii de siguranta in timpul folosirii. Caloriferele cu ulei lasate nesupravegheate si uitate ore in sir impun si mai multa grija. Descopera care sunt marsurile de baza de care trebuie sa tii cont pentru o functionare optima.

Inainte de folosirea caloriferului electric, este bine sa verifici ce tensiune ai la priza in zona in care locuiesti. Caloriferele de acest tip au nevoie de multa putere si in acest fel vei preveni un scurtcircuit, in cazul in care sunt probleme la instalatia electrica. Alege o priza cu impamantare si evita folosirea prelungitorului sau daca nu ai de ales evita prelungitoarele vechi cu cabluri uzate sau fisurate.

Unde amplasezi caloriferul pentru a oferi un randament cat mai bun? Ei bine, ideal ar fi sa il asezi cat mai aproape de centrul incaperii, pentru o circulatie cat mai buna a aerului cald. Evita sa il asezi langa usa si tine aparatul la distanta de 50-90 cm pe laterale si 100-120 cm frontal de mobilier, perdele si draperii ori obiecte din plastic, hartie sau elemente inflamabile.

Cu toate ca design-ul unor anumite variante impiedica accesul la suprafata fierbinte, ar fi bine sa te asiguri ca cei mici nu vor avea acces la el. In plus, evita sa asezi in imediata apropiere alte aparate electrocasnice.

Amplaseaza caloriferul pe verticala pentru o functionare corecta. Daca se rastoarna si intra in actiune protectia automata, intrerupe-l din buton, scoate-l din priza si lasa-l sa se raceasca, iar ulterior, il poti reporni.

Specialistii recomanda alegerea unor modele cu termostat integrat care sa ofere o buna precizie. Insa, daca esti nevoit sa achizitionezi un termostat separat, atunci va trebui sa alegi cu grija, fiindca acest dispozitiv va porni si opri caloriferul, determinand nivelul de caldura din locuinta, dar si consumul de curent electric.

Este indicat daca achizitionezi un calorifer electric sa nu il folosesti in bucatarie, baie, saune, langa piscina sau dus decat daca in specificatiile sale mentioneaza posibilitatea utilizarii in astfel de locuri. In caz contrar, exista riscul de scurtcircuit sau chiar de incendiu. In plus, este recomandat sa eviti pornirea sau folosirea unui astfel de dispozitiv intr-o incapere unde sunt gaze sau orice alt adeziv inflamabil.

Transportarea caloriferului dintr-o camera in alta este foarte usor cat timp este produsul este dotat cu roti de transport. Nu toate includ aceste roti, insa daca vrei sa il folosesti in mai multe incaperi asigura-te ca dispune de ele. In plus, verifica daca modelul ales prezinta unul sau doua manere integrate ce permit tragerea mai usoara si sigura a aparatului. Este interzisa transportarea aparatului folosindu-va de cablul de alimentare pentru a il trage fiindca ati putea deteriora firele din interior si provoca scurtcircuit.

In ceea ce priveste intretinerea caloriferului, se recomanda indepartarea regulata a prafului de pe surpafata sa. Pentru aceasta, verifica daca aparatul este scos din priza si elementii nu sunt fierbinti. Foloseste o laveta umezita pentru a indeparta murdaria.

In cazul unei eventuale defectiuni, evita sa repari un astfel de aparat acasa, ci apeleaza la profesionist pentru a evita incidentele nedorite.

Caloriferul este dotat cu o zona pentru ventilatie si poate contine mai multe segmente deschise ce nu trebuie acoperite. Nu introduce obiecte straine in spatiile respective fiindca poti provoca un incendiu.

Cum montezi caloriferul electric pe perete

Cele mai populare modele de calorifere electrice de perete sunt variante portprosop amplasate in baie. Sunt modele economice,  o parte din ele utilizand un nivel scazut de putere si avand rolul de a sustine si usca prosoapele, incalzind mai putin incaperea. Iata cum se monteaza un astfel de aparat:

Acest tip de calorifer se monteaza vertical, cablul de alimentare fiind amplasat in partea de jos astfel incat sa permita un acces facil si la o priza. Se conecteaza, de regula, doar la reteaua standard de 230 V, iar priza sa fie in conformitate cu standardele CSN si instalata de un profesionist. Aparatul nu trebuie dezansamblat sau golit caci contine agent termic si nu trebuie realizate actiuni de adaptare improvizate.

Sistemul de fixare al unui astfel de aparat cu elementi orizontali tip teava este asemanator la toate modelele si implica fixarea cu niste clesti din plastic rezistenti sau elemente de sustinere care se introduc intre doua randuri de tuburi, fixate in general direct pe dispozitiv sau incluse in pachetul de livrare.

Clestii vor fi fixati pe al doilea rand de jos si pe al doilea rand de sus in jos, la o distanta de 30-50 mm de tuburile verticale. Daca ai un model mai mic de calorifer, poti folosi doar trei clesti – doi sus si unul jos. Pentru modelele mai mari se folosesc patru – doi sus si doi jos. Daca modelul tau este prevazut cu elemente care se integreaza intre doua randuri, le vei monta intre penultimul si ultimul rand de sus si respectiv primul si al doilea de jos.

Inainte de a incepe montajul propriu-zis, masoara spatiul in care vrei sa montezi caloriferul, tinand seama de pozitionarea elementelor de fixare si fa semne cu creionul la fiecare punct de prindere. Utilizeaza o bormasina pentru a da gaurile de care ai nevoie pentru holsuruburi.

Indiferent de formatul elementelor de prindere, acestea sunt formate din doua sectiuni: prima asigura fixarea in perete si se prinde folosind suruburile in orificiile deja create si pregatite, iar cea de-a doua care vine deja prinsa de tuburile caloriferului se fixeaza in cea dintai prin diferite sisteme de inchidere pe care le gasesti mentionate in manualul tehnic. IN momentul in care le imbini, testeaza cu atentie prinderea pentru a te asigura ca cele doua componente ale elementelor de prindere nu se desfac.

Dupa ce ai terminat instalarea, poti incepe folosirea caloriferului, conectandu-l la o priza a carei tensiune corespunde cu cea din specificatiile produsului. Daca nu dispune de termostat integrat, poti achizitiona separat unul sau poti folosi un timer de priza care sa reduca timpul de utilizare.

Pentru o functionare eficienta, ar fi bine sa desfacti rola de cablu utilizare pentru alimentare completa, chiar daca este  mai mare decat distanta pana la priza, evitand supraincalzirea.

Sterge periodic praful si impuritatile de pe elementi utilizand o carpa umeda. Curata produsul doar atunci cand este scos din priza si nu il lasa in functiune daca nu ai nevoie de el.

About The Author

1 thought on “Cele mai bune calorifere electrice : Recomandari si Top Produse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *