12 septembrie 2024

Cele mai bune panouri radiante | Ghid de cumparaturi si Top Recomandari

0

Panourile radiante reprezinta o modalitate de incalzire moderna a locuintei, integrandu-se cu usurinta in orice fel de decor, fie ca discutam despre o incapere minalista sau eleganta. Majoritatea modelelor funcitoneaza pe baza de raze infrarosii, astfel ca vor incalzi obiectele din jur, oferind astfel un randament mai bun decat aerotermele, insa o retentie proprie mai redusa decat sobele din teracota sau caloriferele din fonta. In principiu, panourile solare sunt foarte usor de instalat, dar si de utilizat, necesita doar energie electrica, oferind un bun randament.

Actualmente, pe piata putem gasi o gama variata de panouri radiante, sub forma de plasma, cu suprafata personalizata ori versiuni mai groase similare din punct de vedere estetic cu caloriferele clasice, design-ul acestora fiind unul versatil. Panourile electrice pot asigura o incalzire rapida, in doar 5-10 minute in spatii mici, medii sau mari. Fiindca achizitionarea unui astfel de aparat presupune o anumita investitie, dar care asigura beneficii importante sanatatii tale si a celor dragi, este indicat sa te documentezi foarte bine inainte de a lua orice decizie de cumparare, de aceea, in materialul care urmeaza vom discuta in detaliu toate aspectele pe care trebuie sa le analizezi inainte de a achizitiona un model, respectiv si alte informatii utile despre tot ceea ce presupune produsul in sine.

Modalitati de instalare a panourilor radiante

cele mai bune panouri radiante pereteDaca ai decis sa achizitionezi un panou radiant bun, ai posibilitatea de a alege intre panourile radiante cu infrarosu cu fixare pe perete sau tavan ori pentru modelele freestanding, adica prevazute cu picior, pe care le poti amplasa direct pe podea. Aici depinde foarte mult de caracteristicile spatiului unde este amplasat produsul, precum si de modul de utilizare.

In cazul in care incaperea prezinta dimensiuni reduse si intentionezi sa folosesti aparatul o buna perioada de timp, fara necesitatea de a il muta si in alta incaperi, cea mai inspirata alegere este panoul radiant suspendat. Fixarea in perete ofera un aspect placut, cu atat mai mult daca optezi pentru o varianta personalizata, design-ul sau va fi apreciat.

Modelele pentru tavan desi mai putin populare, ofera o eficienta buna din perspectiva gradului de acoperire, atat timp cat este amplasat cat mai aproape de centrul camere acoperind cat mai multe dintre obiectele din incapere. In cazul in care in casa sunt copii mici care din curiozitate pot provoca incidente nedorite, atunci recomandat ar fi ca panoul sa fie montat cat mai sus.

cele mai bune panouri radiante de tavan

Daca ai neovie de un panou radiant ca sursa secundara de incalzire a anumitor incaperi sau, pur si simplu, il folosesti ocazional, atunci poti opta cu incredere pentru variantele freestanding. Insa, va fi recomandat sa il asezi la o distanta sigura de alte obiecte pentru a preveni eventuale accidente.

cele mai bune panouri radiante de podea

Despre puterea panourilor radiante si suprafata recomandata

Majoritatea modelelor de panouri radiante pentru uz casnic prezinta o putere cuprinsa intre 300 si 3000 W, iar cele mai populare sunt variantele cu puteri cuprinse intre 1000 si 1500. In general, puterea optima a unui astfel de produs este de 50-60 W pentru fiecare metru patrat pe care trebuie sa il incalzesti, insa, de regula, producatorii specifica in cazul fiecarui panou suprafata maixma pentru care poate fi folosit, iar acest indicator iti poate fi de mare folos in alegerea produsului potrivit.

Recomandarea noastra este sa iei in considerare indicatiile producatorilor, fiindca dincolo de puterea aparatului, randamentul acestuia depinde si de modul in care este construit, precum si de capacitatea sa de a transforma in radiatii infrarosii energia electrica. In principiu, ca punct de orientare, putem spune ca pentru o baie mai mica, un panou radiant cu puterea de 750-900 W este suficeint, pentru o camera medie 1000-1100 W sunt potriviti, iar pentru un living spatios este indicat un model cu puterea de peste 1500 W.

Temperaturi atinse si unghi de iradiere

La o scurta cautare, poti constata faptul ca exista doua mari categorii de panouri radiante si anume: panourile industriale si panourile pentru uz casnic.

Panourile radiante industriale sunt proiectate pentru a fi montate pe tavan, in spatii cu inaltimi de pana la 8 metri, fiind capabile sa atinga temperaturi de pana la 350 de grade Celsius la nivelul segmentului radiant. Mai usnt denumite si panouri semisferice fiindca prezinta suprafata de degajare plata, ce garanteaza un unghi de 180 de grade, acoperind astfel tot ceea ce se afla in fata lor.

Panourile radiante pentru uz casnic poate atinge o temperatura de pana la 110 grade Celsius, iar unghiurile de acoperire fiind mai mici,  motiv pentru care pot fi montate in incaperi cu inaltimi de 2.5-3 metri. Important de retinut este faptul ca un unghi mai mare asigura o incalzire mai eficienta, crscand temperatura tuturor obiectelor din incapere care se afla in raza de actiune.

Functii panou radiant

Indiferent de modelul pentru care optezi, mai scump sau mai ieftin, este important ca acesta sa dispuna, in primul rand, de buton On/Off ce iti permite oprirea sau pornirea aparatului conectat la priza. De asemenea, printre functiile de baza extrem de utile se numara si treptele de putere reglabile, in general de la doua pana la cinci trepte, si termostatul ajustabil ce permite reglarea nivelului de caldura pe care vrei sa il mentii in incapere, economisind astfel si enerige. Insa, exista variante de panouri ce nu dispun de accesoriul pentru reglarea temperaturii, drept pentru care ar trebui sa achizitionezi separat o versiune pentru masurarea temperaturii din camera.

Panourile radiante presupun un mod de functionare foarte silentios, astfel ca de mare utilitate ar fi si prezenta unui indicator luminos pentru a sti cand aparatul functioneaza sau este oprit.

Pe de alta parte, mai exista si alte functii interesante si utile care iti ofera confort, precum timer-ul care permite programarea aparatului astfel incat acesta sa poata functiona un anumit timp in siguranta chiar si atunci cand nu esti prezent fizic la domiciliu. De asemenea, modelele prevazute cu panou cu afisaj digital ofera inforamtii pretioase despre temperatura din camera si cea setata, treapta de putere activata si asa mai departe.

In plus, pentru mai mult confort in utilizare, exista aparate ce vin la pachet si cu telecomenzi astfel ca il vei putea controla fara sa te mai deplasezi la el, ci direct de pe canapea sau fotoliu. Daca discutam despre un model freestanding sau de perete, telcomanda devine un plus important, insa daca este vorba despre variantele de tavan atunci aceasta este o conditie obligatorie.

Unde amplasam panoul radiant – in exterior sau in interior?

Panourile radiante pot fi folosite atat in interior, cat si in exterior, asigurand un bun confort termic chiar si cand temperaturile de afara sunt foarte scazute. Spre deosebire de variantele de interior, cele de exterior (denumite si outdoor) sunt mai lungi si mai groase, cu un design ce permite focalizarea unedelor pe o suprafata mai mica. Pot fi gasite modele cu montaj pe perete sau variante cu picior inalt de tip stalp. Ambele variante sunt dotate cu protectie la supraincalzire, dar si sistem anti-inghet, ceea ce le ofera siguranta sporita in utilizare.

Top cele mai bune panouri radiante 2024

Panou radiant premium cu infrarosu NovoSun 950W

Vezi detalii si pret

Este un model prevazut cu o putere de 950 W si poate fi potrivit pentru o incapere cu suprafata de pana la 22 de mp. Ofera beneficii multiple precum relaxare, reducerea stresului, intarirea sistemului imunitar, anti-aging, amelioreaza simptomele de alergii. Prezinta protectie la umiditate, protectie anti-inghet si siguranta la supraincalzire.

Pachet panou radiant incalzire SUNWELL SW8 800W

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 800 W si poate fi folosit pentru incaperi cu suprafata de pana la 14 mp. Dispune de termostat pentru reglarea temperaturii, nu usuca aerul si nu necesita revizii sau aprobari. Este usor de instalat si foarte practic in orice locuinta.

Panou radiant Dragus 1100 W cu apus de soare

Panou Radiant Dragus 1100w (850w), APUS DE SOARE

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 1100 W si este potrivita pentru incaperi cu suprafata de pana la 20 mp. Ofera un design deosebit putand fi confundat cu un tablou. Se incalzeste in 5-10 minute, suprafata panoului randiant ajungand la o temperatura de 80-95 de grade Celsius sau 100-110 grade Celsius. Este recomandat pentru incaperi cu inaltimea maxima de 3 metri.

Panoul radiant Dragus 1100 W cu peisaj cascada

Panou Radiant Dragus 1100w (850w), 127/60, Peisaj Cascada

Vezi detalii si pret

Dispune de o putere de 1100 W si este recomandat pentru camere cu suprafata de pana la 20 mp. Beneficiaza de un design deosebit si are capacitatea de a se incalzi in 5-10 minute. Suprafata panoului radiant atinge o temperatura de 80-95 de grade Celsius sau 100-110 grade Celsius.

Vezi detalii si pret

Dispune de o putere de 450 W si poate incalzi suprafete de pana la 9 mp. Suprafata acestuia poate atinge o temperatura de pana la 85 grade Celsius. Se incalzeste rapid si vine la pachet cu protectie IP 54. Vine la pachet cu sistem de fixare.

Panou radiant Dragus cu peisaj de toamna

Panouri Radiante cu Infrarosu - Panou Radiant Dragus 1100w (850w), PEISAJ DE TOAMNA

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 1100 W si poate face fata unei suprafete de pana la 20 mp. Este prevazut cu termostat si ofera un design deosebit. Suprafata sa poate atinge o temperatura de 80-95 de grade Celsius sau 100-110 grade Celsius.

Panou cu infrarosu Trotec TIH 1100 S

Panou cu infraroşu Trotec TIH 1100 S

Vezi detalii si pret

Ofera un randament de aproximativ 100% si poate fi amplasat fie in perete, fie in picioare. Este silentios, nu produce miros, condens, nu consuma oxigen si nu pune praful in msicare. Suprafata acestuia atinge o temperatura de 70-90 de grade Celsius, puterea de incalzire fiind de 1100 W. Prezinta protectie la supraincalzire si protectie IP54.

Panou radiant infrarosu Trio model Garden Kyoto

Panou radiant infrarosu Trio model Garden Kyoto

Vezi detalii si pret

Este o varianta potrivita pentru incaperi foarte mici puterea acestuia fiind de 430 W. Prezinta clasa de protectie II cu grad de protectie IP 44, se monteaza pe perete si ofera siguranta si protectie. Dispune de termostat, oprire automata la supraincalziresi vine la pachet cu kit de montaj.

Panou cu infrarosu Trotec TIH 300 S

Panou cu infraroșu Trotec TIH 300 S

Vezi detalii si pret

Este o alta varianta potrivita pentru suprafete mici, puterea acestuia fiind de 300 W. Poate fi montat atat in perete, cat si asezat in picioare, suprafata acestuia atingand o temperatura de 70-90 de grade Celsius. Prezinta protectie IP54 si are o greutate de doar 2.5 kg.

Panoul electric Electrolux 800 W

Panou electric pentru incalzire, de perete, Electrolux

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 800 W si este potrivit pentru suprafete de pana la 14 mp. Beneficiaza de afisaj LED, clasa de protectie IP24 astfel ca poate fi folosit si in medii umede, cum ar fi baile. Functioneaza pe pricinpiul transformarii directe a energiei electrice in energie termica, si nu pe baza de radiatii infrarosu.

Avantajele panourilor radiante

Pentru a te convinge de eficienta unor astfel de aparate, vom recapitura avantajele pe care le presupun si vom mentiona si alte informatii utile. In primul rand, panourile radiante preuspun un mod de instalare foarte usor, mai solicitante fiind cele de tavan sau perete fiindca necesita si o bormasina si surburi pentru fixarea in zidarie. Insa, chiar si asa, nu este o misiune imposibila! Daca ai optat pentru un model tip plasma cu suport similar celor pentru televizor sau o versiune de podea, mai ramane doar sa il conectezi la o sursa de alimentare si este gata de folosire. Nu ai nevoie de avize sau autorizatii, iar un sistem complet pentru apartament poate fi montat si gata de utilizat in doar cateva ore. Radiatiile infrarosii transmise catre obiectele si persoanele aflate in raza de actiune a acestora fac parte din gama celor cu lungime de unda lunga, care sunt folosite si in medicina cu scopul de a imbunatati circulatia, sistemul limfatic si endocrin, imbunatatind imunitatea. Nu creeaza curenti de aer in incapere, nu influenteaza umiditatea aerului, motiv pentru care aceste aparate sunt o solutie eficienta si pentru persoanele cu astm sau pentru cele care se confrunta cu diverse alergii respiratorii. Mai mult decat atat, costurile de intretinere sunt zero, indiferent ca optezi pentru o varianta fixa sau mobila. Nu necesita un mod de intretinere special, ci este suficient sa il stergi ocazional de praf cu o carpa, precum orice alt obiect din casa. Asigura-te, insa, ca in momentul in care il cureti de praf, acesta este deconectat de la priza. In plus, ofera si o perioada lunga de viata de peste 15-20 de ani, cu conditia de a fi utilizate corespunzator. Fara doar si poate, panourile radiante ofera si o buna siguranta in utilizare, nu folosesc gaze naturale sau lichefiate ori vapori, lichide fierbinti. De asemenea, nu necesita cai de evacuare care sa presupune gaurirea peretilor si nici nu degaja substante toxice (fum, monoxid de carbon, dioxid de carbon etc). Modelele pentru podea, mobilier sau perete generaza temperaturi mai mici pe suprafata radianta decat variantele de tavan tocmai pentru a preveni arderea tegumentului in cazul in care atingi accidental aparatul in timpul functionarii. Nici din punct de vedere estetic nu se lasa mai prejos, panourile solare fiind mult mai subtiri decat caloriferele clasice, multe dintre ele putand fi confundate chiar si cu un tablou sau o oglinda de perete. Sunt potrivite si pentru spatii mici, economisind la randul lor spatiu, se adapteaza oricarui stil, fie minimalist sau scandinav, punand accent in mod deosebit de functionalitate.

Intrebari frecvente despre panouri radiante

  • Ce mai este nevoie sa cumpar pentru instalarea si utilizarea panourilor radiante?

Nu mai este nevoie de prea multe lucruri in plus fata de panoul radiant, ci mai este necesar suportul pentru montaj care poate fi un sistem de fixare de perete sau un kit pentru amplasarea pe sol, insa adesea acesta este inclus in pachetul de livrare. Acest aspect trebuie verificat in specificatii, iar daca este deja inclus, nu vei mai avea nevoie de nimic. Pe de alta parte, daca achizitionezi un panou ce nu dispune de termostat, atunci va trebui sa achizitionezi tu unul pentru a verifica constant temperatura.

  • Ce include un sistem de incalzire a apartamentului cu panouri radiante?

Sistemul include panourile propriu-zise alese in functie de spatiul de care dispui, cablurile de alimnetare, elementele de sustinere pentru prinderea in perete sau asezarea pe podea si cate un termostat pentru fiecare camera.

  • Exista panouri radiante cu apa calda?

Desi versiunile electrice raman cele mai populare si utilizate variante atat pentru uz casnic, cat si comercial, exista si modele alimentate cu apa calda, utilizate de regula in cladirile de birouri, hoteluri si asa mai departe, instalarea cea mai simpla realizandu-se atunci cand cladirea este in constructie, in momentul montarii tevilor pentru apa calda si rece.

  • Care sunt dezavantajele utilizarii panourilor radiante?

Cu toate ca panourile radiante vin la pachet cu o mutitudine de beneficii si avantaje, ca in cazul oricarui produs, exista si anumite dezavantaje ce trebuie mentionate. Fiindca principiul de incalzire este pe baza de curent, factura la energia electrica va creste. Aici depinde si de modul in care folositi aparatul. Totodata, spre deosebire de soba, semineu, calorifer ori radiator electric, panourile radiante nu inmagazineaza caldura, ci se bazeaza pe capacitatea de stocare a obiectelor din jur pe care le incalzesc. Pe de alta parte, acestea nu ofera posibilitatea de a incalzi si apa menajera, ci sunt folosite strict pentru incalzirea locuintei.

Pret si consum

Chiar daca majoritatea modelelor asigura un randament ridicat, de 80-90%, panourile radiante trebuie analizate si din perspectiva consumului si eficientei. Astfel, vom defalca eventualele costuri pentru a intelege tot ceea ce inseamna un panoul radiant si din acest punct de vedere.

  • Costuri initiale – se refera la suma pe care o investesti atunci cand achizitionezi aparatul. Vei gasi pe piata modele a caror preturi pornesc de la 250 de lei si ajung la 2500 de lei, pentru versiunile de uz cansic, fiind indicate pentru camere cu suprafete medii de pana la 24 mp. Din gama celor  mai mici variante, cu puteri de pana la 470-500 W,  cu suprafete recomandate de 8-10 mp, poti gasi variante foarte accesibile la 200-350 lei sau poti alege modele premium care ajung la 1500 lei. In general, majoritatea se orienteaza catre modelele de mijloc, adica catre variante cu preturi care alterneaza in jur de 600-700 lei. Daca ai nevoie de o putere mai mare, de 950-1000 W, atunci un astfel de produs te poate costa intre 1200-2500 lei. In plus, daca nu este inclus in oferta panoului, va trebui sa mai achizitionezi un termostat care poate costa intre 100 si 500 de lei, in functie de modelul pentru care optezi.
  • Randament – determina cat la suta din puterea consumata este transformata efectiv in radiatii infrarosii care pleaca mai departe sa incalzeasca incaperea, variind intre 80 si 98%. Sigur cu cat produsul este mai ieftin, cu atat si randamentul va fi mai mic, astfel ca va consuma mai mult pentru a genera caldura de care ai nevoie.
  • Consumul  de curent – depinde de o multime de factori precum randament, calitatea izoltatiei, numarul de pereti la exterior, precizia termonstatului si altele. In principiu, un panou radiant functioneaza intre 3 si 10 ore pe zi, media fiind de 6 ore. Pentru a determina comsumul, trebuie sa inmultesti puterea cu numarul de ore. De exemplu, ai un model de 750 W si o camera de 10 mp, astfel consumul va fi intre 2.25 si 7.5 kW pe zi cu un nivel mediu de 4.5 kW. Inmultind cu 30 de zile de folosire, obtii un consum de 135 kW, adica o factura lunara de aproximativ 67.5 lei calculat la un tarif al kilowatului de 0.5 lei. O varianta de 1200 W folosita pentru un spatiu de aproximativ 20 mp, va genera o cheltuiala de aproximativ 110 lei pe luna.
  • Intretinere si mentenanta – vestea buna este ca nu exista costuri de intretinere si mentenanta, panourile radiante rezista foarte bine in timp, iar cum spuneam anterior, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa curatati ocazional praful de pe ele cu o carpa si sa folosesti corect aparatul. In acest sens, iti poate fi util manualul cu instructiuni.

cele mai bune panouri cu infrarosu

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *