6 octombrie 2024

Cele mai bune ventilatoare – Sfaturi utile si Recomandari

0
Temperaturile ridicate inregistrate de termometre in sezonul cald pot crea un real disconfort, mai ales, atunci cand nu dispunem de o solutie eficienta pentru racorirea casei. Pentru cei care nu dispun de un buget prea mare sau, din alte motive, nu pot achizitiona un aparat de aer conditionat montat in perete, cea mai practica si populara solutie este achizitionarea unui ventilator. Acesta are capacitatea de a ameliora disconfortul termic, dovedindu-se in multe situatii a fi solutia ideala. De asemenea, un alt avantaj important al acestui produs consta in buna portabilitate, respectiv, posibilitatea de a il muta cu usurinta si de a il folosi in mai multe incaperi. Mai mult decat atat, acest tip de aparat reprezinta o varianta accesibila oricarui buget. Cu toate ca este un aparat relativ simplu din toate punctele de vedere, totusi, pentru a face o alegere cat mai potrivita nevoilor tale, ar fi bine sa cunosti cateva detalii utile. Astfel, vei cunoaste toate detaliile referitoare la ventilatoare si vei descoperi ceea ce ti se potriveste cel mai bine.

Cele mai bune ventilatoare cu picior

Ventilator cu picior Trotec TVE26S

Ventilator cu picior TVE26S Trotec

Vezi detalii si pret

Pune la dispozitie 26 de trepte de viteza, dar si 5 moduri de functionare: normal, vant natural, noapte, confort si mod silentios. Prezinta oscilatie automata la 85 de grade cu posibilitatea de deconectare. Vnetilatorul poate fi inclinat la un unghi de 20 de grade. De asemenea, inaltimea produsului poate fi reglata de la 120 de cm pana la 137 cm. Beneficiaza de ecran LED, telecomanda cu infrarosu, functie de temporizare si prezinta 5 palete de ventilare. Are o putere de 35 W si inregistreaza maxim 59 dB.

Ventilator cu picior Trotec TVE25S

Ventilator cu picior TVE25S Trotec

Vezi detalii si pret

Dipsune de trei trepte de ventilare, functie timer si telecomanda cu infrarosu. Dispune de oscilatie automata la 80 de grade, unghi de inclinare al ventilatorului pana la 30 de grade. Inaltimea poate fi si ea reglata de la 110 cm  pana la 130 de cm. Diametrul paletelor de ventilare este de 40 de cm. Puterea consumata este de 40 W, iar nivelul maxim de zgomot produs este de 57 dB.

Ventilator cu picior Smart Duux Whisper FlexVentilator Smart Duux Whisper Flex

Vezi detalii si pret

Prezinta 26 de trepte de viteza si inregistreaza un debit al aerului de 710 mc/h. Inaltimea produsului poate fi reglata de la 51 cm pana la 88 cm. Dispune de functia Wifi, display digital si telecomanda. Diametrul elicei este de 15 cm. Printre functiile din dotare se numara oscilatia verticala, oscilatia orizontala si timer.  Puterea consumata este cuprinsa intre 3-27 W.

Ventilator cu picior Daewoo DDV166

Vezi detalii si pret

Pune la dispozitie trei trepte de viteza si o putere de 50 W. Inaltimea poate fi reglata, iar datorita diametrului de 40 cm reuseste sa racoreasca eficient incaperea. In plus, baza rotunda cu diametrul mare ofera un bun echilibru aparatului.

Ventilator cu picior Xiaomi BHR4828GL

Vezi detalii si pret

Prezinta trei trepte de putere, miscare oscilatorie si o putere consumata de 15 W. Puteti regla cu usurinta lungimea piciorului, in functie de nevoi. Diametrul elicei este de 40 cm, iar baza rotunda ofera o buna stabilitate. Greutatea ventilatorului este de 3.13 kg.

Cele mai bune ventilatoare turn

Ventilator turn Trotec TVE 40 T

Trotec TVE 40 T

Vezi detalii si pret

Dispune de sase trepte de viteza, functia de oscilatie la 60 de grade si trei moduri de functionare: mod normal, mod de vant natural si  mod de noapte. Prezinta functie de temporizare, ecran LED cu tablou de comanda tactil. Prezinta o putere consumata de 45 W si este dotat cu telecomanda cu infrarosu. Nivelul maxim de zgomot inregistrat este de 57 dB.

Ventilator tip turn Daewoo DDV200

Vezi detalii si pret

Inregistreaza o putere de 60 W si este prevazut cu trei trepte de putere. Include functia de oscilatie la 60 de grade pentru intregul ventilator si pune la dispozitie functia Timer ce permite presetarea activitatii aparatului in decurs de 15 ore. In plus, este prevazut cu filtru de praf ce asigura o calitate mai buna a aerului.

Ventilator turn Clean Air Optima CA405

Clean Air Optima CA405

Vezi detalii si pret

Inregistreaza un debit de 520 mc/h si este prevazut cu trei trepte de putere. Dispune de trei moduri de functionare si anume: mod normal, mod natural si mod sleep. Timer-ul permite setarea aparatului pentru o ora, 2, 4 sau 8 ore. Prezinta un consum cuprins intre 40-65 W. Functia de oscilatie permite rotirea la 80 de grade. In plus, nivelul de zgomot produs este de maxim 55 dB.

Ventilator turn Trisa Fresh Breeze 9346.43

Trisa Fresh Breeze 9346.43

Vezi detalii si pret

Pune la dispozitie trei trepte de putere si functii utile precum cea de somn care scade treptat viteza aerului sau cea de vant care variaza viteza aerului automat. Unghiul de oscilatie este de 70 de grade si inregistreaza o putere consumata de 45 W. Este prevazut cu senzor de temperatura si dispune de telecomanda pentru o operare cat mai comoda.

Ventilator turn Zilan ZLN-3437

Zilan ZLN-3437

Vezi detalii si pret

Beneficiza de trei trepte de viteza, impreuna cu functiile de oscilatie si timer. Durata timer-ului ajunge pana la 7 ore si jumatate, iar oscilatia pana la 90 de grade. Prezinta o putere consumata de 45 W si inregistreaza un nivel maxim al zgomotului de 60 dB. Debitului aerului inregistrat este de 1787 mc/h.

Ventilator turn cu ionizare ECG FS 91 T

ECG FS 91 T

Vezi detalii si pret

Ofera trei trepte de viteza si trei moduri de operare: vara pentru ventilatie intensa, normal pentru rularea conform setarilor implicite si noapte pentru viteza alternata. Dispune de functie de ionizare, functie de oscilatie la 80 de grade, timer ce poate fi setat pe 1, 2,4 sau 8 ore. Cantareste doar 3.5 kg.

Cele mai bune ventilatoare de tavan

Ventilator de tavan MCF-3050, MUHLER

Ventilator de tavan MCF-3050, MUHLER

Vezi detalii si pret

Este realizat din metal si MDF si prezinta trei trepte de putere. Diametrul elicei este de 95 cm si inregistreaza o putere consumata de 55 W.

Ventilator de tavan cu lustra Wonderlamp Basic Marrón

Vezi detalii si pret

Este prevazut cu lamele metalice si este potrivit pentru o incapere cu suprafata de pana la 13 mp. Prezinta trei trepte de putere si unghi de inclinare la 19 grade.  Elicea are un diametru de 76.2 cm si beneficiaza de protectie IP20.

Ventilator de tavan MUHLER MCF-4260

Vezi detalii si pret

Este realizat din aluminiu si MDF si dispune de trei trepte de viteza. Diametrul elicei este de 107 cm, iar unghiul lamelor de 7.5 grade. Se poate roti in ambele directii si este o solutie potrivita pentru interior.

Cele mai bune ventilatoare de birou

Ventilator de masa, VONROC, AF501AC_WHITE

Vezi detalii si pret

Prezinta trei trepte de viteza si inregistreaza o putere de 50 W. Dispune de functia oscilatie, timer si este orientare reglabila. In plus, poate fi controlat si prin telecomanda.

Ventilator de birou Adler AD 7303 Adler AD 7303

Vezi detalii si pret

Prezinta trei trepte de putere si inregsitreaza o putere de 45 W. Detine functia de oscilatie, trei elice cu diametrul de 30 cm, avand o greutate de doar 1.7 kg

Ventilator de birou Zelmer ZTF0400

Vezi detalii si pret

Dispune de trei trepte de viteza, putere consumata de 50 W si o greutate de doar 1.1 kg. Prezinta oscilatie automata la 90 de grade cu functiune de deconectare.

Ce tipuri de ventilatoare exista?

In vederea determinarii produsului potrivit, ar fi bine, in primul rand, sa cunoasteti ce tipuri de ventilatoare exista. In funcitei d eforma si locul in care pot fi amplasate, distingem urmatoarele modele:
  • Ventilatoarele cu picior
  • Ventilatoarele de birou
  • Ventilatoarele de terasa
  • Ventilatoarele de tavan
  • Ventilatoarele turn
cel mai bun ventilator cu piciorVentilatoarele cu picior reprezinta cea mai populara varianta si poate fi utilizata pentru o camera, chiar si la bloc. Sunt alcatuite dintr-o elice mare, protejata de un grilaj, propulsata de un motor de putere mica sau medie, ambele fiind montate in varful unei tije cu suport de stabilizare pe sol. Elicea  realizeaza rotatii de inalta frecventa, iar viteza poate fi reglata pe mai multe trepte. Totodata, unitatea cu palete si motor se pot roti putand dispersa aerul in mai multe directii. In acelasi timp, si inaltimea tijei poate fi reglata in functie de preferinte si nevoi. Avantajul acestei game consta in pretul destul de mic, dar si in randamentul oferit pentru incaperi mai mici, caci fluxul de aer nu este cel mai puternic si nici nu este dirijat la distante foarte mari. cele mai bune ventilatoare de birouVentilatoarele de birou sunt o solutie ce ofera o portabilitate foarte buna, fiind o optiune recomandata in situatiile in care aparatul de aer conditionat lipseste, fiind o varianta miniaturala a modelelor cu picior. Dispune, deopotriva, de elice si motor, impreuna cu un suport ce permite amplasarea acestuia pe suprafete orizontale, fara tija. Poate fi gasit in diverse marimi, de obicei, inaltimea lor variind intre 18 si 30 cm. Randamentul poate fi usor mai redus, insa fiind un aparat mic, il puteti amplasa cat mai aproape de masa de lucru. Produsul poate fi folosit atat acasa, cat si la birou, poate fi transportat usor fiind un model compact. cele mai bune ventilatoare de terasaVentilatoarele de terasa sunt ideale pentru cei care locuiesc la casa sau pentru utilizarea lor in baruri si cafenele. Reprezinta o varianta mai putenrica, ar si mai costisitoare, comparativ cu ventilatoarele cu picior. De asemenea, sunt mai voluminoase si sunt realizate pentru a crea curent de aer in exterior, integrand astfel un motor mai puternic, care la randul sau, va presupune si un consum energetic mai mare. cele mai bune ventilatoare de tavanVentilatoarele de tavan sunt o optiune excelenta pentru suprafete mari sau pentru birouri. Sunt mai puternice, performantele lor apropiindu-se de cele ale unui aparat de aer conditionat. Se monteaza pe tavanul incaperilor si au capacitatea de a racori intreaga incapere. Elicea poate fi protejata sau descoperita, design-ul fiind ales in functie de preferinte. cele mai bune ventilatoare turnVentilatoare turn sunt potrivite pentru spatii mai restranse, iar din punct de vedere al performantelor, sunt comparabile cu modelele cu picior. Includ o unitate de centrifugare a aerului cilindrica alungita, ce permit dispersarea curentilor pe toata inaltimea. Acest gen de aparat este eficient in economisirea spatiului si il puteti amplasa oriunde. Fluxul de aer este multi-directional, iar functiile permit reglarea acestuia pentru a face fata oricaror conditii.

Despre fluxul de aer

Fluxul de aer se refera la forta cu care este ventilat aerul fiind masurat in metri cubi pe minut sau pe ora. Analizand aceste valori, va puteti face o idee de ansamblu aspra randamentului pe care aparatul il poate oferi. Bineinteles, trebuie sa va raportati si la volumul total al camerei. Pentru cei ce cauta un ventilator indicat pentru interior, in speta, pepntru incaperi mai mici precum baie sau bucatarie, un ventilator ce ofera un debit de pana la 100 mc/h este suficient. Pe de alta parte, daca aveti nevoie de un aparat care sa faca fata unei suprafete mai mari, ar trebuie sa va  orientati catre modele care ofera un debit de 200 mc/h. In plus, atunci cand vine vorba despre spatii exterioare, este necesar un flux de aer cat mai mare, de peste 250 mc/h pentru a avea intr-adevar rezultate bune.

Consum 

In general, regula este simpla in ceea ce priveste consumul – cu cat spatiul este mai mare, cu atat consumul poate creste, aparatul avand nevoie de o putere mai ridicata. Consumul este exprimat in watti (W). De exemplu, daca sunteti in cautarea unui aparat care sa obtina un debit de aproximativ 200 mc/h, va trebui sa va orientati catre un produs care sa aiba o putere de aproximativ 50 W. Va consuma destul de putin si isi va indeplini cu succes obiectivele. Daca aveti totusi nevoie de un debit ceva mai mare de 200-400 mc/h, atunci un dispozitiv cu puterea de pana la 100 W ar fi alegerea optima. Pentru spatii exterioare, se ia in calcul eficienta sa fiindca ar putea sa nu fie similara ca in interior, caci discutam despre un spatiu deschis. Pentru un randament cat mai bun, este necesara o putere de peste 100 W, astfel ca putem concluziona faptul ca ventilatoarele de exterior sunt mai mari consumatoare de energie decat cele de interior.

Functii si optiuni utile

Atunci cand alegeti un ventilator bun, ar trebui sa tineti cont de existenta a catorva functii si optiuni utile, precum: posibilitatea reglarii vitezei, dispersia multi-functionala, dar si alte functii suplimentare. Viteza de centrifugare determina puterea fluxului de aer, precum si distanta la care poate fi dispersat. Este foarte important sa optati pentru un model ce poate regla viteza, astfel incat aparatul sa ofere cat mai multa flexibilitate si sa se poata adapta conditiilor, respectiv incaperilor unde va fi amplasat. De asemenea, pot fi persoane mai sensibile la fluctuatii de temperatura, de aceea, aparatul va trebui reglat la intensitate cat mai mica. Pe de alta parte, pentru o racire cat mai rapida si mai uniforma, este necesara posibilitatea dirijarii aerului in diverse directii. Cele mai eficiente variante in acest sens sunt ventilatoarele turn, respectiv cele plafon, in timp ce modelele cu picior prezinta optiuni de rotire in jurul axului tijei, la un unghi de maxim 180 de grade. In ceea ce priveste optiunile speciale, deopotriva, la fel utile, aintim de cea de pulverizare a aerului cu vapori. Aceasta solutie este foarte utila pentru o terasa, in vederea crearii unui micro-climat cat mai bun. In plus, ar fi bine ca aparatul pe care il alegeti sa dispuna si de telecomanda pentru a putea controla aparatul fara sa fie nevoie sa va deplasati pana la panoul de control integrat pe tija.

Portabilitate

Referitor la portabilitatea produsului, aceasta face referire la cat de usor va fi de transportat ventilatorul dintr-o camera in alta. Modelele cu o greutate de peste 7 kg vor necesita roti de trasnport la nivelul bazei pentru a fi transportate cat mai usor. Cele mai mici, care cantaresc mai putin, vor putea fi mutate destul  de usor si rapid. In principiu, cand discutam despre portabilitate, ne referim in mod special la modelele cu picior, de birou, de terasa sau turn. Aceasta caracteristica nu este specifica si modelelor de tavan, fiindca acestea sunt o solutie  de  ventilator fixa care necesita montare in tavan si nu poate fi mutata.

Despre montarea, utilizarea si intretinerea ventilatorului

Asa cum spuneam inca de la inceput, ventilatoare sunt niste aparate relativ simple, ce presupun un mod de utilizare, montare si intretinere facil. Totusi, pentru a va putea bucura de o durata de viata cat mai mare a aparatului, precum si de performante constante in timp, ar trebui sa tineti cont de cateva aspecte esentiale. In ceea ce priveste montajaul aparatului, lucrurile ar putea sta in mod diferit de la un  brand la alatul. Unele modele ar putea veni montate intr-o proportie mai mare, in timp ce altele vor avea nevoie de mai mult efort din partea utilizatorului pentru a fi montate. Varianta ce solicita utilizatorul cel mai mult este aceea in care veti  primi grilajul desfacut care este foramt din partea frontala, dorsala, elice, capac pentru elice si piulita, ansamblul motor alaturi de segmentul superior al piciorului de sustinere, inelul telescopic de fixare si partea inferioara a piciorului montat sau nu in suportul pentru montaj. Acesta din urma poate fi rotund, dreptunghiular sau poate avea alta forma. Inainte de a va apuca de montaj, ar fi recomadnat sa verificati componentele pe care le veti avea de asamblat, pentru a nu avea parte de zgarieturi sau fisuri. In general, capatul si baza aparatului se vor monta separat, dupa care se vor conecta la  final. Nu uitati nici de ghidul de instalare care trebuie urmarit cu atentie si care va va indica pas cu pas ceea ce aveti de facut. Partea superioara poate veni deja asamblata sau poate necesita asamblarea de catre utilizator. Daca totusi va aflati in ultima situatie, aveti in vedere faptulc a s-ar putea ca pe asamblul motorul sa gasiti fixata o piulita de prinderte si capacul elicei. Defiletati cu grija aceste doua componente si montati griljaul posterior pe asamblul motor. Daca pachetul include o piulita, folositi-o pentru a fixa cele doua elemente. Piciorul ventilatorului este alcatuit din partea inferioara si suportul pentru stabilitate, care pot fi separate sau imbinate din fabrica. Daca sunt separate, va trebui sa introduceti capatul de jos al piciorului in suport si sa il fixati in sistemul cu care a fost prevazut – prin infiletare simpla, cu inel cu infliletare, inel cu surub si asa mai departe. Imbinati ulterior extremitatea superioara cu cea inferioara si asigurati-va ca ati prins bine. Cat despre intretinerea si utilizarea produsului, in primul rand, asigurati-va ca suprpafata unde este amplasat este una dreapta si stabila, departe de ferestre sau locuri cu umezeala mare. Daca aveti copii mici, ar fi bine sa nu ii lasati nesupravegheati in preajma aparatului. Atunci cand nu folositi ventilatorul, scoateti-l din priza si asezati-l intr-un loc sigur. Nu puneti mana uda sau umeda pe stecher. Se recomanda ca periodic sa curatati grilajele si elicea de praf folosind o carpa usor umeda sau chiar uscata. NU introduceti elementele componente ale aparatului in apa si nici nu stropiti produsul cu apa. Pe timpul iernii, depozitati-l intr-un loc curat, fara praf, mizerie sau umezeala.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *