Cele mai bune perne de dormit : Ghid de cumparaturi si Top Recomandari
Calitatea somnului este determinata pe langa salteaua pe care ne odihnim, si de pernele pe care le folosim. Perna contribuie in mod direct la obtinerea unei pozitii corecte si comode in timpul somnului. Poate ajuta la protejarea coloanei vertebrale si sustinerea corespunzatoare in repaos. Poate ca nu multe persoane sunt constiente de importanta reala a pernei pe care se odihnesc, insa este timpul va informati si sa alegeti cea mai buna perna de dormit care va contribui la un stil de viata sanatos. Nu este suficient sa va lasati atrasi de ofertele de pe piata, ci trebuie sa alegeti un produs de calitate, care sa poata face diferenta.
Top cele mai bune perne de dormit
#1 Perna anatomica Dormeo Aloe Vera II
Este o alternativa excelenta pentru orice pozitie de dormit: lateral, pe spate sau pe burta. Puteti regla individual inaltimea in functie de nevoi. Este fabricata din material ecologic si poate fi spalata la o temperatura de 60 de grade Celsius. Partea ingusta a acestgeia ofera un bun sprijin in zona gatului si umerilor, iar partea mai lata asigura o senzatie confortabila pentru zona capului. Fibrele din vascoza asigura un aspect soft si permite termoreglarea corpului in timpul somnului. Dimensiunile acesteia sunt de 50 x 70 cm.
#2 Perna Dormeo Air+ Smart
Prezinta un design 2 in 1 imbinand proprietatile pernei clasice cu cele ale pernei anatomice. Partea anatomica aisgura sprijin gatului si coloanei vertebrale, iar partea clasica umpluta cu microfibre Wellsleep ofera o respirabilitate excelenta. Prezinta proprietati antibacteriene si lasa aerul sa patrunda eficient in interiorul sau. Este prevazut cu tub Octaspring ce ofera un sprijin excelent gatului, dar si coloanei vertebrale. Acesta este realizat din poliuretan si spuma cu memorie. Dimensiunile pernei sunt de 40 x 60 cm.
#3 Perna Orotpedicus latex wellness anatomica
Este o alternativa excelenta pentru persoanele care se confrunta cu dureri la nivelul capului, gatului si umerilor, asigurand o sustinere foarte buna. Gratie formei anatomice, previne presiunile resimtite si ajuta la o aliniere mai buna a coloanei vertebrale. De asemenea, include perforatii care sa asigure imbunatatirea fluxului de aer pentru a nu transpira pe durata noptii. Gratie elasticitatii materialului, nu se deformeaza in timp si poate fi folosita fara probleme pentru o perioada mai mare de timp. Poate fi spalata in masina de spalat rufe la temperatura de 40 de grade Celsius. Dimensiunile pernei sunt de 60 x 30 x 12 cm.
#4 Perna cu puf de gasca Somnart Domine
Ofera o elasticitate excelenta pe care si-o mentine in timp. Prezinta un nivel de fermitate moale, compozitia acesteia fiind realizata in proportie de 100% din puf de gasca. Permite o ventilatie foarte buna a aerului si absoarbe umezeala. Prezinta etichete Oeko-Tex ce demonstreaza faptul ca a trecut cu succes diferite teste ce o fac un produs sigur pentru sanatatea noastra. Dimensiunile acesteia sunt de 70 x 70 cm.
#5 Perna clasica 3 in 1 3in1 Dormeo Adapt
#6 Perna anatomica Ortopedicus Memory
Este o perna anatomica ce ofera un confort excelent, datorita design-ului inteligent al spumei cu memorie. Este usor de modelat si asigura o sustinere anatomica excelenta. Constituie o buna alternativa pentru orice pozitie de somn – lateral, spate sau burta. Include husa detasabila si lavabila in masina de spalat rufe la temperatura de 40 de grade Celsius. Textilul corespunde standardului Oeko-Tex Standard 100. Husa pernei este realizata in proportie de 100% din poliester. Dimensiunile acestui model de perna sunt de 60 x 40 x 12 cm.
#7 Perna latex ergonomica SomnArt
Imbina excelent proprietatile unei perne anatomice pentru confortul sporit cu cele ale latexului care este foarte elastic. Miezul din latex perforat asigura o buna circulatie a aerului prevenind supraincalzirea pe timpul noptii. Este excelenta fie ca preferati sa dormiti pe spate, pe lateral sau pe burta. Latexul natural reprezinta secretia laptoasa a arborelui de cauciuc, fiind recoltat cel mai des in Asia de Sud-Est, unde arborii picura latex prin taierea unei mici deschizaturi in trunchi, fiind un proces regenerabil. Dimensiunile pernei sunt de 67 x 42 x 12 cm.
#8 Perna puf gasca Domine
Ofera elasticitate, rezistenta si prezinta un bun volum. Isi mentine excelent elasticitatea in timp, iar husa este realizata din proportie de 100% din bumbac natural de cea mai buna calitate. Fermitatea pe care o ofera este una moale. Se bucura de certificari precum OEKO-Tex 100, ISO 9001. ISO 14001, OHSAS 18001. Dimensiunile acestui model de perna sunt de 60 x 60 cm.
Cum alegem cele mai bune perne de dormit?
Tipuri de perne
Exista mai multe tipuri de perne fie ca ne referim la cele de dormit sau la cele decorative. Insa, pentru ca subiectul discutiei noastre se refera la pernele de dormit, atunci vom discuta exclusiv despre ele, iar scopul este acela de a opta pentru o varianta care sa ne asigure un somn de inalta calitate.
- Pernele din spuma cu memorie – sunt cele mai scunoscute tipuri de perne si cele mai folosite, impreuna cu cele clasice. Acestea ofera un somn relaxant si confortabil, urmand liniile corpului, fara a pune presiune pe anumite zone. Gasindu-va o pozitie comoda de dormit, aceasta perna o va mentine ajutandu-va sa va bucurati de un somn linistit. De asemenea, ar fi bine sa stiti ca pernele cu spuma sunt ergonomice ceea ce inseamna ca va pot ajuta sa reduceti durerile, mai ales, cele cervicale. Mai mult decat atat, unele modele de perne cu memorie pot fi umplute cu fulgi cu memorie sau pot fi tratate pe suprafata cu extracte de aloe vera, ce pot oferi un miros placut pernei, precum si proprietati excelente de igiena.
- Pernele cu puf de gasca – sunt cunoscute de mai multi ani si preferate de catre cei care doresc umplutura naturala ce ofera moliciune si confort. Acesta asigura pernelor volum, dar nu si greutate. Sunt recomandate cat timp nu aveti probleme in zona gatului, capului sau umerilor. Confortul pe care il ofera o perna cu puf de gasca este minunat, datorita fatpului ca sunt moi si pufoase. Umplutura nu se taseza in timp, iar exteriorul perne poate fi fabricat din bumbac sau microfibra. Aceste materiale imbunatatesc nivelul de confort, lasa pielea sa respire si nu retin transpiratia. Insa, atunci cand vine vorba de curatarea acestor perne, ar trebui sa fiti atenti. Daca le veti spala in masina de rufe, exista riscul de a le deteriora. Puful de gasca este rezistent in timp si va avea nevoie uscare rapida si uniforma, astfel incat sa preveniti dezvoltarea mucegaiului in interior. In acest context, este recomandat sa apelati la igienizarea profesionala.
- Pernele clasice – se caracterizeaza prin confort si sanatate. Cele mai multe variante de perne clasice sunt prevazute cu protectii bateriene sau fungice ori tratamente speciale antistatizante. Printre cele mai bune perne de dormit se afla:
- pernele hipoalergenice – sunt pernele medicinale cu umplutura din perle de fibra buclata de tip SuperBall din poliester, matlasate. Ofera o fermitate medie sau mare caci sunt concepute special pentru sustinerea gatului si capului. Acesta modele de perne pot fi spalate la temperaturi mari de pana la 95 de grade Celsius.
- pernele antimicrobiene si antifungice – sunt perne medicinale, special concepute pentru persoanele care sufera de alergii sau care se confrunta cu pielea sensibila. Aceste variante de perne protejeaza pielea si asigura un confort excelent. Isi pastreaza foarma chair si dupa spalari la temperaturi ridicate. Nivelul de fermitate este unul mediu spre mare.
- pernele antistatiante hidrofilice, hipoalernice – sunt tot un tip de perne medicinale ce asigura un bun confort, indiferent de pozitia de dormit. Nivelul de fermitate este unul mariu spre mare, perna oferind sustinere excelenta a capului si gatului. Materialul de umplutura este reprezentat de bilutele de poliester, tip SuperBall, cu tratament antistatizant.
- pernele din microfibra sau microfibra striata – sunt pernele uzuale care pot fi curatate pana la 90 de grade Celsius, fara a se deteriora. Umplutura lor este realizata din fibre de poliester siliconizate, motiv pentru care ofera un excelent confort.
- Pernele anatomice – prezinta curbura specifica a corpului. Coloana cervicala prezinta o anumita conformatie, nu este perfect dreapta, de aceea ajuta la mentinerea echilibrului si mentinerea unei posturi corecte. Pentru ca perna sa fie potrivita pentru somn, trebuie sa asigure o sustinere eficienta spatelui, gatului, capului si umerilor, pernele anatomice facand exact acest lucru. De asemenea, acestea sunt realziate dn materiale ce lasa pielea sa respire pentru un somn cat mai linistit.
Pozitia de dormit
Perna va fi aleasa si in functie de pozitia preferata de dormit. In acest context, veti stabili care ar fi volumul si grosimea de care aveti nevoie pentru perna potrivita. Cei care prefera sa se odihneasca mai mult pe spate, au nevoie de o perna mai subtire, cu volum moderat ce asigura o inclinare minima a capului pentru ca barbia sa nu fie adusa in piept, iar zona cervicala sa fie sustinuta eficent.
Pe de alta parte, cei care prefera sa se odihneasca pe o parte, au nevoie de o perna usor rigida, aproape cilindrica si ferma, care sa completeze perfect spatiul dintre umar si ureche fara a obosi muschii gatului prin tensionarea lor. Pentru cei care se odihnesc cu fata in jos , este nevoie de o perna cat mai subtire, aproape aplatizata, dublata de o a doua perna asezata sub abdomen pentru a asigura astfel o pozitie buna in zona cervicala.
Duritate
Duritatea este un alt aspect care trebuie analizat si care contribuie in mod direct la calitatea somnului. Daca unele persoane prefera o perna mai pufoasa si mai moale, s-ar putea ca alte persoane sa aleaga o perna ferma. Duritatea exprima, pe de alta parte, si capacitatea pernei de a prelua greutatea capului si tensiunea de la nivelul gatului. O perna moale poate prelua mai putine tensiuni, in timp ce o perna mai tare va asigura un nivel de rezistenta mai mare si va sustine mai bine.
Pernel cu puf de gasca asigura un grad scazut de duritate caci puful are o densitate foarte mare, eci, nu va prelua complet greutatea capului. Pe de alta parte, pernele antomice si cele cu spuma cu memorie sunt mai indicate pentru cei care sufera de afectiuni cervicale, oferind un bun suport la nivelul gatului. Acesta pot avea o duritate medie, mare sau medie spre mare, in acest sens, avand posibilitatea de a alege ceea ce vi se potriveste.
Pe de alta parte, trebuie sa fiti constienti de faptul ca o perna cu duritate prea mare, poate forta corpul sa stea intr-o anumita pozitie, ceea ce ar putea provoca dureri. In plus, unele probleme precum carceii, la nivel de cervical pot fi determinate si de utilizarea unor perne incompatibile cu nevoile voastre.
Dimensiuni
Sigur ca si dimensiunile pernei trebuie luate in calcul atunci cand cautati o perna de dormit buna. Miscam capul in timpul somnului si avem tendinta de a cauta cele mai bune pozitii de somn, asadar este esential sa alegem o perna de dimensiuni potrivite.
Pot exista multe variante de dimensiuni, insa, va recomandam sa folositi pernele uzuale cu dimensiuni aproximative de 50 x 60 cm sau 60 x 60 cm. Acestea pot acoperi suprafata patului alocata pentru dormit. Daca aveti o saltea de doua persoane, doua perne de aceste dimensiuni vor fi perfecte. Aveti in vedere sa alegeti si fete de perna de dimensiuni potrivite.