12 septembrie 2024

Cele mai bune tocatoare de resturi vegetale | Ghid de cumparaturi si Review

0
Pentru o gradina ingrijita, tocatorul de resturi vegetale este un dispozitiv indispensabil ce nu ar putea sa lipseasca. Nu este usor sa alegi cel mai bun tocator de resturi vegetale potrivit pentru nevoile tale, insa o buna informare prealabil te-ar putea ajuta sa faci o alegere inspirata. Practic, rolul sau este acela de a te scapa de surplusul de vegeteatie, dupa curatarea gradinii, transformandu-l in ingrasamant natural de plpannge. Dar pentru inceput va propunem sa urmariti ghidul si recomandarile pe care vi le vom prezenta.

Top cele mai bune tocatoare de resturi vegetale

Tocator silentios crengi Bosch AXT 25 TC

Bosch AXT 25 TC

Vezi detalii si pret

Este un model electric prevazut cu un rezervor cu capacitatea de 53 de litri. Prezinta o putere de 2500 W si dispune de nou sistem Turbine-Cut ce asigura un debit de trecere foarte rapid, indiferent ca vorbim despre materiale moi sau lemn tare. Debitul acestuia este de 230 kg/h si pentru crengi cu diametrul de pana la 45 mm.

Tocator crengi si resturi vegetale electric Villager VC 2500

Vezi detalii si pret

Toaca eficient crengile in cele mai mici bucati gratie sistemului de lame conice. Prezinta o putere de 2500 W si include un vas colector de 40 de  litri. Este ideal pentru producerea biomasei, iar rotile din dotare il fac usor de manevrat.

Tocator crengi si resturi vegetale Einhell GC-KS 2540

Einhell GC-KS 2540

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 2000 W si o viteza maxima de 3800 de rotatii pe minut. Dispune de doua lame rotative din otel special, palnie oscilanta cu blocare de siguranta, sasiu robust cu roti si maner de tarnsport. Diametrul ramurei este de maxim 40 mm.

Cum alegi un tocator de resturi vegetale bun?

Alimentare

In prezent, exista doua categorii principale de tocatoare motorizate: cele cu motor alimentat cu carburant si cele alimentate cu energie de la reteaua electrica.  Pentru cei ce detin gradini de dimensiuni mai mici csi au de tocat mai multa iarba, frunze, resutri de arbusti si mai putgin crengi de copac, pot opta pentru un tocator electric. Se descurca bine, au putere moderata si trebuie conectate la priza, fiind o solutie mai convenabila ca pret. Motorul este unul mai economic si prietenos cu mediul inconjurator. La polul opus, sunt cei care au gradini mai mari si care au nevoie sa marunteasca orice tip de rest vegetal, chair si crengi de copaci. O solutie optima pentru nevoile acestora este tocatorul cu benzina.   Incorporeaza un motor cu ardere interna si ofera o pputere mare, portabilitate excelenta si poaate fi  folosit in toate colturile curtii sau livezii. Este o varianta mai zgomotoasa si mai costisitoare decat cea electrica, insa in aceasta situatia este si cea mai eficienta.

Metoda de maruntire

Din punct de vedere al modului de maruntire, distingem tocatoaraele de impact si cele cu strivire. In primul rand, diferenta poate fi observata la nivelul de pret, dar si la zgomotul produs in timpul functionarii. Daca preferati o varianta mai ieftina, atunci cel conventional cu impact ce include o lama interna rotativa, ce sectioneaza si portioneaza frunze, iarba si crengi este alegerea ideala. Daca sunteti dispusi sa investiti mai mult si preferati un aparat silentios, atunci puteti opta pentru un tocator cu turbina. Zdrobeste crenginle adaugate in interior obtinand resturi maruntite pe care le puteti folosi ca ingrasamant sau puteti proteja radacini si tuberculi pe timpul iernii acoperindu-i.

Putere

Modelele cu putere moderata inregistreaza 2000-3000 W. Pentru o gospordarie normala, o valoare de 2000 W poate fi suficienta maruntind eficient frunzele si iarba sau ocazional resturi de la arbusti tineri. Insa, daca dispozitivul este folosit frecvent si il folositi pentru indeplinirea unor sarcini mai complexe, atunci ar fi bine sa optati pentru un model de cel putin 2500 W, oferind si un diametru de taiere mai mare. Pentru gradinarit profesional sau ingrijirea fermelor pomicole, optati pentru un model pe bezina de cel putin 4-5 CP ce ar echivavla cu 3000-3500 W.

Parametrii de lucru

Ne intereseaza in mod special conditiile de functionare optima, iar aici ne referim la diametrul de taiere, capacitatea rezervorului, respectiv debitul procesat. Primul punct fafce referire la diametrul maxim pe care il poate avea crengile marutiite, iar daca nu este respectat, masina va fi utilizata neadecvat. Exista diferente intre un tocator de iarba si unul care poate procesa si crengi. Cel din urma preiznta un diametru de taiere mai mare de 35 mm. Totodata, dispozitivul prezinta si un rezevor sau sac unde sunt stranse maaterialele maruntite,  iar o varianta optima prerzinta o capacitate de cel putin 50 de litri pentru a nu fi necesara golirea frecventa. Pentru gradinile cu gradini mai mici, un debit de taiere de 80-100 kg pe ora este suficient, iar pentru cele mai mari ar fi necesar un debit de peste 200 kg pe ora.

Design

Design-ul face referire la ergonomie, fiabilitate si mentenanta. Luati in considerare greutatea, forma, modul in care este construita palnia de alimentare. Daca motorul este puternic, atunci si utilajul va fi mai greu, de aceea asigurati-va ca dispune de roti de transport pentru o manevrare usoara. Se recomanda alegerea unui produs cu paknie mare si dotat cu capac special pentru aceassta. In ceea ce priveste durabilitate, verificati materialul si constructia cutitelor. Sunt recomandate cutitele din otel care au taiere cu laser si calite extra, garantand o mai buna rezistenta in timp. In ceea ce priveste intretinerea, cele mai usor de ingrijit sunt modellee electrice, in timp ce variantele cu carbunant necesita mai multa atentie la mentenanta. In plus, exista unele versiuni si cu functii suplimentare de siguranta. De pilda, aparatul nu porneste atunci cand componentele sale nu sunt montate corespunzator.

Producator

Puteti alege produse semi-profesionale sau profesionale.  Printre producatorii care ofera variante ultra-peformante si preturi moderate ori ridicate se numara Bosch, Makita, Al-Ko sau Zanon. Printre producatorii ce ofera modele semi-profesionale accesibile ca pret regasim Skil, Einhell, Hecht, Fieldman sau Stayer. Totul depinde de nevoile si asteptarile pe care le aveti, respectiv de bugetul de care dispuneti pentru a o investi intr-un astfel de produs.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *