Tocatoarele reprezinta o categorie de electrocasnice foarte utila in orice bucatarie cu ajutorul caruia puteti toca de la legume de diverse tipuri pana la carne si asa mai departe. Cu toate ca la prima vedere este un aparat destul de simplu, totusi ar fi bine sa cunosti cateva detalii utile despre un tocator astfel incat sa alegi varianta cea mai buna. In plus, un tocator bun te ajuta sa maruntesti mai usor si mai rapid ceapa, usturoil, ardeii, morocovii, varza, merele si asa mai departe. Te poate scapa de povara maruntirii cepei pentru mancare sau de tocatul zarzavatului pentru ciorba. Dar, inainte de a lua o decizie, sa vedem despre ce este vorba!
Ce tipuri de tocatoare exista?
Vom incepe discutia prin prezentarea principalelor variante de tocatoarae existe pe piata la ora actuala si anume: tocatoarele manuale si tocatoarele electrica.
Modelele de tocatoare manuale sunt foarte asemanatoare cu masinile de tocat carne, avand la baza un principiu de functionare asemanator. In general, reprezinta cea mai accesibila varianta si nu are nevoie de o priza sau consum de curent pentru a functiona, astfel ca il puteti lua si in deplasari.
Modelele de tocatoare electrice sunt prevazute cu motor si fir de alimentare ce va trebui conectat la priza. Motorul poate atinge puteri intre 200 si 1500 W, iar pentru a alege un produs cat mai performant si fiabil, capabil sa proceseze si alimente dure, va trebui sa aiba un motor cat mai puternic.
Materialele folosite in realizarea tocatorului
Materialele din care este construit produsul determina gradul de fiabilitate si usurinta de intretinere a aparatului. Sunt de preferat variantele care dispune de lame din otel inoxidabil ce rezista foarte bine la rugina, dar si la socuri, asigurand performante constante in timp. Mai mult decat atat, aceste tipuri de lame sunt usor de igienizat, putand fi introduse, de cele mai multe ori, si in masina de spalat vase.
Corpul tocatorului este, in general, realizat din plastic dur, iar bolul in care sunt introduse alimentele poate fi realizat din sticla, ceea ce il face sa fie mai greu, nu permite imprimarea mirosurilor si se curata foarte repede, sau poate fi realizat din plastic care este mai rezistent la socuri si mai usor, dar se poate zgaria destul de repede si poate prinde mirosuri de la alimentele puternice daca nu este spalat la timp si eficient.
Capacitatea oferita
Capacitatea pe care trebuie sa o ofere un tocator poate varia de la o persoana la alta, in functie de necesitate si preferinte. Exista modele a caror capacitate porneste de la 0.5 litri si poate ajunge pana la 2-3 litri. Este foarte important sa alegeti capacitatea aparatului in raport cu numarul membrilor familiei, dar si a obiceiurilor culinare, insa aveti in vedere ca produsul pe care il alegeti sa fie suficient de mare incat toate alimentele sa aiba loc pentru a fi procesate.
Ce functii ar trebui sa aiba un tocator bun?
In principiu, tocatoarele dispune de cel putin o modalitate de taiere, existant si variante clasice care feliaza si maruntesc, taie julienne sau chiar pot marunti zarzavatul cubulete. In ceea ce priveste tocatoarele manuale, acestea se regasesc sub forma unor lame interschimbabile, iar in cazul variantelor electrice, schimbarea se poate realiza doar accesand un buton.
Pentru obtinerea celor mai bune rezultate, variantele moderne dispune de posibilitatea de a regla treapta de viteza, avand cel putin doua optiuni in acest sens, permitand astfel maruntirea optima a legumelor sau taierea lor in moduri diferite. Totodata, functia Turbo sau Pulse ajuta la intensificarea activitatii aparatului pentru a procesa mai rapid continutul.
Este importanta si prezenta sistemului de siguranta care asigura o functionare fara griji, fiindca aparatul va putea porni doar in momentul in care este asamblat corect.
Totodata, in stransa legatura cu functiile din dotare sunt accesoriile cu care aparatul vine la pachet si anume razatoarea, cutitele, gratere, slicer, bol de schimb sau recipient pentru smoothie. In pus, anumite modele pot dispune si de centrifugare pentru a elimina excesul de apa de pe suprafata fructelor si legumelor dupa spalare.
Este prevazut cu bol din sticla si lame din inox, oferind o capacitate de 1 litru. Dispune de o treapta de putere si functia Impuls, asigurand macinare, tocare si maruntire ingredientelor introduse in interior.
Este dotat cu bol din plastic si lame din inox, oferind o capacitate de 800 de ml. Prezinta o singura treapta de utere si poate pasa, toca, zdrobi gheata si marunti alimentele.
Ofera o capacitate de 2 litri si poate fi folosit pentru maruntirea si macinarea alimentelor, pentru a bate anumite ingrediente sau pentru a depozita continutul
Este prevazut cu bol din sticla si lame din inox, oferind o capacitate de 1 litru. Prezinta o treapta de putere si inregistreaza o putere de 500 W. Este ptorivit pentru tocare, zdrobire gheata si maruntire.
Prezinta o capacitate de 1.2 litri si este prevazut cu bol din sticla si lame din inox. Ofera doua trepte de viteza si dispune de functia tocare, sistem de siguranta si picioruse antialunecare.
Avantajele folosirii tocatorului electric
Tocatorul electric reprezinta cea mai performanta varianta care iti poate simplifica munca si, de ce nu, poate optima procesul culinar. Unul dintre avantajele principale ale unui astfel de aparat, dar si motivul care sta la baza cumpararii produsului se refera la modalitatea rapida, fara efort, prin care poti toca legumele fie pentru gatit, fie pentru a obtine smoothie-uri sanatoase si alte preparate de acest fel.
De asemenea, tocatorul electric beneficiaza de mai multe tipuri de maruntire de la granulare pana la maruntire fina, existand chiar si posibilitatea de a taia cubulete legumele pentru ciorba sau de a felia, taia pe lung sau pasa. Depinde foarte mult si de functiile cu care aparatul pe care il alegeti este dotat, performantele fiind pe masura.
Un alt avantaj se refera la modalitatea simpla de intretinere a unui astfel de produs. Cele mai multe tocatoare permit igienizarea bolului si accesoriilor direct in masina de vase, scutindu-te de un efort suplimentar.